studia w Neapolu...?

Temat przeniesiony do archwium.
ciao tutti! :)
mam pytanie do Was wszystkich, odnosnie jakichkolwiek uczelni w Neapolu. szukalam w wyszukiwarce, aczkolwiek nic nie znalazlam o studiowaniu w nEapolu..
jesli ktos ma jakies informacje, badz sam studiuje w Neapolu, to bede wdzieczna, jesli podzeili sie ze mna jakimis informacjami na temat wymagan etc.
pozdrawiam, ana
tu masz stronke jednego z uniwersytetow w Neapolu

http://www.unina.it
kolejny:
http://www.iuo.it/
i jeszcze jeden:
http://www.uninav.it/
http://web.unina2.it/
z tym, że mój włoski opiera się tylko i wyłącznie na luźnej rozmowie..
więc z tej stronki to nie zbyt coś kumam.. dlatego zależy mi na informacjach od ludzi a nie stronkach..
cos sie ludzie z Neapolu nie wpisuja...pewnie smieci ich przysypaly...
ja jeszcze nie studiuje, dopiero sie przymierzam od pazdziernika,jak cos to moje [gg]
Nie przysypaly,poki co;),wpisalam jej linki,inaczej nie moge jej pomoc ,bo tu nie studiuje.Moze sie skusze,ale poki co mam dosc studiowania,czas odpoczac troche od nauki!Pozdrawiam
Hej!Z tego co wiem to na uniwerku parthenope jest niższy poziom niż fedricoII.najlepiej gdybyś pojechała i sama porozmawiala.Nie ma się czego obawiać, sama byłam na rozmowie w parthenope i są naprawdę bardzo mili,jak na drugim to nie wiem.Dali mi od razu "Guida dello studente":0)Też myślalam o studiach w ńeapolu ale podobnie jak ty troche si e boje.Nie wiem czy poradziłabym sobie z językiem.Chociaż gdy zapytałam panie w sekretariacie o darmowy kurs włoskiego(bo swego czasu interesowal mnie erasmus)to były zdziwione,powiedziały że mowię b.dobrze:)Jednak ja się nie czuję wystarczająco pewnie.Poza tym najpierw muszę skońcczyć to co zaczęlam w polsce.Moze powroce do tego w przyszłym roku.Jeżeli ciebie w polsce nic nie trzyma,masz ochotę i zabezpieczenie finansowe to próbuj.mowię zabezpieczenie finansowe bo ciężko jest znaleźć przcę w neapolu.Z tego co wiem to dziewczyny "lapią" jakieś sprzątanie opiekę nad starszymi lub pracę w barach lub disco.Ale co do tych ostatnich to nie jest jak u nas tym bardziej że traktuja tam wszystkie polki jak dziwki.Wlasnie moje obawy dotyczą też tej kwestii jeżeli chodzi o studia.Nie mogę ci powiedzieć jak jest bo nie studiowalam,ale myśle że sie można spotkać z nieprzyzwoitymi reakcjami.Napisz kiedy sie wybierasz?a może już tam jesteś?chetnie sie z toba spotkam:)Pozdr.
hmm... 423348 jesli masz gg to napisz, porozmawiamy ;-)
pozdrawiam,ana
Napoli!!!???? zastanów się dobrze...gdybym szukała uczelni dla siebie to na ostatnim miejscu wybrałabym Napoli! studia na południu włoch nie maja takiej renomy, poziom nauki tez jest niższy ..juz nie mówiąć o sposobie "bycia" w neapolu!
Mam kilka znajomych z neapolu, ale włoszki...nie były zadowolone
Nieprawda!
Unywersytet w Neapolu moze byc bardzo dobra:
Federico II - Giurisprudenza (prawo), Medicina, Architettura, Biologia; Parthenope - Economia; Orientale - Lingue, Archeologia; Napoli II - Medicina.
Te sa bardzo dobre nauka/kursy.
Tak, tak stefantastica wszystko u wasz najlepsze. Skąd my to znamy. D
Nie, ogolnie mowi sie ze studia na poludniu sa 'gorsze' i po czesci to prawda, ale trzeba tez patrzec na poszczegolne kierunki a nie na uniwersytet jako calosc. Bo np. na danym uniwersytecie moze byc najlepiej wykladane Prawo, a na inne kierunki lepiej machnac reka. I np. jesli chodzi o Neapol to Orientale jesli chodzi i jezyki jest jednym z najbardziej renomowanych uczelni we wloszech. Zalezy co dana osoba chce studiowac.
Dobre nie jest najlepsze!
Ho detto buono, non ottimo.
Perche' devono dire che nel sud le universita' fanno schifo? Grazie Lena, hai espresso quello che intendevo dire: dipende da quello che vuoi studiare, ci sono validi esempi a Napoli.
Jeśli chodzi o poziom wykładanych przedmiotów to może i macie rację...a dla mnie to nie jest wszystko...czy tylko ja mam takie negatywne spostrzeżenia dotyczące neapolu???Uniwerytet moze i nie jest zły ale sam Neapol!!?? faceci neapolitańczycy to zwierzeta, wszędzie wokół brud i smród..gdzie sie nie obrucić rumeniiiiiii e marochiniiiiii, wciskaja ci te pseudo paski i torenki ala louis Vitoune(czy jakos tak) Byłam w Neapolu klika razy...moze w zyciu codziennym widzi sie to w innych barwach ale moja opinia jest negatywna.
To chyba nigdy nie bylas na polnocy,bo ja bywalam przez 3 lata w okolicach jeziora Garda i tam dopiero bylo rumonow i marakanczykowi jeszcze innych nacji.W Napoli to nawet polowy z tego co tam jest nieznajdziesz.I tam tez chodza i sprzedaja ci na plazach rozne rzeczy,takze torebki ;),pozdrawiam
azuka24 mam trochę filmów reklamowych o Neapolu. D
To zycze milego ogladania....
Czy masz cos o "Roma Termini"?
O tą stację Ci chodzi:
azuka24 nie podoba Ci się:
A co powiesz o Milano:
Neapol , Neapol:
Z tego co wiem jest pare uniwersytetów: orientale (języki,polityka), suor orsola benincasa (socjalne), navale (ekonomia), parthenope (ekonomia) i federico II- jest najlepszym uniwersytetem w Neapolu.
siedze sobie, szperam po internecie...patrze w temacie zalozonym przeze mnie 16nowych postow...na litosc boska to nie chodzi o idiotyczne smianie sie z filmikow! napisalam do Was, jako do osob, ktore w rozne sposoby , stykaja sie , badz stykaly nie tylko z jezykiem.
zalezy mi na tym, zeby studiowac w Neapolu, poniewaz mam na Ischii Babcie i sila rzeczy mieszkalabym tam. wiem jak wyglada Neapol i jak smierdzi :D ale moja Babcia, starsza osoba, nie dogada sie i nie zorientuje w wystarczajacym stopniu o jakichkolwiek uniwerstyetach w Neapolu.
ja bardzo prosze, osoby , ktore maja cos do powiedzenia, o napisanie czegos, co naprawde mi pomoze, za wszystkie informacje bede bardzo wdzieczna. a na wysylanie filmikow, o tresci 'ktore miasto we Wloszech bardziej smierdzi i gdzie wiecej sprzedawcow torebek' to moze nowy temat trzebaby bylo zalozyc.
pozdrawiam i dziekuje za wszystkie posty na temat:)
ana
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia