Erasmus a Padova 2008/2009

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
tak się złożyło, że dostałam się na Erasmusa do Padwy w roku akademickim 2008/2009. Czy jest ktoś, kto również się tam wybiera? A może są ludzie, którzy odbyli lub odbywają erasmusa w Padwie i chcieliby się podzielić wrażeniami/sugestiami/pomocą jeśli chodzi o wybór przedmiotów (teoretycznie jadę na Facolta di Giurisprudenza, ale myślę, że większość przedmiotów wybiorę z Economia lub Scienze Politiche), miejsca zakwaterowania itp. itd? :)
Czy są w Padwie jakieś godne polecenia akademiki? Słyszałam, że większość cechuje krytyczny standard, ale może jednak są jakieś, gdzie warto zamieszkać? ;) Chętnie poczytam wszystko, czym chcielibyście się podzielić w tym temacie i oczywiście nawiążę kontakt z tymi, którzy jadą do Padovy w przyszłym roku akademickim :) Vi saluto!
jest tam bardzo wysoki poziom nauczania. Nie ma zadnych ulg dla obcokrajowcow. Bylam tam na stypendium, tez na wydziale prawa. Trzeba naprawde dobrze znac jezyk, zeby zdawanie egzaminow nie powodowalo licznych trudnosci!
co do akademikow... mieszkalam na Via Marzolo- standard byl b. niski. Nie wiem jak jest teraz. Jesli chodzi o stołówki - wszystkie super, b. dobre jedzenie..
oj, to coś kiepsko to widzę :( mój włoski do najlepszych nie należy, jestem narazie po 1,5 roku nauki i umiem tyle, aby porozumieć się w normalnych codziennych sytuacjach.. nie ma żadnych przedmiotów, które byłyby łatwiejsze do zdania od innych?
hej!:)
Ja wlasnie jestem na erasmusie w Padwie :) Moze studiuje cos innego niz Ty-inzynierie-ale wydaje mi sie ze nie jest az tak zle! Szczegolnie iz jestem po sesji i mimo mojej slabej jeszcze znajomosci wloskiego-zaliczylam wszystko :) Takze poznajac tu Erasmusow-widze ze naprawde jest duzo osob ktore nie sa biegle w tym jezyku:)
Akademik-moge powiedziec o Copernico, bo tu mieszkam-stanadard bardzo dobry z niestety duzym minusem-brakiem kuchni..
Takze powodzonka w zalatwianiu formalnosci i nie poddawaj sie -bo przeciez do odwaznych swiat nalezy! A Erasmus tu to super sprawa :)
dzięki, trochę mnie pocieszyłaś :)
a czy jest możliwość wyboru akademika czy przyznawane one są losowo? można coś zrobić, aby być w tym a nie innym lub wybrać pokój 1 lub 2 osobowy?
tylko troche pocieszylam? ;) Akademik oni Ci przydzielaja i albo sie zgadzasz albo dalej szukasz na wlasna reke.. Przyjezdzasz na caly rok czy na semestr?
Pozdrawiam :)
na rok, na rok ;)
jestem równie szczęśliwa i podekscytowana, co przerażona ;)
ale mam nadzieję, że nie będzie tak strasznie ;)
a czy ty dużo wcześniej załatwiałaś zakwaterowanie? chodzi mi o to, czy jeżeli np. wysłałoby się podanie o akademik wcześniej jest szansa, że przydzielą cię do takiego, jaki sobie wybierzesz?
masz tylko deadline do kiedy i sadze ze nie ma szansy bys Ty zdecydowala-w podaniu tylko piszesz czy chcesz akademik czy mieszkanie prywatne...
I z pewnoscia bedzie fajnie-zobaczysz! :D
mmmarcia a masz może jakiś bezpośredni namiar na twój akademik? jest może opcja, żeby samemu na własną rękę ubiegać się o miejsce bezpośrednio w danym akademiku? jeśli masz jakiś kontakt, email, cokolwiek, to podeślij proszę, z góry dzięki
hej, tez jade do Padvy, juz wiem ze sie na pewno dostalam i teraz tylko folrmalosci(ablo az, bo nie wiem jak za to wzystko sie zabrac), akademik mozna zalatwiac chyba dopiero w maju ale nie wiem te co z kursem jesykowym, orietowals sie juz cos może? podaje maila jakbys chciala ze mna pogadac: [email] odezwij sie, zawsze razniej w wiekszej grupie:) pozdrawiam
A czy znacie może jakieś linki do gazet z Padvy
http://mattinopadova.repubblica.it/attualita/cronaca?edizione=EdRegionale
dziękuję za tak szybką odpowiedź
mozesz sie ze mna skontaktowac mailowo,bo tez jade next year do Padwy:)moj mail [email] serdecznie pozdrawiam
Witam wszystkich. Ja również wybieram się własnie ne Erazmusa do Padwy. Macie może jakieś wskazówki tak na dobry początek? Wiem że działa tam jakaś organizacja ESN która łaczyc wszystkich Erazmusów i tak się zastanawiam jakie macie o niej zdanie :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia