Scuola Leonardo da Vinci

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś uczył sie może w Scuola Leonardo da Vinci w Rzymie lub Mediolanie???
tak, bylam dwa razy we florencji i raz w rzymie. nic mi nie wiadomo o tej szkole w mediolanie, ale moze cos sie zmienilo. wiem za to, ze jest jeszcze w sienie. polecam goraco szkole we florencji. super lokalizacja, swietni nauczyciele, duza roznorodnosc zajec (poza normalnymi i dodatkowymi zajeciami z j.wloskiego, mozna sie zapisac na mase innych: lekcje gotowania, rysunku, historii sztuki, itp) organizuja mase wycieczek fakultatywnych po calej toskanii, a nawet na opery do werony (bylam dwa razy, pieknie i romantycznie!) w rzymie niestety tego wszystkiego nie ma, oferta jest ubozsza, szkola na nizszym poziomie. pozdrawiam. jezeli masz jakies konkretne pytania chetnie odpowiem.
pozdraiwam,
flora
Dziekuje za odpowiedz:)
Powaznie zastanowie sie nad Florencja! A jak dlugo bylas na takim kursie? Ja planuje pojechac na 3 lub 4 tygodnie.
A jak sie zapisuje na taki kurs? Poprzez uczelnie, czy mozna indywidualnie? W jakim stopniu trzeba znac włoski? No i jak z kosztami?
Bede bardzo wdzieczna za informacje.
Pozdrawiam :)
jesli jestescie z Krakowa lub Warszawy koniecznie odwiedzcie instytuty wloskie!! oni rozdają kursy jezykowe we Wloszech za darmo, albo na przyklad za pol ceny. krakowski instytut chyba nie ma w swojej ofercie Leonarda, ale jest na przyklad siec dante alighieri, a to tez dobre szkoly (tzn mają taką opinie, nie wiem czy zasluzoną :). poza tym skoro biorą, to trzeba brac :)
pozdrawiam!!
Dzięki wielkie!
Juz dawno jestem po studiach. Boję się, że to juz nie dla mnie :(
podalabym linka do regulaminu przyznawania tych stypendiow, ale strona jest we flashu i nie umiem :) tak wiec przekopiuje fragment:

Stypendia są dostępne dla osób w każdym wieku, niezależnie od wyuczonego zawodu czy wykonywanej pracy. Również poziom znajomości języka włoskiego nie gra roli. Kursy są organizowane w ciągu całego roku, nie tylko w okresie wakacyjnym.

tak wiec moze warto sprobowac!
Jeszcze raz grazie mille :)
Ciao!
Link do Scuola Leonardo da Vinci: www.scuolaleonardo.com :)
instytut rozdaje kursy??? troche nie chce mi sie w to wierzyc, mam czasami wrazenie, ze instytut warszawski to w ogole boi sie, zeby czegokolwiek nie zrobic (nie tylko chodzi mi o kontakty ze studentami, ale rowniez o promocje italii i w koncu tej przebogatej kultury!). kiedy pare lat temu chcialam jechac po raz pierwszy na kurs, poszlam od razu do nich, z uprzejmoscia wreczyli mi jakies kompletnie nieprzydatne foldery o szkolach jezykowych i uprzejmie pozegnali, no bo w czym to oni moga mi jeszcze pomoc. udalam sie do firmy jdj i tam wykupilam kurs wlasnie we florencji w leonardo (trzy tygodnie 4 godziny rano plus 2 konwersacji po poludniu) nastepnym razem ominelam agencje i zapisalam sie sama, no przy drobnej pomocy wloskiego narzeczonego, ktory monitorowal sprawe, (formularz jest na ich stronie) bylam w rzymie, ale tam mozna bylo wziac tylko 4 godziny dziennie (ew. dodatkowo indywidualne konwersacje, a to b.droga opcja) poza tym oni sie tak nie przejmuja studentami jak we florencji, gdzie maja bardzo bogata oferte jak juz pisalam. zreszta ja kocham florencje i cala toskanie, a rzym mnie strasznie wymeczyl (wolalabym byc tam kilka dni zamiast miesiaca!), dlatego w nastepnym roku udalam sie ponownie do florencji i znowu sie nie zawiodlam. bylo super, kursy we florencji (jechalam na 3 tyg kursu plus tydzien free) to jedne z najlpeszych wakacji w moim zyciu.
Na stronie Instytutu w Krakowie znalazlam informcje dotyczace stypendium, natomiast na stronie Instytutu w Warszawie nie ma slowa o tym:(
Aniu w ktorym miejscu na stronie Instytu w Krakowie znalazlas te informacje? Ja wchodzilam i nie moglam sie doszukac. z gory dzieki za odp.
wchodzisz na strone www.iickrakow.org i po lewej stronie masz: DZIAŁALNOŚĆ >>> Stypendia; potem po prawej: WIĘCEJ, a tam Regulamin, ecc.:)
nie znosze warszawskiego instytutu wloskiego.. sa bardzo malo pomocni i nieprzyjemni! jak wracam do domu staram sie omijac to miejsce z daleka
flora czy moglabys dac jakis kontakt do siebie? bo wlasnie bardzo mnie interesuej ten kurs we florencji z tej szkoly... nie bylam jeszcze nigdy na takim kursie i wlasnei chce jechac w te wakacje :) i mam troche metlik w glowie bo jest tego dosc sporo, a ta szkola wydaje sie naprawde spoko ;P tylko ze niektorzy radza mi, ze lepiej jechac na jakis kurs organizowany przez uniwersytet np w Perugii. plis daj jakis namiar gg albo maila, albo odezwij sie jak mozesh - [email] albo [gg] dzieki :) (wogole moja prosba jest doi wshsytkich ktorzy maja jakiekoleik rozeznanie w tych kursach :) )
Flora - masz rację - i w KRK nie jest to tak, że kursy są rozdawane za całkowita darmochę. Pierwszy warunek jest taki, że trzeba uczęszczać na kurs do Instytutu przez ROK (dokładnie dwa semestry) i dopiero potem można składać papiery o kursy we Włoszech. Poza tym - trzeba sobie tam opłacić pobyt i dojazd. Oni płacą tylko i wyłącznie za kurs (albo dopłacają połowę - tylko już nie pamiętam, od czego to zależało).
Radze bardzo uwaznie czytac warunki uczestnictwa w kursach w ramach stypendiow! Bardzo czesto warunkiem otrzymania jest wykupienie noclegu, badz stolowanie sie we wskazanym przez szkole miejscu. A tam niespodzianka - dwa obiady beda warte Wasze stypendium! Pozdrawiam
ciao. mam prosbe do wszystkich którzy chodzili na kurs do szkoły leonarda da vinci we florencji. chciałabym sie w tym roku wybrac tam na kurs ( a własciwie jeszcze nie jestem zdecydowana) . szukam ludzi, którzy powiedzieliby mi czy warto ( a słyszałam wiele pozytyw. opinii). a moze doradziliby cos innego. podaje kontakt na maila : [email] .mozecie tez pisac na [gg]
z góry dzieki
warto. bylam trzy razy i jest super.
florentino:)
mam prosbe. jesli miałabys chwile czasu mogłabys sie do mnie odezwac. mam kilka pytanek praktycznych, których nie znajde na pewno w broszurach o tej szkole. a chciałabym juz zaczac załatwiac formalnosci bo sie troche pozno obudziłam, chciałabym pojechac w sierpniu. pozdrawiam
byłam w wakacje 2010 w Rzymie w szkole Lonarda da Vinci jeśli ktoś ma pytania to chętnie odpowiem mailem [email]
Pytanie do tych co byli we Florencji bądź w Rzymie - co lepiej wybrać z zakwaterowania: mieszkanie u rodziny czy jak oni to nazywają Apartment standard (mają jakieś akademiki/bursy??? jakie są tam warunki?) chodzi mi o pokój jednoosobowy... w sumie nie wiem co wybrać bo nie wiadomo przecież do jakiej rodziny się trafi a zresztą chyba wiadomo, że musi się wracać o określonych godzinach i przestrzegać jakichś tam zasad panujących w rodzinie (jak w ogóle wyglądają posiłki w rodzinie?) no i nie wiem czy z moim szczęściem trafię na jakąś miłą rodzinę a własny pokój w jakiejś bursie byłby chyba lepszy jeśli chodzi o niezależność... Daleko są od szkoły te miejsca zakwaterowania? Wolałabym nie dojeżdżać z drugiego końca miasta pół ranka :D A tak w ogóle kiedy trzeba się zapisać na kurs żeby mieć już pewne miejsce - ja myślę o kursie w sierpniu. Trzeba od razu płacić za kurs czy tylko przedpłata a potem reszta opłaty??? Jakoś nie mogę zabrać się za maila do nich - będę musiała się produkować po angielsku (na razie mi lepiej idzie niż włoski), więc to pisanie trochę mi zajmie zanim wszystko sobie poukładam ;)
edytowany przez mrs_dickinson: 10 sty 2011
Cytat: mrs_dickinson
Pytanie do tych co byli we Florencji bądź w Rzymie - co lepiej wybrać z zakwaterowania: mieszkanie u rodziny czy jak oni to nazywają Apartment standard (mają jakieś akademiki/bursy??? jakie są tam warunki?) chodzi mi o pokój jednoosobowy... w sumie nie wiem co wybrać bo nie wiadomo przecież do jakiej rodziny się trafi a zresztą chyba wiadomo, że musi się wracać o określonych godzinach i przestrzegać jakichś tam zasad panujących w rodzinie (jak w ogóle wyglądają posiłki w rodzinie?) no i nie wiem czy z moim szczęściem trafię na jakąś miłą rodzinę a własny pokój w jakiejś bursie byłby chyba lepszy jeśli chodzi o niezależność... Daleko są od szkoły te miejsca zakwaterowania? Wolałabym nie dojeżdżać z drugiego końca miasta pół ranka :D A tak w ogóle kiedy trzeba się zapisać na kurs żeby mieć już pewne miejsce - ja myślę o kursie w sierpniu. Trzeba od razu płacić za kurs czy tylko przedpłata a potem reszta opłaty??? Jakoś nie mogę zabrać się za maila do nich - będę musiała się produkować po angielsku (na razie mi lepiej idzie niż włoski), więc to pisanie trochę mi zajmie zanim wszystko sobie poukładam ;)

jeżeli chodzi o zakwaterowanie, to TYLKO mieszkanie
płaci się zaliczkę, reszta na miejscu
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa