jak wygladaja kursy w Perugii

Temat przeniesiony do archwium.
co trzeba zrobic, żeby wyjechać na kurs językowy do Perugii, i jak takie kursy wygladają?? bo u nas w szkole organizuja tkie wyjazdy, ale tylko dla najlepszych studentów...
Na kurs jezykowy w Perugii mozna sie zapisac samemu poprzez strone www.unistrapg.it (strona universita per stranieri di perugia, dostepna po wlosku i angielsku) lub tez jesli ktos jest stypendysta erasmus moze starac sie o uczestnictwo w kursach EILC (Erasmus Intensive Language Courses) poprzez uczelnie w polsce ktora wysyla go na erasmusa- wysyla sie wtedy taki formularz wraz z pieczatka i podpisem koordynatora uczelnianego ktory "czuwa" nad organizaja erasmusa.
Na kurs moze samodzielnie wyjechac i uczestniczyc kazdy kto ukonczyl 15 lat (wczoraj bylam na tym uniwerku i sie specjalnie o to spytalam bowiem zdarzalo sie ze pytaly mnie o to osoby bedace jeszcze w liceum).
Zajecia wygladaja tak: kurs trwa minimum 1 miesiac i max 10 miesiecy. jest 5 poziomow poczynajac od poczatkujacego. osoby (oprocz tych poczatkujacych co ida od razu na 1 poziom, po przyjedzie musza przejsc przez test kwalifikujace je na odpowiedni poziom). Zajecia sa z jezyka, kultury, sluchania. Kiedy ja robilam ten kurs odbylo sie tez pare wycieczek m.in do zakladu czekoladek Perugina, do Deruty i bylo tez pare wyjsc do ogrodu botanicznego i muzeum. Grupy sa nieduze i miedzynarodowe. atmosfera zwykle bardzo fajna.
pozdrawiam
a co z takimi, którym podoba sie włoski i chcą sie go nauczyć dla zwykłej przyjemnosci i satysfakcji... a mają 34 lata ??? są gdzieś jakieś kursy dla takich "starszaków "??? ;-)
Nie ma stosowanych ograniczen wiekowych. jak juz pisalam na kursie moze uczestniczyc kazdy powyzej 15 roku zycia.
Zreszta 34 lata to nie jest wcale tak sporo. Nawet jesli wiekszasc kursantow to studenci to zdarzaja sie tez (i to wcale nie tak rzadko- osoby starsze nawet kolo 60 roku zycia). Studiuje w Perugii (na universita degli studi, nie mylic z uniwerkiem per stranieri) i moja uczelnia miesci sie niedaleko uniwerku dla obcokrajowcow. idac na zajecia co jakis czas widuje starsze osoby ktore przyjechaly na kurs jezyka wloskiego. Raz nawet rozmawialam z taka pania z kanady. byla od niedawna na emeryturze, dzieci miala odchowane wiec postanowila zrealizowac swoje marzenie ktore jakmi powiedziala od dawna w niej siedzialo: nauczyc sie wloskiego i zwiedzic Wlochy.
Dlatego nie ma co sie tlumaczyc wiekiem tylko realizowac swoje marzenia:))
pozdrawiam
dziękuję :-)
Witam. 28 wyjeżdżam na kurs sierpniowy i byłbym wdzięczny za parę informacji od osób które miały już okazję w takim kursie uczestniczyć. Jaka jest intensywność kursu? Bo istnieje pewna różnica między powiedzmy 2 a 5 godzinami dziennie. Nie chcieli mi nic powiedzieć uzależniając wszystko od testu sprawdzającego. Zajęcia odbywają się rano, czy również po południu z przerwą obiadową? Jak liczne są grupy (około dziesięciu osób?)? Czy test podstawowy jest trudny? Uczę się trzy semestry i chciałbym trafić do B1 :P No i przede wszystkim ogólne wrażenia. Jeszcze nie słyszałem negatywnych opinii, więc jestem dobrej myśli. Tylko nie wiem czy się nastawiać na dobrą zabawę, czy walkę o przetrwanie :) Pozdrawiam
Ja wlasnie ukonczylam kurs EILC w Perugi. Jutro wylatuje do Londynu. Zajecia mialam od poniedzialku do piatku od 8 rano do 20 wieczorem, prawdziwie intensywny kurs. Z trzy lub cztero godzinna przerwa pomiedzy. Grupy okolo 22 osobowe. Wspaniali nauczyciele. Milej zabawy...
Cześć. We wrześniu będę chodzić na kurs językowy. Szukam w Perugi pokoju w akademiku lub na stancji w pobliżu Universita per Stranieri. Możecie mi jakoś pomóc? Jak zarezerwować sobie miejsce przez internet. Ma ktoś jakiś sprawdzony adres? I jeszcze jedno w jakiej cenie są pokoje? Do Perugii przyjeżdżam 31 sierpnia. Wybiera się ktoś w tym terminie? We dwoje będzie raźniej...pozdrawiam
sprobuj www.mondoservice.net -- ja co prawda nie korzystalam nigdy z tego ale codziennie mijam te agencje idac na uniwerek i widze ze jest tam nawet sporo klientow, poza tym widzialam ze wynajmujaja mieszkania wlasnie studentom

polecam tez gazete cercp&trovo - wychodzi w srody i soboty i sam ogloszenia w sprawie wynajmu pokoi

jako rozwiazanie tymczasowe polecam tez ostello della gioventu www.ostello.perugia.it ostello gdzie mozna pomieszkac pare dni w trakcie poszukiwania lokum

pozdrawiam z umbriii
aga
hejka ja wrocilam z erazmusa w lipcu tego roku ale coraz czesciej mysle ze za rok kiedy skocze studia w polsce chcialabym zaczac inne w perugii we wloszech , tylko na per stranieri , czy mogalbys mi napisac jakie sa koszty studiowania , ile musze zaplacic za semestr i czy juz pierwszym semestrze moge dostac jakies stypendium np pokrywajace akademik i stolowke .
napisz mi cos prosze to moj mail [email]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Pomoc językowa - tłumaczenia