Okej, mam juz ISEEU! Ale od poczatku.
Nie mam residenzy we Wloszech, ale w Polsce, dlatego wszystko bylo o wiele latwiejsze. Jesli masz residenze w Polsce, to do ISEEU (by wiedziec, jaka druga rate za uniwersytet trzeba placic, ISEEU to tez podstawa do otrzymania borsy di studio, czy alloggio) potrzebujesz:
1. Zaswiadczenie o zameldowaniu z Urzedu Miasta (na Twoim zaswiadczeniu beda tez wszyscy inni, ktorzy sa z Toba zameldowani) oraz stopien pokrewienstwa (matka, siostra, brat, ojciec, etc, i popros, by pani dopisala na zameldowaniu)
2. Zaswiadczenia ze skarbowki o dochodach (nie musi byc PIT) wszystkich czlonkow rodziny, ktorzy pracuja.
3. Zaswiadczenie o braku dochodow czlonkow rodziny, ktorzy nie pracuja (jesli ktos zameldowany z Toba ma mniej niz 18 lat, nic nie trzeba).
4. Zaswiadczenie z Urzedu Miasta o domu/mieszkaniu, ktore posiadacie, ilosc mkw.
5. Codice fiscale Twoje (musisz miec, codice fiscale wyrabia sie w Agenzia delle Entrate od reki za darmo, jesli nie wiesz)
Wszystkie te dokumenty bierzesz do tlumacza przysieglego, a pozniej do MSZ po Apostille (nic sie nie placi jesli powiesz, ze na studia). I gotowe.
Zaswiadczenia z UM wazne sa tylko przez 2 miesiace, wiec trzeba sie spieszyc. Zwykle w CAF/CISL trzeba wziac appuntamento przed wyrobieniem ISEEU.
W CAF ze zlotowek przeliczaja Ci na euro.
Nie trzeba miec zadnych wyciagow z kont bankowych ani nic z tych rzeczy, chociaz to chyba zalezy od CAFu w danym miescie.
To jest procedura dla osob majacych residenze all'estero, a dla osob zameldowanych we Wloszech oczywiscie jest inna (m.in. musisz miec certyfikaty od hydraulika, elektryka, codice fiscale wszystkich osob zameldowanych z Toba i ich dochody, jesli maja oraz wyciagi z kont bankowych, ilosc mkw domu, dowod, ze placisz affito albo kredyt hipoteczny, etc.)
Mam nadzieje, ze pomoglam :)