UJ- filologia włoska- kto się dostał? :)

Temat przeniesiony do archwium.
31-59 z 59
| następna
e ovviamente in culo alla balena anche a te! ;D
chodzi o to, ze najpierw mi mowia ci z uja, ze francuska, potem ze wloska, potem ze znowu francuska, wchodze do usos i widze wloska O_o
a w erku mam ze francuska xD
El culete! i tak właśnie działa nasz cudowny ..uj! :/
Dopo tutto quello che abbiamo detto qui e che riquarda UJ, ci vorebbe una balena con le dimensioni mega-giganti! ;) Comunque grazie :)
eggià! ;)
a co do przedmiotow niejezykowych typu literatura, cisna?? bo mi sie one srednio usmiechaja;d
w ogole ktos jedzie na adapciaka do rabki??
Literatura jest świetna z p. Miszalską i p.Klimkiewicz. Z p. Surmą jest ok. Inne średnio wspominam.. Jeśli lubisz się bawić w tych rzeczach, nie powinnaś mieć problemów. Ja nie przepadam za literaturą z zasady (ale książki czytać uwielbiam). Pierwszy rok i pierwszy semestr II r. są nudnawe jeśli chodzi o włoską literaturę (nie lubię Dantego ani Ariosto i innych takich)- za te słowa pewnie nieźle by mi się oberwało po uszach:) Ale nawet jeśli nie lubi się jakichś partii materiału, zajęcia z wyżej wymienionymi paniami są przyjemne.

Możesz oczywiście czytać sobie już lektury. Nawet byłoby to wskazane, bo czasu jest na to dość mało, biorąc pod uwagę, że trzeba przygotowywać się na inne zajęcia (czytaj: włoski). Od drugiego roku czyta się je obowiązkowo po włosku, na pierwszym roku nie ma jeszcze takiej potrzeby.

Reszta przedmiotów- znośna. Albo się je lubi albo nie. Nie wiem dokładnie co Cię interesuje. Jestem do dyspozycji, więc możesz pytać:) Ciauz!:)
mnie szczerze rzeklszy interesuje jedynie pierwszy rok i nauka jezyka;d ale to dluga historia;)
hahahaaha p. Lampone...
Hhiiihihih :)
Czyli nie ja jedna miałam przykre doświadczenia z tą kobietą :) to dla mnie pocieszające ;)
Chcialabym dowiedziec sie czy jest mozliwoc studiowania tego pieknego jezyka metoda on-line na U.J.? A jesli nie to czy orientujesz sie moze czy sa jakies prognozy na najblizsze lata? A moze jest to mozliwe na innej uczelni(wirtualnej)?Mieszkam we Wloszech wiec jest to jedyne rozwiazanie.Z gòry serdeczne dzieki!
ja chcialam sie zapisac na filologie wloska...wiecie czy juz mozna skadac papiery ?
My nie wiemy, ale uczelnia wie na pewno.
Hej, wybieram się na filologię i mam takie pytanie. Czy studenci, którzy dostali się w poprzednim roku mogliby podać jakie przedmioty były brane pod uwagę? Z tego co oglądałam listę przyjętych to próg wynosił 176 pkt. http://www.filg.uj.edu.pl/ifr/IFR-ListaPrzyjetych2007.pdf
W tym roku jedna zmieniły się zasady rekrutacji. Bądźcie tak mili i pomóżcie nam:)
wszystko rozpoczyna się dopiero w czerwcu. Teraz teoretycznie można juz się rejestrować w tym ERK, ale tak na dobre to rekrutacje rozpocznie się dopiero w czerwcu. Pozdrawiam:)
Do tych, którzy się dostali... ile mieliście punktów z polskiego i języka obcego?? i czy pisaliście R czy P. Prodbardzo o odp.
dolaczam sie do pytania bo tez sie wybieram.
Właśnie! Dobre pytanie... czy ktoś by mógł mniej więcej to przedstawić ?
halo, halo! Drogie starsze koleżanki i koledzy studjujący na UJ filologie wloska ;) jestem tegoroczna maturzystka, matura poszla srednio dlatego obawiam sie czy dostane sie na UJ dlatego mam pytanie czy moglibyście mi powiedzieć jakie wy mieliście wyniki z matury z polskiego i jezyka obcego? i czy zdawaliscie podstawe czy rozszerzenie? plizzzzzzzzzzzzz !
hej! ja tez sie wybieram:) i tez srednio matura poszla... ja zdawalam roszerzeniez polaka i angola, bo tylko to biora pod uwage z tego co sie orientuje.
czesc!!!!!!!!!! wlasnie, ja też sie wybieram i też ta matura tak jakoś średnio. Na uj patrzą na rozszerzony polski i język... Wlasnie, jak sie studiuje? Bo niektore opinie srednio zachecacjace...

pozdrawiam

Agata :)
ze strony uj:

Kandydaci, którzy zdawali nową maturę
Brana jest pod uwagę suma punktów uzyskanych na pisemnym egzaminie maturalnym z języka polskiego i wybranego języka obcego nowożytnego (angielski, francuski, włoski, hiszpański, niemiecki, rosyjski, portugalski) lub z języków klasycznych. Dopuszcza się maturę podstawową lub rozszerzoną. Wynik matury rozszerzonej ze wszystkich przedmiotów oraz matury podstawowej z języków klasycznych zostaje przemnożony przez 1,5. We wszystkich typach matur i na wszystkich poziomach wyniki z języka obcego zostają dodatkowo przemnożone przez 2.

czy to znaczy że zdając rozszerzony polski i angielski wynik z polskiego jest liczony razy 1,5 ; wynik z angielskiego jest liczony raz 1,5 a pozniej jeszcze razy 2? maksymalna liczba punktow w takim razie by byla 150 (polski) + 150 * 2 (angielski) czyli 450? czy cos pokrecilam?
heeej:) też się wybieram choć matura dopiero za rok... jednak perspektywa rekrutacji na studia mnie przeraża...kierunek, wybór uczelni...masakra:/ mam mała proźbę czy ktoś mogłby mi pomóc w wyborze? mianowicie polecic jakas uczelnie gdzie moglabym spokojnie studiować wloski i zostac potem tlumaczem? wiąze sie to z lingwistyka a nie filologia niestety no i nie koniecznie w polsce muszą one być Wlochy też mile widziane ale to juz tak srodkowa część wloch mialabym najblizej... Nie wiem ja sie za bardzo nie orietuję... aha i lepsza szkola panstwowa jakies uniwerki politechniki itp czy studia z seri wyzsza szkola...bla bla bla??
chcialabym tez na uj..ale czytajac wasze opinie są tak podzielone ze nie wiem czy mam sie bac czy nie... ja mam wloski w liceum i zdaje z niego mature wiec to chyba juz jakis plus..
ja tez mam zamiar startować na uj w tym roku, już obliczyłam i wychodzi mi 381 pkt , nie wiem czy tyle wystarczy...
a Wy ile macie?
ja jedynie 369. nie mam pojęcia, czy jest sens przeznaczać pieniądze na rekrutację.
Ja nie na UJ, ale jak to się oblicza?
Bardzo bym też chciała wiedzieć w jaki sposób następuje przeliczanie punktów maturalnych:) W przyszłym roku zamierzam się wybrać na te studia:)
Temat przeniesiony do archwium.
31-59 z 59
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka