Akademia Pedagogiczna w Krakowie

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 118
nie,nie.. wroc:) dla starej matury nie ma testu z jezyka,tylko z predyspozycji + rozmowa
Niestety nie wiem :)
Najlepiej napisać maila albo zadzownić.
yhm,ok,dzieki. A mam jeszcze pytanko: jak z tą rozmową kwalifikacyjną,na co zwracaja szczególnie uwage,o co najczesciej pytaja i w ogole jakimi kryteriami sie kieruja i czy trzeba naprawde swietnie mowic w wybranym języku obcym>? dzieki,dzieki za odp. :-)
Oj, tu też Ci niestety nie pomogę :(
Ja składałam na AP rok temu, z nowej matury
i nie miałam zadnych rozmów, żadnych testów.. :)
Mossia, czy moge pytac skąd mas zinformacje o tym egzaminie ??( praktyczynm na AP ) Co prawda ja z romanistyki sie urwałam, ale tlkyo te informacje znalazlam, czy to na penwo tak jest???/
Hej :)
Fajnie, że na forum pojawił się ktoś ze starą maturą. Już myślałam, że sama jestem :) Ja też mam SM i też chciałabym się dostać w tym roku na AP tylko że na hiszpański. Ale czeka mnie podobna rozmowa kwalifikacyjna :( Podobno dostaniemy tekst, będziemy mieli chwile do przeczytania go i zastanowienia się, a później będzie jakaś rozmowa na jego temat. Tyle wiem... Czyli prawie nic :( Najbardziej ciekawi mnie, na jakim poziomie będzie ten tekst???
Ja mam tą rozmowę 13 lipca, a ty?
Ile osób zarejestrowało się w tym roku na włoski? Bo na hiszpański 238 osób.
Nie wiesz, jakie są limity przyjęć?
Pozdrawiam
hej:)
do wsyztskich tych co skladaja na AP na jakakolwiek filologie: mamy wspolny test - w jezyku polskim, w formie pisemnej...pytalam dzisiaj przez tel.
ciekawe jak to wyglada...nie ma ktos przynajmniej czegos podobnego zeby wyslac na maila? :)

dla maturzystow z nowa matura jest tylko ten pisemny test w pon.(9.07)i tyle, tak?

jakie macie wyniki z matur? ja zdawalam rozszerzona i denerwuje mnie przelicznik...bardzo mozliwe ze mi zabraknie bo mialam 84% z roz, czyli 86 z przeliczenia...
halooooo, oszalałaś?
ja też mam starą maturę i w życiu nie pomyslałam, ze mogę byc sama na forum;)
powodzenia na rozmowie:))
Hej hej. Ja mam rozmowe 12 lipca na wloski, zarejestrowanych jest 180 czyli ponad o polowe mniej niz rok temu, ale to i tak 6osob na krzeslo. Na hiszpanski jest podobno 20 miejsc, na wloski 30. Rozmowa mysle,ze bedzie na poziomie zakrawajacym o srednio-zaawansowany. Na pewno trzeba poslugiwac sie swobodnie podstawowoymi czasami [przeszlym(dokonanym,niedokonanym),terazn,.przyszlym],condizionale ecc. poziom ok A2~B1 i ukladac normalne, proste zdania, wazne by mialy sens, zarowno gramatyczny, jak i stylistyczny. No i podstawowe slownictwo z zakresu roznych tematow (praca,szkolnictwo,zakupy,czas wolny,jedzenie ecc.) Najwazniejsze to zachować spokoj podczas tej rozmowy,ale u mnie chyba ciezko z tym bedzie ;-)
A jestes pewna,ze tak to bedzie wygladac,ze dostaniemy tekst do przeczytania?
To lepiej. Myslalam,ze bedziemy losować sam temat i opowiadac/rozmawiac o nim.

Dla nowomaturzystow jest tylko ten test praktyczny. Wpisz sobie w google 'test predyspozycji językowych', tam pojawią się przykładowe.

Głowy do góry, damy rade! I mam nadzieje do zobaczenia w gronie studentów gdzies kiedys na korytarzu AP :-)
E in bocca al lupo, saluti!
Hej hej. Ja mam rozmowe 12 lipca na wloski, zarejestrowanych jest 180 czyli ponad o polowe mniej niz rok temu, ale to i tak 6osob na krzeslo. Na hiszpanski jest podobno 20 miejsc, na wloski 30. Rozmowa mysle,ze bedzie na poziomie zakrawajacym o srednio-zaawansowany. Na pewno trzeba poslugiwac sie swobodnie podstawowoymi czasami [przeszlym(dokonanym,niedokonanym),terazn,.przyszlym],condizionale ecc. poziom ok A2~B1 i ukladac normalne, proste zdania, wazne by mialy sens, zarowno gramatyczny, jak i stylistyczny. No i podstawowe slownictwo z zakresu roznych tematow (praca,szkolnictwo,zakupy,czas wolny,jedzenie ecc.) Najwazniejsze to zachować spokoj podczas tej rozmowy,ale u mnie chyba ciezko z tym bedzie ;-)
To lepiej. Myslalam,ze bedziemy losować sam temat i opowiadac/rozmawiac o nim.

Dla nowomaturzystow jest tylko ten test praktyczny. Wpisz sobie w google 'test predyspozycji językowych', tam pojawią się przykładowe.

Głowy do góry, damy rade! I mam nadzieje do zobaczenia w gronie studentów gdzies kiedys na korytarzu AP :-)
Hej. Ja mam rozmowe 12 lipca na wloski, zarejestrowanych jest 180 czyli ponad o polowe mniej niz rok temu, ale to i tak 6osob na krzeslo. Na hiszpanski jest podobno 20 miejsc, na wloski 30.Jaki bedzie poziom dowiemy sie na egzaminie,ale sądze,ze srednio-zaawansowany.Na pewno trzeba poslugiwac sie swobodnie podstawowoymi czasami [przeszlym(dokonanym,niedokonanym),terazn,.przyszlym],condizionale ecc. poziom szkoly sredniej.Wazne, by ukladac normalne, proste zdania, majace sens, zarowno gramatyczny, jak i stylistyczny. No i podstawowe slownictwo z zakresu roznych tematow (praca,szkolnictwo,zakupy,czas wolny,jedzenie ecc.) Najwazniejsze to zachować spokoj podczas tej rozmowy,ale u mnie chyba ciezko z tym bedzie ;-)
To lepiej. Myslalam,ze wylosujemy temat i bedziemy o nim opowiadac/rozmawiac.
Zdajecie rozmowe w jęz.wloskim czy innym?!

Wybaczcie, komp mi cos dzis szaleje. Czytajcie tylko ostatni z tych 3 mega wpisow ;-)
Hej!
Ja własnie wiem, że w tamtym roku limit na hiszp był 20 miejsc, ale miałam malutką nadzieje, że może w tym roku go zwiększą. No coż, zobaczymy...
Jestem pewna, że będzie tekst. Tak jest napisane przy zasadach rekrutacji i powiedziała mi to pani z AP na dniach otwartych uczelni. Ta rozmowa będzie trwała około 15 min w zależności od tego, ile dana osoba będzie miała do powiedzienia :)
Te 180 osób na włosk to są osoby zarejestrowane. Część z nich nie złożyła dokumentów, a pewnie mały procent nie dotrze na egzamin (zgubi się, zaśpi), więc w rzeczywistości u ciebie jest mniej niż 6 osób na 1 miejsce :)
Szukałam na necie podobnch testów predyspozycji językowych. Znalazłam 2 albo 3, takie przykładowe i raczej krótkie. W sumie to już umiem je na pamięć :D
papa
Wszystko okaze sie po egzaminach ile osob przyjma. U Ciebie jest wiecej chętnych,bo hiszpanska jest teraz bardzo na topie. Mozliwe,ze zwieksza limit przyjec,ale nie nie wiem od czego to zalezy. Nie mniej jednak u Ciebie rowniez jest mniej osob niz rok temu,a podczas rozmowy mozna sie troche wykazac ;-)
A w jakim języku bedziesz rozmawiac? Ja wybralam wloski i zastanawiam sie czy duzo osob bedzie zdawac w takim jezyku na jaki chca sie dostac (np. na hiszpanski po hiszp.)..
Ciao
Ja wybrałam angielski. Jednak pewniej czuję się, jak mówię po angielsku niż po hiszpańsku.
Wiem, że w tym roku zarejestrowało się mniej ludzi, podobnie jak u Ciebie o około połowę mniej :)
Właśnie ostro powtarzam angielski, żeby było się czym wykazywać przed komisją ;)
Hehe,tak,ja tez. Oby bylo sie czym wykazac;-) Zarazilam moja wspollokatorke muzyka wloska,a ona mnie francuska,wiec mamy tu miedzynarodowy chaos :-)
powodzenia raz jeszcze
I jak, kto się dostał?
Ja w końcu nie złożyłam, ale może za rok.
W każdym razie zapraszamy na AP :D
(bo ja już tu jestem na filologii hiszpańskiej).
ja sie dostalam, na wloska i na francuska skladalam, i na obie sie udalo :D
mossia a czy nauke wszyscy zaczynaja od poczatku czy sa grupy?
zauroczona, moje gratulacje!:-)
..a swoja droga, jak ta mlodziez szybko rosnie ,-)
dziekuje trishya...nooo, czas leci nieublagalnie :D
Jak jest teraz z filologią włoskiego na AP?
A co masz na myśli?
:)
Czy dalej trzeba mieć ze 100% z matury żeby się dostać?
Teraz jest matura + test, więc nie trzeba mieć 100%, można nadrobić testem.
Test ze znajomości języka włoskiego?
Podstawy gramatyki itd.? Czy zdecydowanie więcej?
Pisałam to już wyżej w tym wątku...

"Egzamin nie sprawdza wiedzy kandydata,
lecz odwoluje sie do jego kompetencji,
umiejetnosci jezykowych nabytych w okresie nauki szkolnej.
Odbywa sie w jezyku polskim,
nie jest powiazany z zadnym konkretnym jezykiem,
zawiera zdania w jezyku wymyslonym, sztucznym.
Badana jest pamiec, rozumienie tekstu oraz relacje skladniowe,
rozumienie leksyki, rozumowanie przez analogie."
"Sprawdzian predyspozycji i kompetencji komunikacyjnych:

- Nie ma sprawdzać wiedzy kandydata, lecz odwoływać się do jego szeroko rozumianych kompetencji językowych nabytych w całym okresie nauki szkolnej;

- Jest przeprowadzany w języku polskim, nie jest powiązany z żadnym konkretnym językiem, zawiera zdania w języku sztucznym, wymyślonym;

- Badana jest pamięć, rozumienie tekstu oraz relacje składniowe
(np. uzupełnienie luk, kolejność zdań “rozsypanego" tekstu),
rozumienie leksyki (stawianie hipotez co do znaczenia słów nieznanych znajdujących się w znanym kontekście informacji), rozumowanie przez analogię oraz dedukcję językową (ćwiczenia na korpusach języka sztucznego, wymyślonego);

- Punktacja uwzględnia stopień trudności poszczególnych zdań oraz ilość zdań badających daną sprawność językową."
Takie testy najczęściej robi się kandydatom do liceów dwujęzycznych
i takie można gdzieś w sieci znaleźć
(wpisz np. "testy predyspozycji językowych" lub "test kompetencji językowych")

Przykładowy i interaktywny test można znaleźć na pewno na stronie gazeta.pl
Oto link:
http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,53760,2010033.html

Przy czym musisz pamiętać, że to test dla absolwentów gimnazjum,
więc poziom jest też niższy.

Pozdrawiam!

Ps. Poszukaj dobrze na forum (nie wiem czy na tym, na pewno na hiszpańskim),
jest parę wątków, gdzie osoby, które ten test zdawały w roku ubiegłym,
wymieniają się wrażeniami z egzaminu.
a wie ktos moze ile przydałoby się mieć z rozszerzenia z języka?? Ehhh, a testy predyspozycji "kocham":]
Olya, a zdajesz rozszerzona?
I niech mnie ktoś utwierdzi w przekonaniu, że dla "nowej matury" nie ma egzaminów ustnych...:)
ja mam takie pyytanie,poniewaz ocenana jest matura z wybranego jezyka nowozytnego np angielskiego, to czy nauka wloskiego rozpoczyna sie od podstaw, czy raczej wszyscy znacie wloski na pewnym pozoimie? ja dopiero od tegoroku szkolnego ucze sie wlosiego weic nie wiem czy te studia sa wogole dla mnie?
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 118

»

Pomoc językowa - tłumaczenia