Erasmus Perugia 09/10 kto jedzie?;)

Temat przeniesiony do archwium.
Witam:)
Mam pytanie do osób, które były na Erasmusie w Perugii- na który semestr lepiej tam jechać? Czy może to bez różnicy?;)
Słyszałam też, że po przyjeździe do Włoch czasami okazuje się, że nie ma przedmiotów, które zaplanowaliśmy zrobić, czy w Perugii też tak się komuś zdarzyło?
A czy są problemy z dostaniem akademika na semestr letni?

Z góry wielkie dzięki za pomoc:)
chyba lepiej jechać na semestr letni - po prostu jest lepsza pogoda i atmosfera, a najlepiej to na oba ;-)
o przedmiotach, których nie ma nie słyszałem w Perugii, no ale cóż...wszystko jest możliwe.
a co do akademika, to chyba zależy od umowy twojej uczelni z Uniwersytetem w Perugii???
W semestrze wiosenno - letnim miasto bardziej odzywa, jest wiecej imprez, ludu na ulicach no i zjezdza sie tez wiecej turystow i osob uczacych sie jezyka na universita' per stranieri. Tworzy sie bardziej miedzynarodowa atmosfera takze z tego punktu widzenia mysle, ze semestr letni moze byc ciekawszy. W semestrze zimowym miasto bardziej zamiera i nie raz juz w listopadzie pogoda potrafi niezle dokuczyc. Bylam na Erasmusie w Perugii przez dwa semestry, teraz tam studiuje no i pisze na podstawie mego doswiadczenia. Pozdrawiam:))
ciao jade do Perugii na rok akademicki 2009/10 :> na studia ekonomiczne. Cz jest ktoś kto też jedzie? Poprosze o odzew :)
odzew :)

ja się wybieram w tym roku w semestrze zimowym.... i jestem coraz bardziej przerażona ile spraw mam jeszcze do załatwienia ;)
Ciao,
ja jade 1 sierpnia na kurs językowy do Perugii, czy jest tu ktoś kto też jedzie?
saluti :)
hej, ja tez jade do perugi od wrzesnia na studia ekonomiczne a wczesniej na kurs jezykowy :) wiec pewnie sie tam zobaczymy a z jakiego miasta jestes?
ja też wybieram sie do perugii we wrześniu na eilc a potem zostaję na zimowy semestr na universita per stranieri ;) może się zgadamy? gg-7475349
niektórzy to mają dobrze... ja się na EILC nie dostałam i nie wiem dlaczego :(
potem myślałam, że zwykły uniwerek bedzie robił kursy ale okazało się ze we wrześniu tylko "basic" organizują :(

a studiować będę też na ekonomiiw przyszłym sem więc widzę, że duża grupa się nas tam uzbiera :)

moje [gg] piszcie :)
o jak miło że taki szeroki odzew. ja na kurs się też nie dostałam:( i jadę we wrześniu prosto na studia, na 3ci rok. A jestem z Lublina no i także studia ekonomiczne :))

podaje kontakt do siebie 2686527 :)
ja tez jade we wrzesniu do Perugii, własnie jestem na etapie poszukiwania mieszkania na miesiąc. Czy ktoś słyszał cos o jakichs wilnych miejscach do wynajęcia?? pozdrawiam:)
Są różne programy wymiany studentów UE. Pierwsze z brzegu

www.bdp.it/socrates,
www.programmaleonardo.net,
www.conics.it/tempus/tempus.html,
www.gioventu.it
Poza tym warto zwrócić się z zapytaniem do Istituto per il Diritto alla Studio Universitario
http://www.uninetwork.it/dettaglio_notizie.php?id=2826
biuro to zajmuje się ochroną praw studenta, konsultacją prawną . Można też uzyskać porady jak radzić sobie w pokonywaniu problemów administracyjnych i dowiedzieć się o zasadamach przyznawania stypendiów
Witam jestem w klasie maturalnej i ucze sie języka włoskiego Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć czy byłaby możliwosć zaczecia w Perugi na uniwersytecie dla obcokrajowców od pierwszego roku????? a druga rzecz jaki jest koszt studiowania?? i gdzie sie moge dowiedzieć wiecej informacji na temat kierunków jakie tam sa???
Cześć, ja jadę z koleżanką na semestr letni do Perugii. Jesteśmy z farmacji CMUJ, z 5 roku. Szukamy jakiegoś dwupokojowego mieszkania. Nie wiecie może gdzie odbywa się większość zajęć? W centrum czy gdzieś na obrzeżach? I jakie są ceny mieszkań? Chodzi nam o 2 pokojowe mieszkanie gdzieś w miarę blisko uczelni i centrum. Pozdrawiam!
jeden Erasmus w Peruggi skonczyl sie tak:http://wiadomosci.wp.pl/kat,1348,title,Studentka-oskarzona-o-zabicie-kolezanki-znow-w-sadzie,wid,11708754,wiadomosc_video.html
oto final tej histori:http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7333704,Amanda_Knox_winna__Wyrok_26_lat.html
meno male..
sledze to od samego poczatku..od samego..po prostu historia zapierajaca dech w piersich..jest dziewczyna martwa ..a nikt nie jest winny?..nikt sie nie przyznaje ? dowodw nie ma? czy ci wlosi sa normalni? nie umieja dowodw zebrac?..w XXIwieku? przy obecnej technologi kryminalistycznej?? co jest z tym krajem? http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Brutalne-zabojstwo-podczas-orgii---bedzie-rewizja-wyroku,wid,11750766,wiadomosc.html
Jest może ktos kto studiuje badz ma zamiar studiowac w Perugi "comunicazione internazionale e pubblicitaria" ????
Rozumiem, że chodzi Ci o ten nowy kierunek na uniwerku dla obcokrajowców :)
Osobiście studiuję pokrewny kierunek- Comunicazione internazionale i w tym momencie jestem na trzecim roku.
Jakie są Twoje wątpliwości?
Zastanawia mnie czy zaczynając studia musze miec jakis dokument na jakim poziomie jest moja znajomośc języka??/ Jeśli tak na ktorym poziomie?? Co prawda ucze się w szkole i mam zamiar pisac mature z języka wloskiego, aczkolwiek zdaje sobie sprawe ,że czeka mnie jeszcze dużo pracy.Bylabym również wdzięczna gdybyś napisała mi co nie co o tym kierunku który studiujesz?? zaczynałaś od 1 roku ?? i czy było ciężko???
Siema,
jadę w przyszłym tygodniu do Włoch autem,
nie chce się ktoś zabrać i pomóc w udźwignięciu kosztów podróży? ;-)
pozdrawiam!
hej;)
czy byłby ktoś tak miły i podał jakieś informacje nt. tego, jakie kroki należy poczynić, aby starać się o zakwalifikowanie na kurs j.włoskiego w ramach programu Erasmus EILC na Universita per Stranieri di Perugia?
proszę o odpowiedź,
Pozdrawiam ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Życie, praca, nauka