Trieste

Temat przeniesiony do archwium.
jestem zdecydowana na studiowanie w Trieście.czy ktoś tam był przez dłuższy czas i może coś o tym mieście powiedzieć? Czy miałam jak zwykle szczęście i wybrałam najdroższe z włoskich miast?:D Starałam się wybierać raczej spośród uczelni na północy,bo dowiedziałam się z kilku źródeł,że południe nie jest.. "zbytnio respektowane".Dobrze wybieram Waszym zdanie czy nie? W moim przekonaniu jest OK:):D ale nie znam się,,,
A co chcesz tam studiowac? Ja tam nie studiuje,ale moja kolezanka ma tam znajomych, jak chcesz to popytam, tylko napisz jaki kierunek tez..
hej:) chodzi mi o język angielski z hiszpańskim(przeczytałam,ze studiów strikte jednego języka nie ma).chodzi mi o takie ogólne informacje typu czy po tygodniu zbankrutuję kupując wodę mineralną:D cokolwiek w sumie,bo nie wiem nic o tym mieście.Acha! czytałam,że jest tam dialekt..czy mogłabyś się zapytać czy on jest używany tak na co dzień..? dzieki wielkie:)
Napisz proszę do mnie maila: [email] Postaram się udzielić Ci wszystkich niezbędnych informacji.
Pozdrawiam.
napisałam :)
zapytalam, ale widze, ze ktos Ci juz pomogl..:) moja kolezanka ma tam znajomych i mowia, ze uniwersytet jest bardzo dobry, dobrze zorganizowany...dialekt jest ciezko zrozumiec, trzeba sie przyzwyczaic, ale nie wiem czy wyklady tez sa prowadzone w dialekcie;)wiec chyba luzik jesli znasz wloski:) i jest drogo- jak wszedzie na polnocy:]
tak już mi inna koleżanka pomogła:) ale dzieki bardzo za chęć pomocy!:)mam jednak jeszcze pytanie: czy ktoś wie jak znaleźć ceny produktów spożywczych w sklepach takich jak CONAD,UPIM itd. chciałabym się zoroientować w kosztach utrzymania...z góry dzieki!
polegaj na mnie podam ci troche "pod wieczor'
a więc polegam:) dzieki serdecznie:)
W Upimie sa dobre ceny,ale lepiej kupowac na obnizakch maja byc po Swietach..co chcesz kupic?spodnie dzinsowe ok 29 do 39 eu plszczyk do 70 do 120 eu sweterki od 40 do 90 eu ,na obnizce paacisz polowe.Lepiej znam ceny meskich artykulow niz damskich,scusa.A z zywnosci co potrzebujesz jakie produkty cie interesuja?mleko jest dosc drogie,sery zolte tez,chleb ma cene zlota ,makarony sa tanie
In generale, fare la spesa è più caro da noi rispetto al meridione. Per mettere in un carrello un chilo di cipolle, una confezione da 6 bottiglie d'acqua, un litro di olio, un bagnoschiuma, un chilo di pane e 6 uova da noi ci vogliono in media 14,20 euro. Lo stesso carrello tra Napoli e Bari "costerebbe" 11,80 euro (secondo i dati Istat riportati dall'Oservatorio prezzi e tariffe del Ministero dello sviluppo economico). Su sei prodotti di largo consumo c'è già una differenza di 2,40 euro: non poco. Se invece prendiamo una tazzina di caffè in una piazza di Bari la paghiamo in media 0,66 centesimi. A Trieste, invece, il prezzo medio sale fino a 0,88 centesimi, poco meno del massimo di 1 euro, riscontrato a Bolzano. E se uno il caffè preferisce farselo a casa, in Trieste per acquistare una confezione da un chilo deve spendere tendenzialemente sugli 8 euro e mezzo, un euro in più rispetto a molte città del Sud Italia. Stesso discorso per lo zucchero.

