MASTER

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałabym wrócić do wątku studiów we Włoszech i poniekąd trochę go zmienić, jakby idąc trochę dalej. Może komuś się przyda pomysł na jaki wpadłam:-)
Sama tez mam studia skończone w Polsce (politologia), przez chwile myślałam czy nie nostryfikować dyplomu we Włoszech, ale szczerze mówiąc przeraziłam się powrotem na studia, na np. II rok, tym bardziej, ze odpisał mi uniwersytet w Turynie, oświadczając, że czekają mnie egzaminy z prawa włoskiego, statystyki, prawa międzynarodowego (w Polsce akurat to przegapiałam, bo byłam na Erazmusie w Belgii), poza tym wiedziałam, ze nie chcę pracować w administracji, bo wydaje mi się to po prostu nudne, a w innym wypadku wystarczy mój polski dyplom. Z drugiej strony jak mam napisane w cv, studia w Polsce to kto na to zwraca uwagę??? Wtedy wpadłam na pomysł, żeby po prostu iść na studia podyplomowe. Wiadomo, żeby się tam ostać, to trzeba mieć już tytuł magistra, znalazłam takie, gdzie nie ma znaczenia, czy mam studia skończone w Polsce, czy we Włoszech i oto idę.
Dodatkowym plusem jest to, że region, w którym mieszkam wspiera wszystkich, którzy chcą sie kształcić (pod warunkiem, że ma się adres zameldowania) i jeżeli sie napisze projekt, który jest zgodny z kierunkiem poprzednich studiów + lub pracą, którą się aktualnie wykonuje to można otrzymać tzw. buono formativo. ja dostałam nie tylko na same studia, ale również na dojazd na studia (zajęcia będą w Brukseli), zakwaterowanie i wyżywienie, razem około 4500,00 euro.
Proponuje również popatrzeć w waszych regionach jakie są możliwości w tym kierunku i może spróbować "zaatakować" ich od tej strony. Buoni formativi sa rozdzielane przez Agenzia del Lavoro (przynajmniej w Valle d'Aosta).
* Erasmus :-)
witam serdecznie.Twoj pomysl bardzo przypadl mi do gustu. w duzej mierze dlatego ze jest bardzo zbiezny z tym co dla siebie w wyniku dlugich umyslowych batalii wymyslilem;) nie ukrywam ze poki co najwiekszym problemem jest dla mnie kwestia finansowa. jak wiemy master nie jest niestety finansowany jak np doktorat. mimo to pokazalas ze mozna sobie jakos z tym poradzic. mi marzy sie master we Florencji ale szczerze mowiac jestem w stanie zmienic jego lokalizacje jesli gdzies indziej bedzie szansa otrzymania dofinansowania. a i oczywiscie musi to byc na facolta` di giurisprudenza. i tu moja wielka prosba: czy moglabys napisac cos wiecej na temat zrodel finansowania ktore udalo Ci sie odnalezc?? jak wyglada procedura? jakie sa terminy (niestety czas nie jest moim sprzymierzencem)?jakie dokumenty?z gory dziekuje!!!! jesli byloby to mozliwe napisz prosze na adres [email]
odpisalam na podany adres
czesc, ja rowniez bylabym zainteresowana twoja 'metoda' na znalezienie srodkow na studiowanie. chcialabym studiowac we wloszech, tj. zrobic master. w polsce studiowalam zarzadzanie i markieting i mam specjalizacje z 'contabilità gestionale'(licencjat) i 'contabilità e analisi finanziaria' (magister). ja mieszkam w regionie Molise ale jesli chodzi o dojazdy to nie ma z tym problemow. widzialam ze w Termoli jest ekonomia ze specjalizacja w turystyce ale tylko licencjat i mgr.
napisz mi co i jak, z gory dzieki kasia [email]
Hej, właśnie zobaczyłam twoją wypowiedż na temat studiów podyplomowych we Włoszech. Jestem teraz na 5tym roku studiów i też zastanawiam się nad taką opcją. Wiadomo, że kwestia finansów jest zawsze największym problemem dlatego fajnie, że piszesz jak można go rozwiazać. Czy mogłybyśmy nawiązać kontakt mailowy? Mój adres: [email]
Chciałabym dowiedzieć się, jakie są twoje wrażenia z Mastera, w ogóle studiów, no i jak dokładnie wygląda procedura przy załatwianiu buoni formativi o których wspomniałaś.
Pozdrowienia!!!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia