"Hej.. cześć.. kochanie.. dzisiejszy dzień jest ostatnim, jaki spędzimy razem przed Twoim powrotem do domu.. Nigdy Ci tego nie mówiłam, ale.. nawet nie wiesz, do czego byłabym zdolna, aby zasabotować ten autobus i zatrzymać Cię na zawsze tu przy mnie.. ale wiem, że to nie byłoby w porządku... Choć nigdy tego nie mówisz.. wiem, że tęsknisz za Twoją mamą.. za Twoim krajem.. i powinieneś jechać... wiesz.. moja mama i mój tata.. aby zobaczyć moją minę.. mówią wciąż, że już nie wrócisz, bo znajdziesz sobie jakąś śliczną Polkę :P ale mimo wszystko myślę o tym.. i mówię sobie.. a jeśli naprawdę tak się stanie??? A potem myślę.. o tych wszystkich chwilach, gdy na mnie patrzysz... i mówisz "kocham cię"... gdy się tego nie spodziewam... bo jesteś zawsze taki nieprzewidywalny..jesteś najbardziej niezwykłą osobą, jaką kiedykolwiek poznałam.. uparciuch.. sympatyczny i słodki.. już wiem, kiedy jesteś zdenerwowany.. kiedy masz doła.. masz wtedy bardzo naburmuszoną minę.. albo czasami.. gdy się pokłóciliśmy..i wtedy, gdy się zawsze przepraszaliśmy.. i wtedy.. kiedy ty.. wypiłeś trochę za dużo.. i powiedziałeś mi, że kiedyś zawsze tak robiłeś... i tym tonem.. mówiłeś mi "no, Roby, zerwij ze mną, sama widzisz, jaki jestem.. znajdź sobie innego chłopaka".. a ja Ci odpowiadałam "nie!!!! ja chcę Ciebie".. i nigdy nie przestanę CI tego powtarzać.. pamiętaj, że jeśli cały świat stanie przeciwko Tobie.. ja zawsze przyznam Ci rację.. i cokolwiek uczynisz.. ja zawsze stanę po Twojej stronie... nigdy nie zostawię Cię samego.. bo.. wszystkie Twoje zmartwienia.. wszystkie Twoje myśli.... wspomnienia, obawy.. chcę zmierzyć się z nimi razem z Tobą.. Nie martw się.. nie zwariowałam.. :) Mówię Ci to wszystko, bo Cię kocham.. i.. nie chcę, aby coś Ci się stało.. niegdy Cię nie opuszczę.. i Ty o tym wiesz.. nie myśl, że znajdę sobie innego, iedy będziesz w Polsce... będę tu na Ciebie czekać.. aż wrócisz... i wiesz, że jeśli nie wrócisz.. przyjadę razem z Sammy.. z Nunu i z Moniką.. i zaciągnę Cię za ucho z powrotem do Włoch :P i nie ważne, że nie będę wiedziała, gdzie jesteś... przysięgam.. znajdę Cię.. choćbym miała przemierzyć cały świat... :)
Pamiętaj o tym..."
PS. Alcune espressioni idiomatiche, tipo "muso lungo", non si possono tradurre letteralmente in polacco, quindi ho dovuto cambiarle!