UNIVERSITA

Temat przeniesiony do archwium.
Od pazdzirnika chciaabym rozpoczac studia w Perugi do dzis byam pewna ze koszmar z dokumentami si€ skonczyl, ale nie jestem pewna co do PIT-U poniewaz posiadam tylko od moich rodzicow czy ktos moglby mi powiedziec czy moj i mojego brata PIT rowniez jest potrzebny...????
Jesli macie dochody, to tak. Potrzebne sa dochody wszystkich osob zameldowanych tam, gdzie Ty. Jesli nie pracujecie, to idz do skarbowki po zaswiadczenie o braku dochodow.

Ja nie bralam PITu, wzielam ze skarbowki tylko zaswiadczenie o dochodach, przetlumaczylam i zalatwilam apostille z MSZ. :)
Ok a jesli chodzi o konty w bankach rowniez sa potrzebne????
U mnie w CISL troche krecili nosem, jak nie mialam, ale w koncu powiedzieli, ze nie trzeba. Jako ze Wlosi lubia zmieniac zdanie w ostatniej chwili, to wszystko sie moze zmienic. Mam wizyte w CISL na 31 sierpnia, wtedy powiem Ci dokladnie wszystko :)
Acha dziekuje slicznie....
Okej, mam juz ISEEU! Ale od poczatku.

Nie mam residenzy we Wloszech, ale w Polsce, dlatego wszystko bylo o wiele latwiejsze. Jesli masz residenze w Polsce, to do ISEEU (by wiedziec, jaka druga rate za uniwersytet trzeba placic, ISEEU to tez podstawa do otrzymania borsy di studio, czy alloggio) potrzebujesz:

1. Zaswiadczenie o zameldowaniu z Urzedu Miasta (na Twoim zaswiadczeniu beda tez wszyscy inni, ktorzy sa z Toba zameldowani) oraz stopien pokrewienstwa (matka, siostra, brat, ojciec, etc, i popros, by pani dopisala na zameldowaniu)
2. Zaswiadczenia ze skarbowki o dochodach (nie musi byc PIT) wszystkich czlonkow rodziny, ktorzy pracuja.
3. Zaswiadczenie o braku dochodow czlonkow rodziny, ktorzy nie pracuja (jesli ktos zameldowany z Toba ma mniej niz 18 lat, nic nie trzeba).
4. Zaswiadczenie z Urzedu Miasta o domu/mieszkaniu, ktore posiadacie, ilosc mkw.
5. Codice fiscale Twoje (musisz miec, codice fiscale wyrabia sie w Agenzia delle Entrate od reki za darmo, jesli nie wiesz)

Wszystkie te dokumenty bierzesz do tlumacza przysieglego, a pozniej do MSZ po Apostille (nic sie nie placi jesli powiesz, ze na studia). I gotowe.

Zaswiadczenia z UM wazne sa tylko przez 2 miesiace, wiec trzeba sie spieszyc. Zwykle w CAF/CISL trzeba wziac appuntamento przed wyrobieniem ISEEU.

W CAF ze zlotowek przeliczaja Ci na euro.

Nie trzeba miec zadnych wyciagow z kont bankowych ani nic z tych rzeczy, chociaz to chyba zalezy od CAFu w danym miescie.

To jest procedura dla osob majacych residenze all'estero, a dla osob zameldowanych we Wloszech oczywiscie jest inna (m.in. musisz miec certyfikaty od hydraulika, elektryka, codice fiscale wszystkich osob zameldowanych z Toba i ich dochody, jesli maja oraz wyciagi z kont bankowych, ilosc mkw domu, dowod, ze placisz affito albo kredyt hipoteczny, etc.)

Mam nadzieje, ze pomoglam :)
A jesli ja pracowalam dwa tygodnie w zeszlym roku i przyszlo mi rozliczenie , natomiast nie mialam jeszcze 18 lat czy tez musze miec ten Pit czy jakis dokument o zarobku??? A mozna wiedziec gdzie sie uczysz i na ktorym roku jestes
Jeszcze raz dziekuje za informacje:)
Musialabys zapytac bezposrednio w CAF, ale trzeba wziac zaswiadczenie o dochodach z calego roku, wiec mysle, ze powinnas to uwzglednic. Nie podwyzszy Ci bardzo kwoty, a bedziesz uczciwa. ;)

Bede sie uczyc od pierwszego roku, w Bergamo uni, Lingue e letterature straniere moderne.
Co do ISEEU, to moja sytuacja wyglada tak - mam najnizsza "fasce" ("A"). Pierwsza rata to w moim przypadku 400e, taka sama dla wszystkich, a druga zalezy od ISEEU. Skoro mam "A", to placic bede druga rate w wysokosci... 18 euro. :)

A teraz najciekawsze :) Mieszkam w Polsce z nieletnia siostra i mama, ktora jest prawnikiem w sadzie. Zarabia ok. 4000 zl na miesiac. Na rok wyszlo 19,300 e. Wiec to na polskie warunki nie malo. Ja nie mialam i nie mam w Polsce zadnych dochodow. Mieszkamy w srednim domu ok 100mkw.

Po przeliczeniu moje ISEEU wyszlo 9,790e. Grubo ponizej pierwszej "fasci", ktora wynosi 13 tys euro.

Jesli nie zdobedziesz tego ISEEU, to bedziesz musiala placic najwyzsza fascie (w moim przypadku byloby to 1400 euro drugiej raty), wiec naprawde jest o co walczyc :)
Mam pytanie, czy z tym zmniejszeniem opłaty drugiej raty to jest na każdym uniwersytecie :P? Bo wychodzi na to, że we Włoszech wychodzą taniej studia niż niektóre wieczorowe w Polsce i na dodatek chyba można się starać o jakieś pomoce za małe dochody....
Z tego, co wiem, to wiekszosc panstwowych uniwersytetow we Wloszech rzadzi sie swoimi prawami i sami nakladaja jakies oplaty, ale jestem prawie pewna, ze na kazdym wloskim uni trzeba cos placic. W uni BG jest pierwsza rata taka sama dla wszystkich 400 e a druga zalezy od tego ISEEU czyli od dochodow w rodzinie. Jak jest na innych uni, musisz sprawdzic indywidualnie :)
A o borse di studio oczywiscie mozna sie starac, chocby o anulowanie oplat za posilki w mensie sudenckiej :) Slyszalam, ze najpierw przyznaja Wlochom, a pozniej obcokrajowcom, ale zastanawiam sie wlasnie, czy bym taka borse dostala... :)
dzięki za info :)... Miałam studiować we Włoszech, ale jednak zostałam w Polsce. nie wykluczam jednak możliwości by zrealizować w przyszłości moje plany :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia