Otuz idac za podanym linkiem w innym watku natrafilem na cos takiego, a mialoby to byc wzorcowym przykladem dialogu;
Dialog
-Mi scusi, come arrivare alla stazione centrale? (Przeprasza,jak dojść na dworzec centralny?)
-Devi andare a destra, poi sempre dritto e 2 km più a sinistra del centro. (musisz iść w prawo,potem w przód 2 km do centrum.)
-Grazie. (Dziękuję.)
-Du non sei Italiano? (Ty nie jesteś Włochem?)
-No,non sono Italiano. (Nie, ne jestem Włochem.)
-Allora, dove sei? (A więc skąd jesteś?)
-Sono dalla Polonia. (Jestem z Polski.)
-Sei in polacco? Da Varsavia? (Jesteś Polakiem?Pochodzisz z Warszawy?)
-No, non da Varsavia. Vengo da Cracovia. (Nie,nie z Warszawy.Mieszkam w Krakowie.)
A teraz moje uwagi, bo poprzewracalo to troche moja skromna wiedze na temat j. wloskiego. Moge sie mylic ale:
1.- -Mi scusi, ....
Czy aby na pewno w potocznej mowie tak sie zwrocimy a nie po prostu "scusi"
2.- -Devi andare a destra, poi sempre dritto e 2 km più a sinistra del centro. (musisz iść w prawo,potem w przód 2 km do centrum.)
moim zdaniem tam jest napisane:
Musisz isc w prawo, nastepnie caly czas prosto i 2 km dalej w lewo ... i dalej to "del centro" jest dla mnie nie jasne... nie powinno byc all centro / in centro albo jakos tak?
3.- -Du non sei Italiano? (Ty nie jesteś Włochem?)
"Du" to raczej po niemiecku a nie po wlosku. Czy sie myle?
4.- -Allora, dove sei? (A więc skąd jesteś?)
dove sei? to bez watpienia "gdzie jestes?", a skad jestes to moim zdniem "di dove sei?" wzglednie "da dove vieni?" (skad pochodzisz?)
5.- -Sono dalla Polonia. (Jestem z Polski.)
nie powinno byc "sono da Polonia"???
6.- -Sei
in polacco? Da Varsavia? (Jesteś Polakiem?
Pochodzisz z Warszawy?)
a nie powinno byc przypadkiem
Sei Polacco? Da Varsavia? (Jestes Polakiem? Z Warszawy?)
7.- -No, non da Varsavia. Vengo da Cracovia. (Nie,nie z Warszawy.Mieszkam w Krakowie.)
Jezeli z panstwa to jak najbardziej Vengo da ... a le z maiasta to chyba raczej sono di Cracovia. A jak juz tlumaczenie jest "mieszkam w Krakowie" to jednak Abbito a Cracovia.
Moze sie myle, ale jezeli powyzszy przyklad mialby byc poprawny to musze zaczac nauke od nowa
pozdrowka