UJ języki i kultura krajów romańskich

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |
Witam!!! Czy ktoś z Was wybiera się na UJ na magisterskie studia zaoczne na kierunek języki i kultura krajów romańskich?
są zaoczne? a myślałam, że tylko wieczorowe :>
Tak, pisało że te studia są wieczorowe, ale zajęcia odbywają się co tydzień w piątek, sobotę, niedzielę, więc myślę że można je nazwać zaoczne:)
czy to juz pewne, ze co tydz?:/
witam.czy własnie ktoś z was moze studiuje filologie włoską na UJ? tzn. konkretnie chciałam zapytac,czy tam jest możliwość studiowania zaocznie? bo własnie wybieram sie tam za rok,ale nie wiem czy jest taka opcja...no i prosze o porade,bo słyszałam że jeśli chodzi o studiowanie języków zaocznie, to zawsze mniej sie możną nauczyć niż na dziennych;/...no i podobno przez pracodawców bardziej poszukiwani sa pracownicy ze studiami dziennymi...czy to ma jakieś znaczenie? prosze o odpowiedź:)
Tak pisało w programie studiów, że zajęcia odbywają się co tydzień w piątki soboty i niedziele...
To zależy na ile znasz j. włoski - jeśli nie za dobrze, to doprawdy będzie ci trudno na studia zaocznych poznać go tak jak na dziennych - takie jest moje zdanie. Wiem, że trudno się dostać, ale może startuj chociaż na wieczorowe.

Jeśli chodzi o te studia z wątku głównego, to i mnie zaciekawiły, ale kierunek dopiero startuje, więc w sumie nie wiadomo do końca, jak to będzie.... W każdym razie podoba mi się to połączenie różnych języków i kultur, a nie koncentracja na jednej.Napisz, jak będziesz miała dane z pierwszej ręki, ok?
Pierwszy akapit był do Nathalie a drugi do Ashley18 ;-)
czy na kutl. i jez. startujecie bedac po filologii jakiegos j.rom. czy jestescie po innych kierunkach?
bylo napisane, ze w pt sob i niedz, ale niekoniecznie co tydz
telefonicznie o to pytalam, ale pani nie byla w stanie narazie odp mi na to pyt
Ja skończyłam licencjat na filologii romańskiej w tarnowie - francuski jako język główny a włoski jako język dodatkowy:) Jestem ciekawa jak to będzie z tymi zajęciami, ale to się chyba dowiem dopiero w październiku...
jutro wyniki postepowania kwalifikacjnego:)
juz sa:)
Myślicie ze jest na tyle chetnych ze utworzą kierunek????
mysle, ze skoro juz dali znac o zakwalifikowaniu sie, to tak. chyba, ze bylo akurat rowno 30 osob i ktos nie dokona wpisu
ale wtedy zrobia drugi nabor, w najgorszym wypadku 3 i moze sie uzbiera... :) licze na to, ze otworza:>
Na stronie UJ jest lista rankingowa i są zapisane 42 osoby, miejmy nadzieje ze duzo osób sie nie wycofa....
9 osob prawdopodobnie sie wycofa, bo sa zarejestrowane na studia II stopnia dzienne (wloski/franc/hiszp)
btw jakie jezyki wybieracie?
chyba wpisaly sie 33 osoby z tego, co widac na USOS, wiec kierunek ruszy:)
Jak już zaczniecie chodzic na te zajęcia, to podzielcie się wrażeniami-czy ciekawe, jaki poziom itp.

Te studia to są w końcu wieczorowe czy zaoczne? No bo skoro zajęcia w weekendy raz na jakiś czas, to chyba zaoczne... :-/
z formalnego punktu widzenia sa nazwane studiami niestacjonarnymi wieczorowymi, ale w praktyce odbywaja sie jak zaoczne, bo w weekendy
a w jakim stopniu można opanować te dwa języki po ukończeniu studiów? Wychodzi po 210 h z każdego, czyli niewiele :/ jak dobrze liczę to na zwykłym standardowym kursie językowym wyszłoby więcej - 240h? Czego więc można się spodziewać po tych studiach?
No wiesz, to nie jest kurs językowy... Te studia jak sama nazwa wskazuje, koncentrować się będą też na kulturze, więc generalnie liczenie na taki kurs językowy 2w1 jest trochę nierozsądne...

Wg mnie te studia mogą być ciekawe, jednak nie wiadomo, czy się sprawdzą - teraz zaczyna dopiero pierwszy rocznik.

Jak wcześniej pisałam, mam nadzieję, że aktualni studentci podzielą się wrażeniami :-)
Rozsądnie się zastanawiam co te studia dają. Od mgr takiego kierunku oczekiwałabym czegoś więcej niż wiedzy podstawowej na dany temat, dlatego dziwi mnie że studia są prowadzone w formie zaocznej:/
to prawda, ze zajecia odbywaja sie w weekendy, ale co tydzien. poza tym wg standardow maja wiecej godzin niz wymagane minimum dla studiow uzupelniajaych mgr - nawet dziennych
jeszcze taki szczegol... znasz w malopolsce szkole jezykowa, ktora jest w stanie zorganizowac kurs np. z wloskiego na poziomie C1 (jest jedyne przygotowanie do egz CELI 4) i wyzej ?
Nigdy nie szukałam informacji na ten temat, bo i tak standardowe kursy jakoś do mnie nie przemawiają. Ale rozumiem, że dla kogoś po licencjacie z filologii te studia nie mają większego sensu, bo język się zna akurat na poziomie C1, a zajęcia z geografii, kultury, historii i literatury ma się już za sobą:> W takim razie rozpoczynam poszukiwania kogoś kto studiuje lingwistykę :)
No to już zależy od pojedyńczych osób... Poza tym, widziałam na planie, że to określenie "kultura" krajów romańskich jest bardzo szeroko przez nich rozumiane -rzuciło mi się w oczy jakieś stosunki gospodarcze czy coś takiego (studenci, poprawcie mnie).

Ja na razie kontunuuję filologię, ale również nie wykluczam poszerzenia tego o coś dodatkowego...
moge potwierdzic, iz takich kursow w malopolsce nie ma, gdyz jest malo chetnych. te nowe studia na UJ sa wlasnie pomyslane jako alternatywna sciezka dla tych, ktorzy w jakims stopniu jezyk juz znaja, ale niekoniecznie musieli skonczyc filologie. dla zainteresowanych - program studiow znajdziecie na stronce IFR UJ
jest juz podany harmonogram
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 33
poprzednia |

« 

Programy do nauki języków

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę