Italianistyka

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie. Chciałabym studiować italianistykę, ale w ogóle nie znam włoskiego (na razie). Czy można starać sie o przyjęcie na podstawie matury z innego jezyka nowożytnego, w moim przypadku angielskiego?
Na jakich uczelniach, uniwersytetach jest to mozliwe?
Czy jest ktoś, kto się dostał, a był w takiej samej sytuacji jak moja?
z pewnością można zdawać angielski na U.Ś
naprawde na UŚ mozna zdawac mature z j.angielskiego?wlasnie teraz czytalam o rekrutacji i nie wydaje mi sie ze jest to prawda;/
Jesli chodzi o wloski to na US-iu nie mozna zdawac egzaminu w innym jezyku...jest jednym z niewielu kierunkow gdzie juz musisz go znac.
na wszystkich uczelniach-oprócz UŚ-mozna zdawać inny język niż włoski;
na wszystkich czyli na UJ,UW,UAM i UMK
trzeba dokładnie poczytać strony szanownych uczelni:)
pozdrawiam:)
hej! ja składam papiery na italianistykę od podstaw na UJ-cie :-)
jest jeszcze Nauczycielskie Kolegium jEzyków obcych w Gliwicach, jest tam filologia wloska i mozna zdawac egzamin z innego jezyka.
Na Uniwersytecie Śląskim trzeba znać włoski i to dobrze, zeby sie dostać. Nie ma tak łatwo:)
Zapisz sie na egzaminy wstepne do Poznania, na UAM! Tam mozesz zdawac takze po francusku :-) Ja tam zakonczylam filologie wloska... nabor co 2 lata. nastepny za rok, w lecie 2007... ale sprawdz lepiej :-)

ciaoooo!
Z tym, że ja zdaje maturę w tym roku, a potem wyjeżdżam na rok do Anglii szkolić angielski. Wiem, że sam angielski to mało więc chcę studiowac cos innego. w takim razie gdzie moge zacząć studiowanie filologii obcej od podstaw języka?
od podstaw można na UJ-cie, jak już tu pisano: na UŚ nie ma szans. Byłam na Dniach Otwartych i proponowali mi 3 lata na Kolegium w Gliwicach a dokończenie magisterki na UŚ-iu.
Mam bardzo wielką prośbę. Czy ktoś może wie czy ciężko jest na Italianistyce w systemie wieczorowym? Czy materjał jest okrojony? Bardzo prosze o jaką kolwiek odpowiedź.
Ponawiam prośbę. Czy ktoś mi odpisze? to dla mnie bardzo ważne!
odpowiadam na pytanie z początku wątku: także na UMK Toruń, na licencjackie
pozdrufki :)
co więcej,u nas praktycznie cały rok (z wyjątkiem chyba 3 osób,co na początku nie stanowiło nawet 10%) nie znał włoskiego,zaczynaliśmy od zera.
Na uniwersytecie szczecińskim jest italianistyka z elementami o chrześcijaństwie na wydziale teologicznym, tam nie musisz znać włoskiego i to chyba jedna z niewielu uczelni biorąca pod uwagę ustny z polaka :) trzy lata studiujesz w Polsce i dwa we Włoszech w Bari :) pozdrawiam
Na UW też nie trzeba znać włoskiego, większość osób jest w grupach z podstawowym poziomem języka. A co do wieczorowych, to słyszałam, że program mają ten sam
mze i maja ten sam program na wieczorowych, ale nie oszukujmy sie ze nauczymy sie dobrze jezyka. Nie polecam wieczorowych, jesli zalezy ci na jezyku, jesli na papierku ukonczenia to co innego...
sorry, kto chce to sie nauczy, przeciez lektorzy sa ci sami i na dziennych i wiecz., zalezy do kogo sie trafi bo co jak co ale włosi bardziej rozrywkowo podchodza do zajec i raczej nie sa w stanie nam czegos trwale w bic do glowy:P ale powtarzam - jak ktos chce to sie nauczy:P
hej, jest tu moze ktos kto studiuje na US filologie wloska na dziennych? bo wlasnie w tym roku zdaje mature i sie chcialam dowiedziec jak jest, czy ciezko, warto w ogole tam isc itd. I jakby ktos wiedzial bardzo bym chciala sie dowiedziec od ilu % mniej wiecej przyjmowali w poprzednich latach ?? z gory dzieki za inf, jakby ktos mogl prosze o kontakt [gg]
Włosi rozrywkowo podchodzą do zajęć????Miał ktoś do czynienia Z p.Mazzinim czy Donderim? Raczej nie skojarzyłabym z rozrywką!
Biancanera nie wszyscy Włosi podchodzą do życia rozrywkowo. Znam takich co w krótkim czasie nauczą Cię włoskiego. Zyczę powodzenia.P)))
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa - tłumaczenia