diagnoza od lekarza,pomoze ktos

Temat przeniesiony do archwium.
hej, mam prosbe przetlumaczylby mi ktos wpisy od lekarza ze niby co mi dolega bo nie do konca rozumie,jesli sie chce komus czytac i i poswiecic troszke czasu z gory wielkie dzieki, a wiec zaczne od poczatku co mi tam wypisali:

Arto inferiore edematoso con edema specie del terzo inferiore di gamba e del dorso del piede. A livello del polpaccio si apprezza voluminosa tumefazione tesoelastica che determina aumento di volume e consistenza della loggia posteriore della gamba,vivamente dolente alla polpazione con reazione infiammatoria della cute sovrastante che appare lievemente eritematosa.
ECOGRAFIA TESSUTI MOLLI- esame mirato sul sistema venoso profondo dell arto inferiore sinistro come da richiesta. Pervio l asse venoso femoro popliteo tibiale. Pervio lo sbocco safeno-femorale. Nel cavo popliteo sn si apprezza una voluminosa cisti del gastrocnemio-semimembranoso dello spessore massimo di cm4 che si estende fino alle terzo medio di gamba. detto cisti presenta contenuto denso corpuscolato. Edema dei tessuti molli superficiali di gamba.
VISITA ORTOPEDICA-edema di tutto il polpaccio ed esteso al collo del piede e piede(cfr con controlaterale), teso dolente ed eritematoso. cavo popliteo libero da formazioni cistiche(dolore al margine prossimale del gastrocnemio ma in coinvolto dall edema locale). vista l indagine strumentale eseguita oggi mirate al sistema vascolare possibillita-in virtu di un pregresso recente disturbo a carico del ginocchio omolaterale- di cisti di baker andata incontro a rottura con reazione locale e fenomeni declivi,oppure fenomeni compressivi locali.
DIAGNOSI- cisti della loggia posteriore del polpaccio
hmm co to sa te cisti nie rozumie.....moze komus sie chce przeczytac i przetlumaczyc, dzieki;)
Cytat: pilotkaaaa
hmm co to sa te cisti nie rozumie.....moze komus sie chce przeczytac i przetlumaczyc, dzieki;)

Masz opuchniętą i bolesną lewą łydkę? Poczytaj sobie o torbieli Bakera.
Nie mogę więcej, bo muszę lecieć do pracy. Jutro też jestem w pracy od rana do samego wieczora, więc nie będę w stanie przetłumaczyć. To nie jest trudny tekst, więc ktoś Ci może pomoże.
"To ja" dziekuje ci bardzo, poczytam ale i tak nadal nei kumam co mi jest i od czego, tak mialam opuchnieta i bardzo bolaca lydke a nawet opuchlizna na stopie ledwo chodzilam, teraz jest lepiej bo biore tabletki i zastzryki, ale nie rozumie od czego i co to bylo, czy to cos powaznego, zaraz poczytam o tym wiecej,
dzieki i bede czekac na dalsze tlumaczenie od kogos....;)pozdrawiam
"cisti" = cysty, torbiele
to sie leczy operacyjnie
http://www.doctormed.pl/wydzial/243/artykul/386/B%C3%B3l%20kolana%20-%20torbiel%20Bakera
praktycznie caly wloski opis masz po polsku w linku powyzej
sette dzieki za info, przeczytalam twoj link i nie wydaje mi sie zebym ja to do konca miala, bo zadnego urazu nie mialam w kolanie, przeswietlenie wykazalo ze jest z nim wszystko wporzadku, dziwne te objawy, ale dziekuje za zainteresowanie, myslalam raczej z ektos mi to przetlumaczy konkretnie co napisali z wloskiego na polski no ale pociesze sie tym co mam;) jeszcze raz dzieki
kup kapuste obloz kolano liscmi kapusty,na noc,obwin folia spozywcza...ja kiedys przedlaty mialam taki problem wprzegubie reki..biegalam na bazarek miesny po sadlo wieprzowe..tak mi doradzono..i tym sadlem na noc obkladalam przegub a byl spuchniety ze bylo widac ten wielki jakby babel z woda w srodku..folia spozywcza..zaloz jakas stara podkolanowke na to kolano odetnij czesc stopy i naciagaj na na kolano te czesc ze sciagaczem.Po kilku nocach z sadlem mi przeszlo.. babel ,woda zniknela i juz nie musialam uzywac lokcia do otwierania drzwi z klamki heh..te przepisy sa zreszta w sieci :D.Sluchaj sie lekarza...ze stawami nie ma zartow
podpowiem jeszcze jedno..ze skoro nie mialas urazu to moze to byc jakis paciorkowiec..po nie wyleczonej dobrze anginie np...z tym to nie ma zartow..zrob badanie na ASO antystreptolizyna, by to uscislic i wykluczyc
http://www.artromedical.pl/torbiel-bakera-torbiel-podkolanowa-schorzenie
http://tech.money.pl/choroby/torbiel-bakera/
co by nie czytal w tym zakresie to wszedzie pisza usunac torbiel operacyjnie,odwagi
juz nie mam spuchniete nic zeszlo mi,lekarz mi dal clexane i antybiotyk jakis i to pomoglo,nosze calza elastica za ktora musialm 90 euro zaplacic porazka:( i jakos pomaga,nigdy na nic nie bylam chora wiec angina odpada czy cos innego,bo nie chorowalam nigdy ale to nigdy az dziwne, napoczatku bolalo mnie kolano chodzic nie moglam ortopeda stwierdzil ze woda za tydz mialam isc na przeswietlenie poszlam zrobili ale w ciagu tego tyg spuchla mi cala stopa i lydka kolano juz nie tak bardzo troszke tylko, to tak jakby sie wszystko przenioslo na lydke, ortopeda jak to zobaczyl pow ze natychmiast do szpitala bo moge miec zakrzepice,poszlam nastraszona, a i z RM w kolanie wsyzstko ok wyszlo,troszke tylko tej wody ale nie az tyle zeby przeszkadzala,zrobili mi badania z krwi wyszlo ze mam wyniki sprzyjajace do tej zakrzepicy teraz znowu ta cista, masakra, troszke mnie pobolewa ale raczej juz jest wszystko w normie nadal sie kluje w brzuch clexane i ten antybiotyk biore i pomaga,za pare dni ide do kontroli ciekawe co powie lekarz.
..ze bedzie cie kurowal,przez minimum 3 mies przy tej dolegliowsci!:D--a placisz ticket?..czy bez ticketu cie kuruje:D
wspolczuje..ta calze elastic moglas sciagnac z pl bylaby tansza
o jej 3 miesiace, we wtorek ide do niego sie okaze co i jak, mam nadzieje ze sie to skonczy szybciej.... co do ticket to niemam pojecia nikt jeszcze o nic takiego nie pytal, chyba ze we wtorek mi wspomni lekarz,nie mam pojecia heh,jak narazie to bez bo nikt o nic nie pytal, co do calza elastic to zestresowana bylam i chcialam jak najszybciej wiec kupilam bez zastanowienia w aptece, po fakcie trudno sie mowi...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Inne