UJ Italianistyka matura 2009

Temat przeniesiony do archwium.
Cóż, jestem już prawie zdecydowana na próbę (podkreślam, próbę;) dostania się na UJ na filologię włoską ( albo w ogóle jedną z romańskich). Czy są tu oprócz mnie inni z takim zamiarem? Co zdajecie i jak wam poszła próbna z Operonu?
mnie się marzy ;)
choć zastanawiam się także nad studiami w Italii...
ale jakoś tego nie widzę na razie bo w szkole mam bardzo kiepski włoski a samej tak średnio mi idzie nauka ;/
Operona pisałam pol rozszerz WOS rozsz i ang na podstawie, poszło średnio ale nie przejmuje się. Ważna jest próbna z OKE.
no, nam te w szkole mówią, żeby się nie przejmować tym całym Operonem;) ja się włoskiego nie uczyłam nigdy, ale bardzo podobają mi się języki romańskie, więc będę składać na wszystkie filologie romańskie na UJ, choć czuję że będzie ciężko. W tamtym roku filologie były najbardziej obleganymi kierunkami:/
ja również mam plany :) UJ to byłoby coś jednak perspektywa zdania matury z ang i polskiego na rozszerzeniu i każda po ok.85 % sprawia że szukam innej możliwości. Kocham Włochy i Włoski dlatego szukam uczelni we Włoszech. Będzie mnie to kosztowało bardzo dużo wyrzeczeń ale wiem że sobie poradzę, jeśli jest ktoś kto równie silnie szuka studiów we Włoszech to poproszę o kontakt step24 @ op.pl (bez spacji) a ii ja myślę o Mediolanie, ma ktoś inne propozycje??
ja tez zdaje włoski na poziomie rozszerzonym. zdisiaj pisalam mature. i nie bylo takie trudne (jak dla mnie) tematy 2.opis krajobrazu morz i jezior 2. rozprawka na temat posiadania przez młodziez samochodu. argumenty za i przeciw. i 3. to recenzja z jakiejs imprezy zorganizowanej w szkole dotyczacej uni europejskiej. juz dokladnie nie pamietam

jesli zostane w polsce tez sie wybieram na italianistyke na UJ. albo wyjezdzammmmmm :D a wyy?? kto idzie w tym roku na italianistyke albo ma zamiar wyjechac???? chetnie bym poznala taka osóbkę :D

ps. rozmawiajcie z osobami z włoch. pomoze wam to ! i bardzo! ja tak zaczelam swoja nauke. i teraz to dla mnie pryszcz. :D
ja tak samo jak ty albo UJ albo do włoch. musze się zastanowic jeszce dobrze. choc bardziej wole wyjechac.
odezwij sie to porozmawiamy. xD
[email]
hej, mam pytanie bo i ja startuję na italianistykę (torun, poznań lub uj...)...może mi ktoś napisać jak stoją progi punktowe...czy z rozszerzonego włoskiego i polskiego wystarczy w granicach ok 60%???
proszę o odp...
Z tego,co się orientuje to trzeba mieć około 90%, ale może studenci pierwszego roku by się wypowiedzieli oni wiedzą najlepiej.
po 90% z rozszerzenia z obu przedmiotów???omg...czy to w ogóle możliwe???bo jak tak, to chyba zacznę się rozglądać za czymś innym... :/
proszę o wasze wypowiedzi w tej (studyjno-rekrutacyjnej) sprawie...
na filologii hiszpanskiej na uj-cie jest 30 miejsc, a chętnych było ostatnio 700.. 60% z matury, nawet z rozszerzonej to w takim wypadku o wiele za mało, bo konkurencja jest olbrzymia.
na włoskiej jest oczywiście podobnie
znalazłam dokładniejsze dane - chętnych było 428, a osoba z najmniejszą liczbą punktów, która się dostała miała 387 na 450
a co biorą pod uwagę przy rekrutacji- języki (tzn. polski i włoski) i coś jeszcze...bo zdaję jeszcze angol (podst) i biolę (podst)...wystarczy?
387 na 450 to nawet nie jest tak kosmicznie dużo. Tzn. jak na UJ:D Na hiszpańskiej chyba było trochę ponad 400.
ciacha, a gdzie znalazłaś te progi? w Internecie?
hej, ponawiam swoje wcześniejsze pytanie...tylko już teraz wiem że z próbnej maturki z włoskiego rozszerzonego uzyskałam 74%...czy taki wynik dawałby mi szanse na italianistykę??? proszę o odp. zależy mi...
takie informacje były kiedyś dostępne na stronie ifr.
A z drugiego przedmiotu ile miałaś procent? W końcu nie zapominaj, że sama matura z włoskiego na UJ nie wystarczy.
polski rozszerzony- 60% (bo tylko te 2 są brane pod uwagę, tak?)
sory, że tak marudzę ale zależy mi i chciałabym wiedzieć czy w ogóle mam z czym startować...
i nie będę składała papierów tylko na UJ, szczerze mówiąc zależy mi bardziej na Toruniu lub Poznaniu...
jakby ktoś coś wiedział to baaaardzo proszę o info...
Wydaje mi się że to jednak trochę mało jak na UJ. Minimum to pewnie coś koło 80%-85%.
ręce opadają... mamy luty, matura za niedługo a Ty jeszcze nie wiesz jakie przedmioty biorą pod uwagę przy rekrutacji na interesujące Cię kierunki? Dostęp do internetu masz jak widzę, więc wejdź na stronę uj'tu i przeczytaj informator dla kandydatów na studia, a nie wyczekuj tutaj na odpowiedzi które sama możesz znaleźć w sekundę! Jeżeli chodzi o drugie pytanie to napisałam przecież jak sytuacja wyglądała w zeszłym roku, więc z takimi wynikami (nie mówiąc o bystrości ..) najmniejszych szans nie masz na dostanie się na studia dzienne na UJ.
Madame, biorą polski roz. i drugi język roz. i żeby się dostać jak obserwuje to tzreba mieć z obu przynajmniej po 18(kilka).
>Madame, biorą polski roz. i drugi język roz. i żeby się dostać jak
>obserwuje to tzreba mieć z obu przynajmniej po 18(kilka).

Chodzi ci o nową maturę? Czy o starą? Bo się pogubiłam. 18 kilka czego? W tamtym roku był próg 387 na 450 możliwych.
Hej a więc studiuje na italianistyce w Toruniu.W tamtym roku brany byl pod uwage jezyk obcy rozszerzony oczywiscie,pierwszy prog wynosil 85% ale po drugiej turze zmniejszył sie do 78%.Ja zdawałam włoski rozszerzony miałam 82%,dostalam sie przy drugim naborze.W ty roku jednak oprócz jezyka obcego liczony jest tez polski.Wszystko zalezy od ilosci osob chetnych.W tamtym roku było 7-8 osób na jedno miejsce.Co do nauki jezyka na uczelni osoby z zerowa znajomoscia jezyka raczej 1/4 odpada. po pierwszym semestrze znaja jakies podstawowe zwroty.Z tego co widze jest nawał materialu tempo szybkie.Na naszych pierszych zajeciach z włoskiej konwersacji odrazu dano nam kobiete z Włoch ktora ani słowa po polsku....ciężko było.Nauka jest nastawiona na systematycznosc bez tego nie ma co sie nawet tu wybierac,wystarczy opuscic pare zajec i juz ma sie ogromne zaległosci.A co do kadry roznie to bywa,ale panuje raczej mila atmosfera.
A wiec zycze powodzenia na maturze.Buona fortuna!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Solo italiano