La Sapienza- znajomość włoskiego

Temat przeniesiony do archwium.
Czy na La Sapienzy w Rzymie przy przyjmowaniu na studia potrzebne jest jakies potwierdzenie znajomosci wloskiego? jesli tak to jakie? certyfikat, matura, jakis kurs?Prosze o pomoc
hej no pisza ze od kad jestesmy w UE to nie ma zadnych egzaminow ani nie trzeba miec zadnego potwierdzenie znajomosci.poczytaj na forum rekrutacja na studia bologna albo zobacz co pisza na domowej stronie uniwerku
Chodzi mi o konkretny uniwerek-La sapienza w Rzymie. Proszę o jakieś informacje.
A my dajemy konkretną odpowiedź: nie ma egzaminów, i nie chcą potwierdzenia znajomości języka.
Poza tym jak chcesz się upewnić to pytaj u źródła, czyli na stronie uczelni. Tam będzie to samo.
Oprócz tego wyszukiwarka nie boli.
ilecka, ma rację
No co wy... tutaj wszystkich boli wyszukiwarka. Najpier kazdy zadaje pytanie na forum zamiast uzyc telefonu i google. Ale zeby nie bylo. Na Sapienzy wymagaja egzaminu z wloskiego tylko na medycynie i architekturze. Chociaz gdzies obiło mi sie o uczy że jest też wstepny egzamin na psychologię ale ten już nie z języka. Ale tego nie jestem pewna.
Masz rację, Ewa. Chodziło mi o to, że nie ma >>dodatkowych
Ja sie interesowałam medycyna. Dzwonilam na Sapienze powiedziano mi ze egzamin normalny jak wlosi plus jezyk. Ale to byl dziwny pomysl zeby isc na medycyne wiec bardziej juz sie nie doinformowywalam.:)
Nie widze sensu w zakladaniu strony z forum gdzie kazde pytanie spotyka sie ze zlosliwa odpowiedzia ileckiej lub innymi niemilymi odpowiedziami kilku innych osob, ktore mysla ze wszystkie rozumy zjadly. Jednak zalozony przeze mnie temat(mimo,ze liczba odpowiedzi jest bardzo mala) pokazuje,ze nawet jesli chodzi o "tak prosty problem" nie mozecie dojsc miedzy soba do porozumienia.

Moze najlepszym pomyslem byloby zrezygnowanie z wszystkich istniejacych w internecie forow bo przeciez jest Google i telefon?!
gdzie kazde pytanie
>spotyka sie ze zlosliwa odpowiedzia ileckiej

Dobre!
Tu nie chodzi o złośliwość. Jestem na tym forum od niedawna i naprawdę bardzo widoczny jest trend o nie szukaniu informacji przez siebie tylko pytaniu na forum. Moim zdaniem na forum można powinno się pytać o zdanie innych polegające na ich doświadczeniu czyli pytania na ktore nie znajdziesz jasnej odpowiedz w necie. Ale pytanie czy jest egzamin wstepny z jezyka włoskiego na sapienzy do takich nie należy. Ale już czy uważacie że Sapienza jest dobrym uniwerkiem tak. Wiesz o jaką różnicę mi chodzi? I ja się naprawdę zawsze stram odpowiedzieć na pytania jeżli jestem pewna swojej odpowiedzi. Pozdrawiam:)
ejjj giovanna_jot zamierzasz zaczac studia na sapienzy w tym roku? ja tak.
odezwij sie:) albo zostaw jakis kontakt.
[gg]
[email]
Skonczylam 3 lata na Sapienzy. Naturalnie kazdy moze sie tam zapisac bez wzgledu na poziom jezyka.Jednak...jak chcecie sobie poradzic bez jego znajomosci, jezeli wszystkie lekcje sa prowadzone w jez. wloskim? Przyznam ,ze sam poczatek jest troche skomplikowany-trzeba poznac system dzialalnosci tego uniwerku(gdzie jest straszny chaos). Polecam zaznajomic sie dobrze z tym wszystkim,bo sie pogubicie:)Sami ustalamy sobie co chcemy zdawac(oprocz przedmiotow obowiazkowych naturalnie), wybieramy zajecia,egzaminy,ukladamy "plan lekcji",zapisujemy na egzaminy w terminach.Sa tzw. tutorzy,ktorzy pomagaja sie w tym polapac:)jednak caly uklad jest chyba inny niz w Polsce(tak mysle).Powodzenia dla wytrwalych:):)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia