wada wymowy a italianistyka

Temat przeniesiony do archwium.
Mam małą wadę wymowy - nie mówię idealnego "r". Nie wymawiam zamiast niego "l" ani "ł", często nikt nie zauważa tej mojej wady, ale jednak jakaś ona jest. Marzę o studiowaniu italianistyki i chciałabym się dowiedzieć, czy taka wada bardzo by w tym przeszkadzała? Tzn, czy mogłabym przez to mieć gorsze oceny załóżmy z fonetyki? Wydaje mi się bowiem, że w języku włoskim ważne jest dokładne "r". Mam nadzieję, że w miarę dokładnie wyjaśniłam, o co mi chodzi :)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
witaj

Osobiscie uwazam,ze to zaden wielki problem. A w zasadzie wogole nie problem,znam mase Wlochow,ktorzy tez nie wymawiaja r ! spokojnie:-)
Ja nie widzę żadnego problemu :) jeżeli to tylko taki mały problemik.

Moja nauczycielka od angielskiego nie wymawiała „r” i mnie uczyła, mimo że w tym przypadku był to błąd. Bo ja, osoba mieszkająca 5 lat w USA, czasami jej nie rozumiałem. Np. kiedyś nie zrozumiałe "where", już nie mówiąc o słówku terrorist. :) Ale czasami było śmiesznie.
MASAKRA!!!!!

Nie przejmuj się :) Ona miała gigantyczną wadę i uczyła. :)
Jeżeli ta wada nie jest duża to spokojnie :D
Mysle, że nie ma co się przejmować. Ja też mam taką wadę wymowy i studiuję włoski. Na studiach nikt nie zwraca na to uwagi. A w dodatku nie jestem jedyna z tym problemem.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia