Studia we Włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.Prosze powiedzcie mi coś na temat studiowania we Włoszech.Wiem,że już było wiele postów na ten temat.Jaka jest różnia miedzy uniwerkiem dla obcokrajowców a takim normalnym.Jak się tam studiuje,czy jest łatwiej,na jakim poziomie trzeba znać język włoski itp.Prosze o jak najwięcej informacji.
język trzeba znać na poziomie ... ( teoretycznie ) bardzo dobrym , bo inaczej jak zrozumiesz o czym mówi wykładowaca , pozatym w Itali cudoziemcy zdają wcześniej egzamin z języka ,ale lepiej niech wypowie się ktoś , kto tam obecnie studiuje :-)

pozdrawiam
Dzieki Ambra.Tak myślałam...Prosze o więcej postów;)
Hej, egzamin z jezyka wyglada w ten sposob ze pytaja Cie jak sie nazywasz, a kiedy braknie Ci tej umiejetnosci to poinformuja Cie ze jest dobrze ale musisz jeszcze wiele zrobic. Pierwszym egzaminem jest wiec sesja egzaminacyjna :))) Znam wielu cudzoziemcow z zerowa znajomoscia jezyka ktorzy sobie radza doskonale, ale to zalezy od talentu, motywacji i oczywiscie posiadanej z danej dziedziny wiedzy. Miedzy Universita e Universita per Stranieri roznica polega na specyfice kierunkow, na tych drugich ksztalci sie nauczycieli- non madre lingua, czyli jesli cudzoziemiec chce byc nauczycielem j.wloskiego to, w duzym uproszczeniu, dla niego ten typ szkoly wyzszej.
Egzaminu z języka nie ma dla obywateli unii. Poza tym taki egzamin polegał na czymś więcej niż zapytaniu o godność, gwarantuję.
A czy ktos z Was studiuje w Mediolanie? jak tak to co i gdzie... dzieki!
hej, zastanawiam sie nad studiami we Wloszech. Chcialabym studiowac po angielsku stosunki miedzynarodowe badz lingwistyke stosowana (ang/ niem ).czy ktos moze wie na jakich uczelniach moge studiowac takie kierunki we Wloszech ?Czy polecacie tamtejsze uczelnie?Chcialabym studiowac w poblizy Rzymu ze wzgledu na to ze niedaleko mieszkaja znajomi :-)

za wszelkie inf bylabym bardzo wdzieczna;-)
A mi się tak marzą studia na uniwersytecie w Wenecji na wydziale historii sztuki, a więc baaaaaardzo ciężka praca mnie czeka :)
Temat przeniesiony do archwium.