Anche andare fuori a cena è meno conviente per una famiglia trentina. Una pizza margherita con una birra costa circa 7,70 euro. Meno rispetto ai dieci che si dovrebbero sborsare a Milano, ma decisamente troppi se si pensa che a Napoli ne bastano 6. In Trieste è meglio augurarsi di non restare a piedi per un guasto alla macchina: in officina il prezzo di una riparazione standard è di 61 euro, il doppio rispetto ai 30 di Napoli. Costa molto anche tagliarsi i capelli: il taglio per uomo viene sui 19 euro, contro i 9,90 di Palermo. Ma cosa conviene acquistare in Trieste? Non molto: mele, patate, burro e pasta.
podaje ceny wodamineral 6 but.1.5 litra od/min/ 0.90 eu do2.70eu/max/.ciastka od 2 do 3,30 maslo 1.99 do 3.30 mieso swieze wolowe 14 do 18 eu,mleko 0.80 do 1.70 oliwa 3.50 do 6.50chleb za 1kg od 1.90 do 4. eu/ja kupuje w piekarni Sosi i widze ceny od 4 eu do 9eu za kg/tu wazy sie bulki ,chleb/ser Parmigiano 12 eu do 17 eu,makaron od 0.45 do 1.35 eu kurczak swiezy od 3,50 do 4,50,szynka crudo za 1 kg od 21 eu/tak, tak/do 25 eu, szynka zwykla/za 1 kg/ od 10 eu do 25 eu,ryz za 1 kg 1 eu do 2,70,sok w kartonie 1 l 0.65 do 1.60eu jajka 6 szt.0.80 do 2.30 yogurt 125 gr. od 0.23 do 0.80 eu cukier 0.80 do 1 eu,podpaski hig. 1.60 do 2.95 eu zel pod przysznic od 1 eu do xxx,papier higien, 4 szt od 0,80do 2,50 pasta do zeb od 1 eu do 3,50,proszek do prania za 1 kg od 0.89 do 3,50 szampom od 1 eu do 6.50 banany od 1,30 do 2 eu marchew od 0,90 do 1,60/biologiczna/cebula od 1,50 do 2 eu,cytryny od 1,70 do 2,20 baklazany od 1,50 do 2,25 jablka od 1,20 do 1,80eu ziemniaki 0 60 do 1.20 za kg mala kawa w barze od 0,80 d0 0.95 cappuccino jest drozsze ok 1,30 bez kofeiny, z kofeina 1,20 fryzjer meski od 18 do 20 eu ,bilet autobus.0,90
acha, metr kwadratowy mieszkania kosztuje od 3,500 eu do 7,000 eu
Cześć , tanio nie jest , ale da się przeżyć. Niedaleko jest Słowenia więc bez problemów możesz dokupic sobi produkty typu twarożek , ogórki kiszone (mają nawet jogurcik jogobelle:). A w wiekszych miastach Sloweni typu Ljubljana sa bardzo fajne sezonowe wyprzedaze- marki sisley, zara , stefanel o wiele taniej niż we Wloszech... pozdrawiam i milego pobytu życze , śliczne miejsce do studiowania sobie wybralaś:)
hej:)
dzięki za odpowiedź:)nie jestem skromna - wiem,że ładne miejsce:P Czy możesz powiedzieć co tam robisz?
pozdrawiam:)
Hej , ja wlaściwie we Wloszech obecnie nic nie robie;P , teraz jestem w Polsce , tu studiuje a do Wloch wracam tylko w wakacje do pracy:).Zastanawiam się nad nauką we Wloszech ale obecnie są to tylko plany...odległe;)
A moglabyś mi powiedzieć(jeśli to nie jest sekret oczywiście:)) jaki kierunek studiow wybralaś sobie? Chcesz zacząc "samodzielne " studia czy wyjeżdżasz z Erazmusa? Ja pracuje w wakacje w Gorizi ( 32 km od Triestu- też śliczne miasto:)). pozdrawiam
jadę na własną rękę:) pomysł trochę szalony ale do zrealizowania:)kierunek wybieram ten,który wybrałabym w Polsce - języki obce(tylko to mnie interesuje i z tego jestem dobra).Słyszałam wiele opinii na temat nauczania języków i troche mnie to martwi.Wydaje mi się jednak,że wiele zależy od nas:)
Nawet odległe plany można "przybliżyć":)
Cześć to ponownie ja;) hmmm troszeczke Cię pomęcze z tym tematem studiowania w Trieście..;) Czy Ty już właściwie zaczęłaś coś załatwiac tzn dokumenty etc..?z góry dzięki za odpowiedz:)Bo moze "przybliże sobie" te odlegle plany;) pa pa buzka
nie ma sprawy:) z tego co wiem to muszę czekać do momentu uzyskania "świadectwa dojrzałości" i dopiero z tym jechać do MSZ a nastepnie z tym papierem do tłumacza przysięgłego.Jesteś chętna na studia? Byłoby raźniej razem:)Ile masz lat jezeli mogę wiedzieć?..:)
możesz możesz:) 21lat, Ja juz studiuje pedagogike , jestem na 2 roku , ale zastanawiam się nad studiami we Wloszech ( tu mieszka moja mama , mam znajomych)> Prawdopodobnie w Polsce skończe tylko licencjat , a tam zaczne coś nowego... Z moim wloskim tak sobie , ale bardzo dobrze znam angielsk i rosyjski , niezle niemiecki ... więc może gdy skończe to co zaczelam tu .. pojade do Wloch:) . Jesli chcesz pogadać oto moje [gg] , buzka pa pa
Hej! Ja będę w Trieście w lipcu, czy dłużej jeszcze nie wiem, także jakby ktoś też się wybierał, chętnie poznam. Miasto znam, bo byłam tam już dwa razy, najpierw 2 miesiące potem 2 tygodnie w zeszłym roku, także ewentualnie może też mogę w czymś pomóc.
no to super!:) ja będę w Trieście dopiero w okolicy września.pozdrawiam:)
Oj, we wrześniu, najpóżniej we wrześniu to ja się będę już ewakuować na kolejny rok studiów w krakowie;-) Za rok chcę zrobić Erazmusa właśnie w trieście, ale póki co to chyba się rozminiemy..
http://www.units.it/~dida/ordamm/moduli/Mbandotasse.PDF może mi ktoś pomóc w zrozumieniu tej tabelki? na 3 stronie są płatności a ja nie wiem jak to odczytać...chodzi mi o licencjata(A)...bardzo proszę o pomoc...z góry dziękuję! miłego dnia..:)
mam nadzięję,że to jest dobra tabelka...podaję link do strony ze wszystkimi "tabelkami" http://www.units.it/studenti/segrstud/........bardzo mi na tym zależy! bardzo...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka

Zostaw uwagę