Zasilek rodzinny we Wloszech

Temat przeniesiony do archwium.
witam , wie ktos moze do ktorego miesiaca INPS ma obowiazek wyplacic zasilek rodzinny na dziecko? cala dokumentacje dostarczylam do INPS-u w styczniu , sa mi winni za 19 miesiecy wstecz. Czy tutaj we Wloszech jest jakis limit czasu do kiedy musza mi wyplacic? z gory dziekuje serdecznie za odpowiedz
edytowany przez MariaCeleste: 12 mar 2012
Nie slyszalam nigdy, zeby INPS wyplacal zasilek na dziecko. Zasilek na dziecko wyplaca pracodawca i INPS mu zwraca.
Byc moze INPS wyplaca w przypadku zasilku na dziecko w przypadku bezrobotnych. Hipotetyzuje, bo nie wiem.
moze sie zle wyrazilam ze to zasilek rodzinny na dziecko , w kazdym razie to Inps wyplaca (bo tam zlozylam dokumenty i tam podpisywalam w obecnosci pracownika inps-u) to sie we wloszech nazywa asegni familiari ....i to mam na dziecko wiec to moze byc tylko zasilek rodzinny , przynajmniej tak w polsce sie nazywa...
Ja mialam na mysli assegni nucleo famigliari, ktore wyplaca pracodawca. INPS moze wystawic autoryzacje do wyplacenia w przypadku samotnego rodzica.

Moze inaczej jest w przypadku badante. Nie wiem, ale wiem, ze badante maja duzo roznic, jezeli chodzi o zatrudnienie. I nie mam tez pojecia, czy pracujesz jako badante ...ale jezeli masz zwykle zatrudnienie, to pracodawca Ci wyplaca na podstawie wypelnionych dokumentow z INPSu.
nie pracuje jako badante , pracuje w biurze , a jest roznica przy wyplacaniu zasilku jezeli chodzi o rodzaj pracy?
nie..nie ma zasilek zalezy od dochodu rodzinnego.... rodziny ubiegające się o zasiłek rodzinny we Włoszech, muszą spełniać dwa podstawowe warunki:
1) łączny dochód roczny przypadający na rodzinę musi być niższy od średniej krajowej przewidzianej przez ustawę -naliczenia te obejmują okres od 1 lipca każdego roku do 30 czerwca roku następnego;
2) łączny dochód przypadający na rodzinę przynajmniej w 70 % musi pochodzić z wynagrodzenia za pracę ....http://naszswiat.net/y-we-woszech/nasze-sprawy/1684-zasiek-rodzinny-we-woszech.html
L'assegno per il nucleo familiare da corrispondere agli aventi diritto per l'anno 2012 è pari, nella misura intera, a Euro 135,43.

Per le domande relative al medesimo anno, il valore dell'indicatore della situazione economica, con riferimento ai nuclei familiari composti da cinque componenti, di cui almeno tre figli minori, è pari a Euro 24.377,39. http://www.inps.it/bussola/visualizzadoc.aspx?svirtualurl=%2Fcircolari%2Fcircolare%20numero%2029%20del%2[tel].htm
Jak pracujesz w biurze na 100% nie INPS i Ci ten zasilek bedzie wyplacal. Wyplaci ci go pracodawca. Musisz richieste dac pracodawcy i na busta paga powinnac dostac ANF wraz z zaleglosciami. Zaleglosci mozna prosic takze za lata poprzednie (maksymalnie 5 lat).
Wspomnialam o badante, bo nie wiem jak jest w ich przypadku a wiem, ze jest duzo roznic i nie mam pojecia czy moze rowniez jest roznica w wyplacaniu ANF.
Dla pracowników /lavoratori dipendenti/ zasiłek rodzinny wypłacany jest przez PRACODAWCE LACZNIE Z WYNAGRODZENIEM Następnie PRACODAWCA ZWRACA się do INPS o ZWROT wypłaconych sum./Forowiczka Marysia2 bardzo dobrze mowi !:D/ Dla osób zatrudnionych jako pomoc domowa /golf ,badante/ w rolnictwie, bezrobotnych , zasiłek wypłacany jest BEZPOSREDNIO przez INPS :D
dzieki za informacje
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Nauka języka

Zostaw uwagę