Medycyna we Włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Potrzebna jest mi pomoc - szukam od jakiegos czasu informacji na temat medycyny we wloszech, ale nie moge znaleźć żadnych konkretnych wiadomości. Czy ktoś orientuje się jakie przedmioty na maturze muszę zdać, na ile procent, czy muszę mieć certyfikat językowy czy j. włoski zdany na poziomie rozszerzonym? Jak trudno jest dostać się na medycynę (interesuje mnie w szczególności Perugia). Czy wygląda to tak jak w Polsce - należy zdać biologię chemię i fizykę czy tylko dwa lub jeden przedmioty?

Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam
A czemu cie ocenzurowali?
hej!
ja sie interesuje tez studiowaniem w Perugii ale fizykoterapii i z tego co znalazlam na stronie internetowej to musisz miec przetlumaczone dokumenty i swiadectwa z ukonczenia liceum i zdania matury. Przedmioty na maturze sa malo wazne, bo i tak musisz przed dostaniem sie na studia w Italii zdawac egzamin z bioloii, chemii, fizyki i bodajze matematyki-wszystko po wlosku(wiem, ze tak jest na fizjo., a ze to jest na jednym wydziale to chyba egzamin jest ten sam). Musisz miec jeszcze zdany certyfikat (egzamin cils lub celi). No i oczywiscie masa papierkow-potwierdzenia w instytucie kultury, ministerstwie w PL, konsulacie wloskim w PL i chyba cos jeszcze.
Powodzenia ;)
ja tez bardzo bardzo bym chciała studiować tam i też medycyna. szukam już jakiś czas i dowiedziałam się tyle samo co napisała ciuchino... z tymi egzaminami wstępnymi to jest tak ze 80 % dają one a 25 % punkty z matury - można max mieć 105 punktów. I wiem że 25% pytań na egzaminie jest z życia codziennego, z wiadomosci o historii, etc. italii. w sumie to jest najtrudniejsze:D ale specyficzne nazwy medyczne też w pozostałych testach są trudne. Poziom testu nie jest ogromny ale za to zrozumienie proponowanych odpowiedzi jest już gorsze.

Gdyby ktoś mógłby jeszcze cos wyjaśnić lub dopowiedzieć - jak sie przygotować i przede wszystkim do kiedy są terminy podań i kiedy są same testy - byłabym przeogromnie wdzięczna:D

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka