Stypendium - WŁOCHY

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Czy moglibyście napisać ile dostaliście/dostaniecie stypendium z uczelni na pobyt we Włoszech? Ile na miesiąc Euro dostajecie. Pzdr
Mi uczelnia chce dac ok 320E i nie wiem czy to duzo czy malo;)
starczy ci na un posto letto ;)
z reguly dlatego studenci dorabiaja..pubach barach..gdzie sie da, pracujac glownie na czarno,biorac ok 5 do 7 eu za godzine pracy
dopytaj sie tez dokładnie czy będą ci wypłacać co miesiąc bo moja uczelnia daje pieniądze w dwóch ratach czyli do grudnia musiałąm sie utrzymać sama a teraz oszczędzam byle do lipca...
a tak średnio, ile mięsięcznie na utrzymanie trzeba liczyć?
baaaaardzo zalezy od miasta, od 400 przy oszczednym zyciu i tanim akademiku do 800 spokojnie w metropoliach, ale to moja ocena na oko, prosze bardziej obeznanych o skorygowanie! Ja oszczednie,akademik ze zniżką, podjadajac w restauracji gdzie dorabiam, ale pozwalajac sobie na male szalenstwa wydaje 450 na miesiac, jestem w Trento.
no coz pociesze cie ze ty jadac na Poludnie ..a tam jest duzo taniej niz na Polnocy to masz fart te 400 eu to tak jakbys miala 800 na Polnocy..znajdz sobie pol etatu w barze,pizzeri,kawiarni..jezyk znasz?..bo nie licz, ze na ladna buzie zatrudnia..a jak jezyka nie bedziesz dobrze znac/to zalapia ze nie znasz realiow wloskich i ze pierwszy raz jestes..wiec nie mow ze to twoj 'dziewiczy wyjazd' hehehe/ to i z wyplata wykiwaja..szczegolnie na Poludniu oszukuja pod tym wzgledem.Udawaj, ze sie znasz..poczytaj forum tu sporo rzeczy juz jest..skorzystaj z naszej wyszukiwarki ,to ten prostokat na prawo..slowa hasla wpisuj, slowa kluczowe np: praca na czarno,wynagrodzenie..itp :D
dzięki bardzo za info...z włoskim to u mnie dopiero początki, więc z pracą może być różnie, ale dobrze słyszeć, ze południe tańsze od północy:D a tak poza tym, to co Ty z tym prostokątem na prawo...już raz tłumaczyłeś mi jak znaleźć wyszukiwarkę, tak się składa, że udało mi się, dzięki bardzo...i nawet posługiwać się nia potrafię:P
bo ja sama na poczatku jak sie tylko kilka dobrych miesiecy forum tylko przygladalam bez klikania to nie mialam pojecia o wyszukiwarce..heheh i jak ktos raz napisal do kogos ,aby korzystac z wyszukiwarki..to dopiero wtedy zerknelam/szyja mi sie skrecila na prawo, na prawo i o kuzwa rzeczywiscie jest prostokacik!..do tego momentu caly czas PROSTO patrzylam..nie zerkalam kuzwa na boki..nic a nic! ..gapa,ciamajdatzn stralam sie grzecznie siedziec przed monitorem z przyzwoicie ulozonymi raczkami,nozki zlaczone, stopy razem..hehehe..wiec czasem sobie mysle, ze jak ktos nowy tu wpada to patrzy prosto..tak jak ja..no bo niegrzecznie w towarzystwie rozgladac sie na boki!..wiec tlumacze spokojnie robiac darmowa reklame wyszukiwarce admina/bo to jego wlasnosc ,nie moja :D/..ze na prawo,na prawo,na prawo..xD
ahaaammmm, hehe w takim razie raz jeszcze dziękuję:) ja raczej niekulturalnie rozglądałam się na boki:D i znalazłam :D i przepraszam, za "tłumaczyłeś", z góry źle określiłam Twoją płeć:P
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa