Koszty studiów na Uniwerkach w Rzymie

Temat przeniesiony do archwium.
Mam do Was takie pytanie. WIEM, że pewnie gdzieś tę informacje na stronach uniwerków znaleźć można, ale mimo to zapytam. Ile trzeba wydać na studia w Rzymie na La Sapienza i pozostałych dwóch uniwerkach?Nie chodzi mi tu o koszty typu mieszkanie i życie, ale samą naukę. Czy pobierają regularne opłaty?
Hej. Oplata za univ jest w dwoch ratach (1° w pazdzierniku, 2° w marcu), ich kwota zalezy od dochodow Twoich (jesli jestes niezalezna) lub od dochodow Twoich rodzicow (jesli jestes na ich utrzymaniu) oraz posiadanych nieruchomosci. Musisz zlozyc odpowiednie dokumenty w ambasadzie pol w rzymie,oni wydadza Ci zaswiadczenie o dochodach,ktore nastepnie skladasz na uniwerku. Mozesz ubiegac sie rowniez o stypendium, jesli masz niskie dochody, jesli je dostaniesz jedyna oplata za rok akademicki bedzie wynosila ok 130 euro (tak zwany, podatek regionalny). Ogolnie dochody polskie klasyfikuja sie w pierwszych przedzialach rat I, II, III, IV(mniej wiecej 200 euro 1° rata)...
Hmmm nie wiem czy poprzedniczka ma procedure za soba, ja tak i robiłam to w trochę inny sposób. Studiuje w Bari ale dokumenty przygotowywałam takie same na wszystkie uniwerki. Idziesz do urzędu skarbowego w Polsce i prosisz o wykaz dochodów (Twoj albo rodziców) potem tłumaczysz go u tłumacza przysiegłego. Następnie idziesz do księgowego na uniwersytecie i on wypełnia odpowiednio papierek zwany Determinazione dell'ammontare del reddito relativo. Na podstawie tego jest obliczane czesne. W bari płaci się w wakacje za dwa semestry. Jeszcze musisz doliczyć w październiku wpisowe ok 250 e i podatek 77E.
Tak, "poprzedniczka ma procedure za soba", a w Rzymie nie wyglada to jak w Bari. Podalam aktualne informacje. Zadnego tlumaczenia przysieglego, zaswiadczenia z urzedu skarb zanosi sie do ambasasy pl w rzymie, jak napisalam. Pozdrawiam
Ok. Ja to robiłam też w tym roku i wyglądalo to tak samo i w Rzymi na sapienzy i w Bari i w Neapolu. Wszedzie ta sama procedura.
hmmm,ja to robilam rok temu...ale skladalam wniosek o stypendium,moze dlatego w inny sposob.
Nie mam pojęcia a może po prostu jest im obojetne w jaki sposób uzyskasz zaswiadczenie o dochodach. Ja dzwoniłam do włoskiej ambasady w Polsce i tam sie pytałam. Powiedzieli mi tylko tą obcje. A o jakim stypendium mówisz. Bo mi nikt nie mówił że są stypendia. Polega to tylko na nizszym czesnym czy tak jak u nas?
a mi wlasnie w ambasadzie powiedzieli moja opcje.
w Lazio i na la sapienzy jest instytucja zwana Laziodisu,co sie zajmuje stypendiami. poczytaj sobie na ich stronie www.laziodisu.it oprocz zwolnienia z zaplaty razìt,dostajesz tez dofinansowanie lub miejsce w akademiku.
dzieki.Zaraz poczytam. Z tym że nei wiem czy w Bari to zadziała. :)
Dzięki Parigimia za odpowiedź. Czyli czeka mnie papierkowa robota i latanie;) Pytania mam jeszcze dwa, czy to naprawdę jest takie proste, żeby się dostać na taki kierunek z "wolnym wstępem"-proste, bo bez egzaminu?W Polsce to tylko surowopłatne studia zaoczne lub wieczorowe dają taki komfort na starcie.A co z weryfikacją językową?Jaki poziom jest wymagany w trakcie kwalifikacji?(domyślam się, że im wyżej tym lepiej, ale jaki poziom stanowi próg?)
A możemy wymienić się mailami?;) Marzę o studiach we Włoszech, a na La Sapienzy są kierunki naprawdę ciekawe i widziałabym się tam!Mój mailik to: [email] Pozdrawiam
na kierunki z accesso libero nie ma czegos takiego jak "dostanie sie",po prostu sie zapisujesz i jestes studentka ;) tu studia funkcjonuja inaczej niz w pol. nie ma zadnej kwalifikacji jezykowej dla comunitari, czyli obywateli panstw UE (dla extracomunitari jest test jezykowy,banalny). To jest naprawde takie proste ;) Samo studiowanie tez (jesli myslisz o Lettere e Filosofia, Scienze politiche...).

Najwiecej biegania z papierami bedziesz miala w polsce, MSN, MEN, Kuratorium, Ambasada It w Wawie... ;) poszukaj tematow o studiach na tym forum, jest wszystko dobrze wyjasnione.
Ah, eva87, Laziodisu dziala tylko na terenie Lazio, musisz poszukac organizacji, ktora zajmuje sie stypendiami w BARI. Ale z tego co slyszalam tak nie ma wysokich stypendiow i ciezko je dostac...ale tak tylko slyszalam.poszukaj
ja o takie stypendium po raz pierwszy ubiegalam sie w Lazioadisu 2003 roku i procedura byla taka sama jak u poprzedniczki, wiem ze w regionie Puglia i Basilicata te stypendia sa o wiele nizsze (wrecz sladowa pomoc) i jest je b.trudno dostac...
ehh no tak Puglia... Co do bieganiny.. Z nowa matura nie biegniesz do kuratorium oświaty tylko do Ministerstwa Edukacji Narodowej. Ja wszystko załatwiałam drogą pocztową.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Kultura i obyczaje

»

Nauka języka