Erasmus w Neapolu

Temat przeniesiony do archwium.
cześć :) w październiku jadę na Erasmusa do Neapolu... czy ktoś wie jak tam jest? czy trudno tam znaleźć mieszaknie? wszystkie informacje się przydadzą! z góry dzięki! ;D
czesc:)
ja tez w pazdzierniku jade a napoli:)z tego co mowila mi znajoma to roznie bywa z szukaniem mieszkania i ceny tez sa dosc zroznicowane. ja wyslalem swoje zgloszenie do tego calego erasmuspoint i mam nadzieje ze oni cos pomoga:) na ile jedziesz i na jaki wydzial? a jak z Twoja znajomoscia wloskiego?pozdrawiam
ja właśnie też zamierzam do nich napisać, żeby czegoś poszukali, ze mną jadą jeszcze dwie dziewczyny z mojego kierunku, więc pewnie będziemy do nich pisać żeby szukali dla 3 osób... a ty będziesz sam mieszakć? ja jadę na 4 miesiące, zajęcia podobno zaczynają się 1 listopada ale dostałam zaproszenie na spotkanie Erasmusa na 30 września... też dostałeś takie coś? kiedy dokładnie zamierzasz jechać? studiuję filologię romańską więc jadę na Faculty of Lettere e Filosofia...a ty? na którym jesteś roku? ja jestem dopiero pop pierwszym... a moja znajomość włoskiego... cudów nie ma ale rozumiem co do mnie mówią i w miarę się dogaduję... przez lipiec byłyśmy na kursie w Perugii i nawet nie było tak źle ale napewno łatwo nie będzie... a jak jest z Tobą? ;P pozdrawiam
ja jestem po 4 roku filologii klasycznej i tez bede na facolta di lettere e filosofia:)ja jade sam z uczelni do neapolu i z jednej strony troche mnie to martwi a z drugiej nawet cieszy bo nie ukrywam ze nie chce mieszkac z polakami...owszem dostalem maila z informacja o tym spotkaniu-a czy Wy wyslalyscie juz im wszystkie dokumenty?ja chcialem jechac na kurs do perugii we wrzesniu ale niestety z blizej nieznanych mi przyczyn nie zostalem na niego zakwalifikowany:(a moja znajomosc wloskiego-coz?nie jest chyba tragcznie ale dobrze tez nie:)ciezko bedzie na poczatku z pewnoscia ale skoro mam tam spedzic caly rok to musze byc dobrej mysli:)co do daty wyjazdu to planuje na 23 wrzesnia pozdrawiam
spoko to napewno się spotkamy, a jak zamierzasz dotrzeć do Neapolu? samolotem? bo ja już trochę sprawdzałam i dowiedziałam się, że bezpośrednich lotów do Neapolu nie ma, ja będę lecieć z Krakowa, bo stamtąd mam najbliżej ale tylko do Rzymu i potem chyba z Rzymu pociągiem.... chyba że znasz jakieś lepsze rozwiązanie... a co do dokumentów to z tego co wiem już wszystko wysłałyśmy... a ty? my też chciałyśmy jechać jakoś pod koniec września ale nie wiemy jeszcze co na to nasza uczelnia bo teoretycznie zajęcia w Neapolu zaczynają się w listopadzie więc przez październik my powinnyśmy być na zajęciach w Polsce... ty masz już wszystko załatwione w tej sprawie? Pozdro :)
ja bede jechal autokarem bo sa bezposrednie z krakowa-sprawdzalem tez loty i w sumie najkorzystniej byloby leciec wizzair-em z katowic do rzymu ale doszedlem do wniosku ze za pierwszym razem wygodniej bedzie mi autokarem(mimo ze podroz trwa ponad dobe:( a co do zajec to z tego co ja wiem to fakt iz w neapolu zaczynaja sie one pozniej niz w polsce nie ma zadnego znaczenia i ja wcale nie musze(a wrecz nawet nie moge) chodzic na zajecia w pazdzierniku w krakowie-wyjezdzam na caly rok akaemici i obowiazuja mnie tamtejsze terminy a nie krakowskie.co do dokumentow to ja nie wyslalem jeszcze learning agreement bo nasz koordynateor jest teraz niedostepny(powiedz mi wysylaals to wszystko poczta?)pozdrawiam
ja jechałam autokarem do Perugii, podróż trwała 24 godziny i była naprawdę męcząca... teraz lepiej orientuje się we Włoszech, więc doszłam do wniosku, że tym razem można spróbować samolotem... a co do learning agreement to nie ja to wysyłałam tylko moja koordynatorka więc w sumie to nie wiem ale możesz spróbować na pocztę... :) mam nadzieję, że to iż nie trzeba być w październiku na polskiej uczelni obowiązuje także tych co jadą na jeden semestr, bardzo by mi to pasowało... a dostałeś już jakąś wiadomość na temat mieszkań? bo ja też chciałabym jechać mniej więcej w tym samym czasie co ty, napisałam do tego Erasmuspoint ale nie wiem czy to cokolwiek da...
Pozdrawiam :)
jesli chodzi o erasmuspoint to ja juz jakis czas temu do nichg wyslalem moje dane i kilka dni temu dostalem maila ze do 25 sierpnia maja wakacje i ze oferty beda przysylac po tym terminie.a z tego co wiem to zdecydowana wiekszosc erasmusow znajduje mieszkanie z ich pomoca(pomagaja w zalatwianiu formalnosci i maja sprawdzone oferty wiec jest jakas tam pewnosc ze nas nikt nie naciagnie i nie wystawi)orientacyjnie wejdz sobie na ich strone i tam jest kilka przykladowych ofert,ja przegladam tez inne strony np easystanza albo studenti wyslalem nawet kilka maili ale nikt nie odpowiada wiec chyba prawda jest ze nie da sie niczegi znalezc na odleglosc
dzięki, napewno skorzystam z tych stron, bo jeśli chodzi o mieszkanie to jeszcze nic nie mam... jeśli wiedziałbyś coś więcej daj znać... w każdym razie widzimy się we Włoszech ;P pozdrawiam
mam pytanko: kiedy dokładnie zaczynają się zajęcia na uczelni w Neapolu na facolta di lettere e filosofia?
dobre pytanie:)napisalem maila do nich miedzy innymi w tej sprawie ale poki co nie dostalem odpowiedzi ale znajoma mi mowila ze wlasciwie azdy profesor sam ma prawo ustalac takie rzeczy...a ja mam tez pytanie czy rozumiesz ten dziwny podzil na bimestry i trymestry?
też nie wiem o co w tym wszystkim chodzi.... moja koordyantorka powiedziała mi, że zaczynam od 1 listopada ale potem dostałam maila z Neapolu z uczelni, gdzie piszą o tym Erasmuspoint itd. a na końcu jest napisane, że zajęcia na naszym fakultecie zaczynają się od października więc ja już nie wiem... też do nich napisałam i czekam na odpowiedź, bo nie wiem kiedy wogóle jechać... i jeszcze to mieszkanie trzeba znaleźć, ja chciałam jechać tak, żeby być na tym spotkaniu pod koniec września ale tzn. że muszę już od tego czasu zanleźć jakieś lokum a nie wiem czy nie będę musiała szukać tylko dla siebie, przynajmniej na październik bo te dziewczyny, z którymi jadę przyjadą chyba później... a ty już coś masz?
nie mam i nie sadze zeby sytuacja sie szybko zmienila bo tka jak pisalem erasmuspoint i caly uniwerek ma teraz przerwe wakacyjna-po 28 sierpnia maja zaczac przysylac konkretne oferty wiec poki co cierpliwie czekam a jak zaqczynam sie stresowac to wchodze na strony internetowe z ogloszeniami ale to jest bez sensu bo jeszcze nikt nie raczyl mi odpisac na maila:(pozdrawiam
heh ja też narazie nie liczę na odpowiedź z Erasmuspoint ale mam jeszcze sporo czasu bo okazało się, że muszę jeszcze być na uczelni w październiku więc przyjeżdżam dopiero na listopad... a jeśli byś chciał to możesz spróbować wpisaś sobie ten adres w internecie: http://napoli.vivastreet.alice.it/immobiliare-stanze-coinquilini+napoli/via-duomo-fittasi-posto/7535127
to jest ogłoszenie o miejscu w podwójnym pokoju za 175 euro na miesiąc + opłaty, które wynoszą koło 20 euro... to jest podobno jakiś dom studenta czy coś, szukają tam chętnych na rok lub dłużej...
możesz spróbować, na tej stronie są też inne ogłoszenia... powodzenia!!!!
mam nadzieje, że janusz_latina odwiedza jeszcze tą stronkę:) to jest mój mail: [email] daj znać kiedy będziesz w Neapolu, dobrze by było utrzymać kontakt, zawsze to raźniej w większej grupie rodaków ;P
Ciao:) ooo fajnie ze ktos jeszcze sie wybiera na erasmusa do Napoli:)
mam pytanie czy macie juz mieszkania? bo to moj najwiekszy problem...
czekam na odp:)
sluchajcie ja rowniez wybieram sie na studia do neapolu. chcialabym dowiedziec sie il mniej wiecej kosztuje wynajecie pokoju i i ile trzeba miec euro miesiecznie "na zycie" ?? bede bardzo wdzieczna za odpowiedzi!!
Temat przeniesiony do archwium.