Odmiana czasowników - proszę o pomoc

Temat przeniesiony do archwium.
Hej, dopiero zaczynam uczyć się włoskiego i potrzebuję małej pomocy. Zaczęłam uczyć się o czasowniku, z tej strony i chciałbym poćwiczyć odmianę. Mam takie pytanie czy nie mógłby mi ktoś podać listę czasowników odpowiednich do każdej koniugacji, w czasie teraźniejszych, które na pewno nie będą wyjątkami. I czy może są jeszcze jakieś wyjątki po za tymi podanymi na tej stronie? Ja przygotowałam sobie już taką listę i mam tez prośbę aby ewentualnie wykluczyć te czasowniki które nie będą się odmieniać normalnie

aprire - otworzyć
dormire - spać
finire - kończyć
mentire - kłamać
soffrire - cierpieć

piacere - lubić
piangere - płakać

vedere - zobaczyć
vinare - wygrywać
vivere - żyćavere - mieć
credere - wierzyć, ufać, sądzić
decidere - decydować

abitare- mieszkać
amare - kochać
cantare - śpiewać
lavorare - pracować
mangiare - jeść

Mógłby ktoś sprawdzić i coś dorzucić? Była bym wdzięczna ;-)
wyslalam Ci wiadomosc na priv:)
Myślę że dobrze byłoby odróżnić czasowniki koniugacji IIIa od IIIb (zakończone na -ire) bo odmieniają się inaczej, np:
IIIa dormire
io dorm-o
tu dorm-i
egli dorm-e
noi dorm-iamo
voi dorm-ite
essi dorm-ono

IIIb finire
io fin-isc-o
tu fin-isc-i
egli fin-isc-e
noi fin-iamo
voi fin-ite
essi fin-isc-ono

Z Twojej listy chyba jeszcze mentire należy do tej drugiej grupy, ale nie jestem pewna. Wydaje się że możliwa jest odmiana tego czasownika w obu wersjach: http://www.italian-verbs.com/verbi-italiani/coniugazione.php?verbo=mentire (swoją drogą - to bardzo przydatna strona, można na niej sprawdzić odmianę każdego czasownika).
edytowany przez Silva90: 18 lip 2011
Na koniugację sobie potrafię podzielić i dla każdej znam odmianę. Tylko teraz chciałam sobie poćwiczyć i potrzebuję listy czasowników z wszystkich trzech koniugacji które na pewno nie będą wyjątkami.

Strona fajna z tym, ze po włosku ;-(. Nie czuję się na tyle silna.. jeszcze ;-)
hm, możesz też sama sobie tą listę stworzyć na podstawie tej podanej strony właśnie. Sprawdzaj tam koniugację czasowników, które cię interesują i będziesz miała pewność czy jest regularny czy nie....
Cytat: kosmaria
Strona fajna z tym, ze po włosku ;-(. Nie czuję się na tyle silna.. jeszcze ;-)

Żadna filozofia: wpisujesz jakąś formę czasownika (niekoniecznie bezokolicznik) w białe pole i naciskasz "coniuga!" ;) Bardzo prosty sposób na sprawdzenie czy czasownik jest nieregularny i jeśli jest to jak się odmienia.
Tak, już do tego doszłam. Póki co dostałam jedną listę, a później chyba skorzystam z tej strony ;-).
Temat przeniesiony do archwium.