Akademia Pedagogiczna w Krakowie

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 118
poprzednia |
Mam pytanie idę w tym roku na studia na Ap w Krakowie co wiecie o tej uczelni.
Jakie sa wymagania I JAK TAM JEST? jacy sa profesorowie itd.
Witam!
Ja studiuję na AP, ale filologię hiszpańską.
Z włoską miałam/mam kilka wspólnych wykładów.
Co mogę powiedzieć o bu kierunkach...
Są bardzo młode -
na hiszpańskiej jest rok 1. i 2.,
na włoskiej tylko 1. (w tym roku otwarto tę specjalność).
Stąd braki w kadrze są jeszcze znaczne,
ale Ci którzy są - są ok, a niektórzy nawet super.
Duży nacisk na praktyczną naukę języka
i jego zastosowanie w przekładzie, turystyce.
Ciężko było się dostać, ale warto.
Na pewno wiesz, ale dodam dla niepoinformowanych:
pod uwagę brana jest podstawowa matura z języka obcego
oraz przeprowadza się ustny egzamin kwalifikacyjny.
Myślę, że warto.
Choć warto też pomyśleć nad UJ, bo to jednak UJ.
Pozdrawiam!
Dzięki. Wiesz Uj.. troche przestarzałe. Wogóle praktycznego zastasowania języka kultura włoszech i literatura i nic więcej.
ustny egzamin? dziwne...nie bylo tego w zasadach rekrutacji...hm :> a jak on wygladal?
W zasadach rekrutacji na rok 2007/2008 jest to janso napisane!
W tym roku egzamin będzie - a jak będzie wyglądał, trudno powiedzieć.
Trzeba się dowiadywać "u źródeł" - biuro do spraw rekrutacji,
sekretariat wydziałowy...
Jka będę coś wiedziała (bo też mnie to interesuje) - dam znać.
(To w zeszłym roku egzaminu nie było - tylko matura.)
Zgadzam się co do UJ, nie sadzę, żeby było tam lepiej. Na AP jest w porzadku, mnóstwo godzin praktycznej nauki języka (w tym semestrze 18), kadra fajna i przede wszystkim ludzka. No i ludzie są super, pozdrawiam cały rocznik, szczególnie grupę A ;)
Ja też chciałabym zacząć filologię włoską jako drugi kierunek :)
Przepisałoby mi się dużo przedmiotów ;)
hmm powiem szczerze ze ja tez wybiertam się na włoską filologię i nie wiem czemu ale jakos nigdy nie pomyślałam o AP, może jednak jest to dobra droga? skoro biorą podstawowy język pewnie bym się dostała, ale tak właściwie cy ktoś może się orientuje czym się różni "przyszłośc" po UJ a AP? niezbyt jestem w tym wszystkim zorientowana chociaż powinnam, ale byłabym wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedz;)
Filologia włoska jest całkiem nowym kierunkiem
i nie do końca wiadomo, "co z tego wyniknie".
Ale kadra się buduje, licencjat na pewno tu się zrobi, a potem - zobaczymy.
Jest BARDZO duży nacisk na praktyczną naukę języka,
a przedmioty z literatury, historii wchodzą dopiero na 2.roku.
(Co jest, moim zdaniem, dobrym rozwiązaniem,
bo ma się już wtedy calkiem dobrą znajomość języka.)
U W A G A !!!
Nie można myśleć, że skoro biorą podstawową maturę, to się łatwo dostać.
Wręcz przeciwnie - w ubiegłym roku kandydatów
na filologie włoską czy hiszpańską było tylu,
że trzeba było mieć pełne 100% z tej matury.
A i tak nie wszyscy 100-procentowi się dostali
- tylko Ci z najlepszymi średnimi ocen (z polskiego i historii).
haha co?biora pod uwage srednia ocen?pffff nie mówice nawetpiewrsze słsyze:P

no ale jesli ktos zdaje nie podstawową mature ale np rozszerzoną, a tym bardziej dwujęzyczną to chyba mimo wszystko lepiej patrzą...:)
Akademia Pedagogiczna na kierunek fililogia wloska przyjmuje kandydatow wedlug nastepujacych kryteri(kryteria'starej matury'):
rozmowa kwalifikacyjna w wybranym języku obcym nowożytnym (angielskim, francuskim, hiszpańskim, niemieckim lub włoskim) na temat wylosowanego tekstu
oraz
egzamin praktyczny sprawdzający dyspozycje fonetyczne i kompetencje komunikacyjne

Kandydaci powinni wykazać się znajomością wybranego języka obcego, w tym gramatyki i słownictwa w zakresie programu szkoły średniej.
:)
filologia jezyk wloski*
a ile osób jest w grupie?? tzn ile jest miejsc na rok?? a ilu chętnych?? orientuje się ktoś?? bardzo chciałabym tam studiować więc pytam...a w ten sposób bedzie mi łatwiej oszacować swoje szanse:D
Z tego co pamietam w tym roku przyjęli ok.32 osób (nie pamiętam dokładnie). Cześć z nich zrezygnowała już na początku, część po pierwszym semestrze. Teraz jest nas ok 25. Jest bardzo kameralnie, to fakt.
ahaaa to rzeczywiście kameralnie:) dziękuje za informacje i mam jeszcze jedno pytanko orientujesz się moze czy istanieje możliwość przepisania sie do takiej grupy po np l semestrze (zakładając że ktoś ma dobre wyniki na innej uczelni) ??
Przykro mi, nie mam pojęcia. Jak na mój rozum powinno to być możliwe w przypadku podobnej ilości godzin praktycznej nauki włoskiego, ale najlepiej dowiadywać się na uczelni. Pozdrawiam!
z tego co wiem to 28 i 29 marca mają byc dni otwarte więc całkiem mozliwe że sie wybiore zobaczyć co i jak
Dziekuje:)
hej
ja dostalam sie w zeszlym roku ze stara matura na filologie wloska(mailam 99 %z egzaminu ustnego z francuskiego)ale zrezygnowalam na rzecz studiow w Italii.niestety w tym roku akademickim nie udalo mi sie zalatwic formalnosci,ale juz od pazdziernika wszystko bedzie ok.spero...
ale caly czas zastanawialam sie czy moja decyzja byla sluszna
Co do egzaminu wstępnego na AP dla nowomaturzystów...
Odbędzie się on 9 lipca (chyba).

"Egzamin nie sprawdza wiedzy kandydata,
lecz odwoluje sie do jego kompetencji,
umiejetnosci jezykowych nabytych w okresie nauki szkolnej.
Odbywa sie w jezyku polskim,
nie jest powiazany z zadnym konkretnym jezykiem,
zawiera zdania w jezyku wymyslonym, sztucznym.
Badana jest pamiec, rozumienie tekstu oraz relacje skladniowe,
rozumienie leksyki, rozumowanie przez analogie."

Pozdrawiam! :)
Błagam Was... Powiedzcie mi szczerze. Marzę o AP w Krakowie właśnie na Filologię włoską, moja znajomość włoskiego to takie podstawy zakrawajace na srednio zaawansowany. Maturę z anglika próbną zdałam na 90% poduczyłam się jeszcze... Ale za to jestem noga z histori... i średnią tych ocen mogę mieć około 3,5... Proszę, powiedzcie mi czy powinnam o tym zapomnieć czy mam jakieś szanse? to dla mnie bardzo ważne... chętnie pogadam jak ktoś ma czas.
Mój skype : grace_sinatra
Najważniejsza jest MATURA PODSTAWOWA i EGZAMIN WSTĘPNY! :)
(O którym piszę wyżej.)
Potem biorą pod uwagę rozszerzoną maturę,
a dopiero potem oceny.
Nie martw się! :)
egzamin praktyczny sprawdzający dyspozycje fonetyczne i kompetencje komunikacyjne ===== czy ktos moze przyblizyc jak taki egzamin wyglada wogole??
a jak myślisz dostane sie
Cóż... Nie wiem :)
Myślę, że dla chcącego...no właśnie :)
Najwięcej od matury zależy - rok temu bez 100% nici -
ale teraz można się jeszcze poratować tym egzaminem wstępnym.
Wszystko zależy od ilości chętnych...
Ta może być BARDZO duża,
bo to kierunek nowy (a w zeszłym roku jeszcze mało kto wiedział o nim),
fajny ("inny" niż uniwersyteckie filologie),
a i wymagania (wydają się!) stosunkowo niskie.
Ale może też być mniej chętnych niż w zeszłym roku,
ludzi może zniechęcić ten test praktyczny.
Naprawdę ciężko powiedzieć :)
W każdym razie - powodzenie życzę!
ale jak to jest w takim razie dokładnie, skoro ktoś nie zdaje np matury podstawowej języka lecz dwujęzyczną której automatycznie jest 100% z podstawowej? jest to niewazne w tym momencie?nie rozumiem, nie moga brac tylko podstawowej...
Zadzwoń tam, napisz maila - i dowiedz się co i jak.
up :)
ciao tutti! zaglada tu ktos jeszcze? :) juz za miesiac egzaminy na AP,mam kilka pytanek: co w przypadku kandydatow ze stara matura? Liczy sie tylko wynik rozmowy i testu praktycznego?
Dla starej matury jest chyba i test z języka, i test predyspozycji... nie? :)
si :) ale czy w przyp. tak duzej ilosci chetnych u "staromaturzystow" patrza przy dalszej kwalifikacji tez np.na srednia ocen albo ocenki z matury? Nie pisalam matury z jezyka,tylko ustna of kors. Wtedy jeszcze nie wiedzialam,ze 'wpadne w sidla' ukochanego jezyka wloskiego;) Czyli najwazniejszy jest wynik rozmowy i testu predyspozycji? Z gory dzieki za info!!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 118
poprzednia |

»

Pomoc językowa - tłumaczenia