Rejestracja,problem z dwoma słowami.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie wszystkich,ostatnio próbowałem zarejestrować się na stronie Włoskiej i zatrzymała mnie jedna tabelka o nazwie Codice Fiscale:
Co tam mam w pisać.
Z góry za pomoc dziękuję.
.........................................................................................
Dettagli personali * Campi obbligatori
Nome: *
Cognome: *
Data di nascita: * (eg. 21/05/1970)
E-Mail: *
Codice Fiscale: *
.............................................................................................
link poniżej.
http://www.mediaglobe.it/catalogo/create_account.php
Nic. Codice Fiscale to numer fiskalny, każdy go ma, służy do rozliczania się z fiskusem i jest potrzebny do wszystkiego, od dokumentów do kupienia sprzętu AGD. Jak nie mieszkasz we Włoszech to raczej nic z tym nie zrobisz...
Niestety nie mieszkam we Włoszech,dziękuje za info.
Wpisz w google : codice fiscale calcolo
Tam bedzie rubryczka do wypelnienia - nazwisko, imie, data urodzenia,plec,miejsce urodzenia (Polonia). Po wypenieniu kliknij - calcola i wyskoczy Ci twoj nr fiskalny (taki, jaki dostalbys gdybys sie zrejestrowal we Wloszech).
potem sprobuj wpisac ten nr na stronie, na tej stronie wloskiej.
Dziękuję za podpowiedź.
Mam jeszcze pytanie gdy już będę miał ten codice fiscale i zarejestruje się na tej stronie Włoskiej zakupię tam coś, czy do Polski z powody tego codice fiscale przyjdzie mi jakiś podatek itp.
wloskie codice fiscale to jest jak nasz PESEL..uwiarygodnia twe istnienie,ulatwi namierzenie etc...
Z tej strony na dole oblicz mi codice fiscale calcolo.
Wpisuje ten numer do rejestracji i pisze błąd Codice Fiscale non corretto. ze nie poprawna.

http://www.codicefiscale.com/codicefiscale/codfisc.php
udało się błąd byl taki że kod fiskalny skopiowalem i wpisałem ze spacjami a miał być ciągiem
Codice Fiscale jest odpowiednikiem polskiego NIPu i składa sie z 16 cyfr i liter. Pierwsze 15 zawiera informacje dotyczące imienia, nazwiska, daty i miejsca urodzenia, a 16 znak, to litera kontrolująca, wybrana na zasadzie algorytmu z pierwszych 15 znaków.
Włoski Numer Identyfikacji Podatkowej wyrabia się w jednym z biur Urzędu Skarbowego (Agenzia delle Entrate), wypełniając odpowiedni formularz. Procedura jest bezpłatna, a numer zostaje nadany automatycznie i od ręki. Po dokonaniu tych formalności, na początku wydawany jest papierowy numer, następnie pocztą zostanie przesłana nam plastikowa kartę z naszym indywidualnym codice fiscale. Do uzyskania numeru potrzebny jest jedynie ważny dowód osobisty.
Przyznanie numeru Codice fiscale może także nastąpić w Urzędzie Miasta (Il Comune) w przypadku niemowląt. Rodzice powinni zgłosić się (w ciągu 60 dni) z aktem urodzenia w celu uzyskania codice fiscale dla dziecka.
Codice Fiscale niezbędne jest do zarejestrowania się we włoskiej, Publicznej Służbie Zdrowia, podjęcia pracy jako pracownik najemny. Bez niego nie będziemy w stanie zawrzeć żadnej umowy, założyć konta bankowego czy własnej działalności gospodarczej.
...masz te 16 cyfr i liter?
Sette może jeszcze podaj źródło ok?

Poza tym, ja nie dostałam żadnej plastikowej karty, więc albo to co mówisz istnieje tylko w wybranych regionach albo w ogóle już tego nie ma.
edytowany przez gosiaBG: 19 sie 2011
karte/tessera z cf wysylaja po zameldowaniu sie, mi tak powiedziala pani w agenzia entrate jak bylam po codice - na razie dala mi tylko kartke z wyliczonym kodem, jak uzyskam residenze wysla mi poczta tessera sanitaria (ogolnie jest to karta, ktora potwierdza fakt, ze jestes ubezpieczona).. poza tym wydaje mi sie, ze karta ta istnieje w wiekszosci regionow, jak nie we wszystkich...

http://sistemats1.sanita.finanze.it/wps/portal/!ut/p/c1/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os_gwL2dLZwODYAP_UG9jA6MAf3Mvk6AQAwMPM30_j_zcVP2CbEdFAGkQrCE!/dl2/d1/L2dJQSEvUUt3QS9ZQnB3LzZfNk1OREEwMFMwMEcwODBJVU0wUEpDUjMyTzE!/
..w wybranych regionach..a zrodlo? wiec ter moje wlasne juz podawalam ten wpis na forum wiec teraz samie siebie skopiowalam...
Temat przeniesiony do archwium.