Universita per Stranieri Reggio di Calabria

Temat przeniesiony do archwium.
61-70 z 70
| następna
ja we wrzesniu :) saluti
Kończę już trzeci tydzień kursu. Poziom kursu jest ok, są cztery typy zajęć: gramatyka, pisanie, konwersacje i zajęcia audio. Pierwszego dnia pisze się test, a drugiego przydzielają do grup. zajecie trwaja od 9 do 14.45 dla grup B1 i B2 dla pozostalych do 12.30. Oczywiście można zmienić grupę jeśli ktoś uważa,że to nie jego poziom. Przedostatniego dnia przeprowadzają test końcowy z każdego przedmiotu, a ostatniego dają "certyfikat" i jest uroczysta gala ( osoby , ktore maja jakies uzdolnienia moga brac udzial w przedstawieniu:)). Poza tym organizuja wycieczki typu isole eolie, palermo , okolice RC w przystepnych cenach (5-50 euro).z tego co wiem to pomagaja tez zalatwic nocleg, wystarczy sie do nich zwrocic podczas zapisow. z rozmow wiem, ze standard jest rozny. lipiec i sierpien sa tutaj dosc gorace a szkola nie ma systemu klimatyzacji wiec czasami jest ciezko. Moja grupa liczy 14 osob z czego 7 to wegrzy, wiec ciezko jest sie z nimi zintegrowac, bo czesto rozmawiaja w swoim jezyku(w innych grupach jest po 7 z macedonii albo z serbii). mi sie tutaj podoba i mysle by za kilka miesiecy zrobic kolejny poziom.
Mam ogromną prośbę...możesz napisać coś więcej o formalnościach jakie trzeba załatwić przed wyjazdem. Jak wyglądają zapisy, ile wcześnie trzeba zadeklarować chęć udziału w danym kursie. Jak wygląda zakwaterowanie, czy uczelnia zapewnia cokolwiek i jakie są to mniej więcej koszty.
Mam pytanie czy wybiera się może ktoś na kurs w pażdzierniku lub listopadzie? i czy jest ktoś kto uczestniczył lub wybiera się na kurs przez Instytut Kultury Włoskiej?
Na stronie internetowej jest formularz, który trzeba wypełnić. Wysłać można faxem, mailem, albo pocztą. Wysłałam chyba 2 tyg przed rozpoczęciem kursu,ale były także osoby ,które dołączyły trzeciego dnia i sprawy zalatwiały na miejscu. Oprócz formularza zgłoszeniowego, trzeba załączyć fotografię (jak do dowodu), kopię dowodu osobistego lub paszportu oraz dowód wpłaty. W lipcu sierpniu 2[tel]euro , w innych miesiącach chyba 180+100 euro. Wszystko wysłałam mailem.W potwierdzeniu odsyłają informację o przyjęciu. Ja nie korzystałam z noclegu organizowanego przez szkołę, ale wiem,że ceny są od 150-250 euro za miesiąc. Czasami jest to cena za pokój, czasami za miejsce w pokoju 2 osobowym. Standard jest bardzo różny. Czasami w cenie też może być odbiór/dowóz na lotnisko lub dworzec. Lotnisko jest dość oddalone od centrum więc warto z tego skorzystać, natomiast dworzec jest w centrum tak jak Univ, więc można spokojnie dojść na piechotę.Oczywiście wyżywienie we własnym zakresie. Na poziomie A2 , B1 i B2 korzystają z książki QUI ITALIA oraz zeszytu ćwiczeń PALESTRA ITALIANA kosztują 36 euro.
Dodam jeszcze ,że warto się uczyć i postarać jak najlepiej napisać testy, poza tym brać udział w dyskusjach, bo na koniec jednej osobie z grupy przyznają stypendium, czyli jeszcze jeden miesiąc kursu.
Dzięki wielkie za informację, mam jeszcze pytanie odnośnie "teleportowania" się do reggio, jak najlepiej, najprościej i w miare tanio się tam dostać? a co do tego odbioru z lotniska? czy trzaba to jakoś rezerwować wcześniej i ustalać ze szkołą ?
Nie wiem dokładnie jak to jest, bo ja nie korzystałam z pomocy Univ. Wiem,że Univ może pomóc bo jak wysłałam zgłoszenie , to zapytali się czy chcę nocleg. Najlepiej napisać do nich i zapytać co i jak. Z dojazdem do Reggio jest słabo. Z Pl to raczej trzeba kombinować tak: przelot do Rzymu/Mediolanu{linate lub bergamo } , a potem samolot do Reggio (alitalia albo blu express), można też z Rzymu dojechać pociągiem. Ew. do Katanii albo do Lamezia Terme samolotem a potem dojechać pociągiem. Tutaj masz linki: http://www.aeroportodellostretto.it/ http://www.trenitalia.com
Proszę jeszcze o pomoc w kilku kwestiach:
- czy kursy zaczynają się pierwszego dnia miesiąca ( dostałam ulotkę, z której wynika, że kurs trawa mniej wiecej 2 miesiące, a z drugiej strony mam inf od ludzi, że przeważnie wybierają sie tam na 1 miesiąc)
- ile mniej wiecej wynosi miesięczny koszt utrzymania się w reggio
- czy kwestia poruszania się po miescie jest bardzo skomplikowana? czy odleglosc pomiędzy uniwersytetem - dowrcem kolejowym a mieszkaniem gwrantowanym przez szkołę jest duża?
- czy wybierał się ktoś z was do Reggio autokarem? ja sie powoli ku temu skłaniam, żeby uniknąć przesiadek.
- proszę również o napisanie o ogólnym wrażeniu o reggio i samym kursie:) czy dialekt faktycznie tak utrudnia kontakt?
- czy osoby odpowiedzialne za organizacje kursów mowią tylko po włosku czy tez ewentualnie mozna dogadać się po angielsku.

Z góry dzękuje za pomoc i przepraszam za zawalenie pytaniami:)
Cześć.
Mam pytanie z innej beczki do tych którzy byli już w Reggio.
Gdzieś tam w okolicy jest jakaś świtna dyskoteka na skałach z pieknym widokiem.
Jak się nazywa?
Bedę wdzięczny za pomoc.
Temat przeniesiony do archwium.
61-70 z 70
| następna

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa