Ciao a tutti.
Jednak juz jestem z powrotem... Moj komputerek sie naprawil:)))
Postaram sie odpowiedziec na Wasze wszystkie pytania. Prosba tylko na przyszlosc, aby Ktos gromadzil je w jednym miejscu:-D, np.: 1) Jakie dokumenty zaczac kompletowac? 2) Gdzie sie zglaszac? etc, bo z Waszych wypowiedzi trudno mi wybrac i zapamietac to, co Was naprawde interesuje i - w rezultacie - wszystko mi sie potem miesza: co, kto, gdzie, kiedy, jak etc:-D .... Albo, po prostu, zawsze gdzies na poczatku, czy na koncu swojej wypowiedzi robcie mi jakies krotkie podsumowanie, pod tytulem: "Co jeszcze mam Wam napisac?", tak bedzie mi o wiele latwiej:-D Mozliwe, ze teraz tez omine cos, co dla Was jest byc moze wazne.... Z gory za to przepraszam.
Dorkaaa... Kafkin juz mnie troche wyreczyla. Tez nie sadze, ze uda Ci sie wyjechac z wydzialu psychologii, dlatego ze Twoj kierunek nie ma nic wspolnego z psychologia. Studiuje kulturoznawstwo i wyladowalam na "Lettere e Filosofia", bo sa to kierunki pokrewne i wiekszosc przedmiotow mimo wszystko mi sie pokrywala. Ale dobrze, ze w ogole Twoja Uczelnia ma podpisana taka umowe z "La Sapienza". Mozliwe, ze psychologia nie wykorzysta swojego limitu miejsc i wtedy, zazwyczaj mozesz zajac miejsce jakiejs osoby z psychologii, ALE! dobierajac przedmioty pod WLASNY KIERUNEK. Ale gdyby psycholodzy wykorzystali swoj limit miejsc to sie nie martw!!!!...
Napisalas, ze pozostaje Ci wlasne szukanie kontaktu i uczelni oraz, ze nie wiesz, do kogo mialoby byc takie podanie skierowane etc. O podobna rzecz zapytala MILA 20, jakie dokumenty zaczac kompletowac i gdzie sie zglaszac, oraz MAGDA...
A wiec, krok po kroku.... (na przykladzie jak u mnie to wszystko wygladalo... Zaznaczam, ze moj wydzial tez nie mial podpisanej umowy z "La Sapienza"):
1) Wchodzicie na str. www "La Sapienzy" (www.uniroma1.it) i sprawdzacie, czy w ogole jest tam Wasz kierunek studiow;
- tu mala dygresja: Czy Wasze uczelnie maja europejski system oceniania (punktowy) ???
Jezeli odnajdujecie Wasz kierunek studiow na str "La Sapienzy" sprawdzacie sobie przedmioty i to czy Wam odpowiadaja ( mi musialy sie tylko mniej wiecej pokrywac, ale glownie chodzilo o to, zebym miala 30 pkt na semestr. Jezeli uzyskalabym 30 pkt na "La Sapienzie" na podstawie tego, zostalby mi automatycznie zaliczony semestr na mojej Uczelni ).
2) Potem napiszcie mi :-D nazwe tego kierunku/wydzialu po wlosku, np.: "Lettere e Filozofia", "Scienze della Comunicazione" itd.
Sama nie jestem pewna, czy, na przyklad, dla MAGDY, ktora napisala, ze studiuje stosunki miedzynarodowe, odpowiednikiem na "La Sapienzie" bedzie "Scienze Politiche" etc, jednym slowem - musicie to sobie sami sprawdzic....
Jezeli juz bedziecie to wiedziec, postaram sie podac Wam imie i nazwisko osoby odpowiedzialnej za Erasmusa na wybranym przez Was kierunku oraz adres i jak sie z nia/nim kontaktowac.
3) DOKUMENTY:
- wygrzebujecie z szuflady Wasze swiadectwo maturalne ("Diploma di maturita di Liceo Generale":-D);
- idziecie do Dziekanatu i prosicie mila Pania Sekretarke o zaswiadczenie, ze jestescie studentami i ktorego roku oraz wyciag Waszych wszystkich przedmiotow wraz z ocenami i punktami od poczatku studiow (od I semestru). Jest to u nich w komputerku i na pewno Wam bez problemu wydrukuja;
- jezeli macie jeszcze jakiekolwiek dyplomy, zaswiadczenia, certyfikaty, ktore uwazacie z jakis powodow za cenne tez moga sie Wam przydac;
Po czym, zanosicie to wszystko do przysieglego tlumacza, ktory tlumaczy Wam to na j.wloski (niestety bedziecie musieli wydac na to troche pieniedzy... :-(((
4) Idziecie do "Dzialu Wspolpracy z Zagranica" na Waszej Uczelni i prosicie tylko o STATUS STUDENTA SOKRATESA - ERASMUSA. Takie zaswiadczenie, BEZ PIENIEDZY, zawsze Wam dadza - z umowa, czy bez umowy. W skrocie mowicie, ze na wlasna reke staracie sie o przyjecie na "La Sapienze". Zakladam, ze powinni Wam w tym pomoc, a nie przeszkadzac i komplikowac cala sprawe:-DD
5) Piszecie e-mail na "La Sapienze" do odpowiedzialnej za to X osoby na wybranym przez Was kierunku (patrz punkt 2 :-D )
Krotko i rzeczowo, bo NIKT tam czytac nie bedzie Waszych dlugich monologow i zyciorysow: kim jestescie, co studiujecie i ze dostaliscie satatus studenta Erasmusa i zamierzacie u nich studiowac (ew. w zalaczniku dolaczacie jakies CV ze zdjeciem, przebieg edukacji, znajomosc jezykow obcych, czy np. praktyki zawodowe, osiagniecia, zainteresowania) . Od razu zaznaczam, ze odp. Wam, ze musicie znac j.wloski. Piszecie, of course, ze znacie.... ale sam e-mail moze byc w sumie napisany w j.angielskim, jezeli tak bedzie Wam latwiej to nic zlego sie przeciez nie stanie :-))). Ja zazwyczaj pisalam do nich po angielsku, ale odpowiadali mi po wlosku hehehehe :-))))
6) Ukladacie sobie sami program zajec; (przedmioty i punkty na stronach www); Musicie upewnic sie, ze sa one aktualne i nic sie nie zmieni w nastepnym roku akademickim 2005/2006;
7) Idziecie do koordynatora takich programow na Waszym wydziale oraz do jakiegos szefa Waszego wydzialu. Musza obydwoje zaakceptowac wybrany przez Was program zajec i go podpisac. W razie czego, dla swietego spokoju, zmodyfikujcie go wedlug ich wskazowek :-D
8) Wracacie z powrotem z tym wszystkim do "Dzialu Wspolpracy z Zagranica" i stawiacie ich przed faktem dokonanym....
Podajecie im pelny adres Uczelni i osoby do ktorej musza wyslac:
a) te wszystkie dokumenty, ktore zgromadziliscie przetlumaczone przez przysieglego tlumacza;
b) status studenta sokratesa-erasmusa;
c) ulozony i zaakceptowany przez Wasz wydzial program zajec i przedmioty, ktore sobie wybraliscie na "La Sapienzie";
d) zdjecia legitymacyjne (2-4);
9) Znow piszecie do X osoby na "La Sapienzie", ze Wasza Uczelnia juz wyslala im wszystkie dokumenty (przedstawiacie JAKIE etc ) i - na przyklad - prosicie o jakies dodatkowe inf. tego, co Was interesuje lub do czego macie watpliwosci (akademik? etc.)
10) Informujecie Szanownego Dziekana o Waszym wyjezdzie.
11) Wyjezdzacie!!!!!!!!!!!!!
Minus: jestescie zupelnie bez pieniedzy, ale we Wloszech :-D Na miejscu Uczelnia POMAGA WAM w szukaniu pracy.....
Tak, z pieniedzmi jest troche gorzej, bo przyznaja Wam je tylko wtedy, gdy 1) Wasz wydzial ma podpisana umowe z "La Sapienza" (chyba ze zostaja miejsca na innym wydziale i jedziecie z innego kierunku, ale na wlasny TAM);
2) Macie zdany egzamin Erasmusa z j.wloskiego, ktory u mnie byl bodajze w styczniu....:-((
Plus: Przynajmniej nie placicie za studiowanie, macie znizki na komunikacje etc, wszystkie przywileje studenckie, no i nie zaczynacie studiow od nowa, a na dodatek kontynuujecie te w Polsce... Chyba wiec warto zaryzykowac, a mowiac szczerze ich smieszne stypendium (300E?) i tak za duzo by Wam nie pomoglo... To zaledwie akademik, a nawet nie...
Nie sadze, by na odleglosc udalo Wam sie podpisac taka umowe:-(( ... ale kto wie??? Zapytajcie w "Dziale Wspolpracy z Zagranica", jak takie procedury dokladnie u Was wygladaja.....
Jak juz bedziecie na miejscu to TAK - podpisanie takiej umowy jest o wiele prostsze i mozliwe. Ale najprawdopodobniej zrobicie wtedy wylacznie dobry uczynek dla przyszlych pokolen :-D lub ewentualnie dla siebie, gdy bedziecie chcieli przedluzac swoj pobyt w Romie................ ( a bedziecie chcieli na pewno:-D!!).
Ahhhhh.... Dla tych, co chca zdawac egzaminy!!!!!!!!
Rekrutacja na studia we Wloszech, zajmuje sie Wloski Instytut Kultury w Warszawie.
Ich adres:
Instituto Italiano di Cultura di Varsavia
[tel]Warszawa, ul. Marszałkowska 72
tel. (0-22) 628-06-10, fax (0-22) 628-10-68
e-mail: [email]
Strona internetowa: www.iic.pl
Ufff....
Na pewno o czyms zapomnialam, ale mam nadzieje, ze choc troche udalo mi sie Wam pomoc i mniej wiecej wskazac droge......
Z calego serca zycze Wam wszystkim powodzenia!
Giustina