j. włoski - KRAKÓW

Temat przeniesiony do archwium.
Mam nową ofertę szkół językowych(z Gazety Wyborczej) i chciałam prosić o porade. Wypisze tu wszystkie szkoły, które proponują kursy włoskiego, chciałabym żebyście doradzili co wybrać. Dodam, że interesuje mnie kurs w grupie, niekoniecznie dużo konwersacji, raczej pod mature pisemną...jestem na poziomie podstawowym, mam lekcje w liceum, ale one przygotują mnie NAJWYŻEJ do matury podstawowej,bo włoski jest moim językiem dodatkowym a ostatnio uznałam, że chciałabym spróbować zdawać rozszerzoną...może to szalony pomysł, ale nic nie trace...najwyżej będzie mało %, zdać myśle, że zdam :)
Nieważne, prosiłam o komentarze tych, którzy uczą się lub uczyli w niżej wymienionych szkołach w Krakowie:
1) AXON - Piłsudskiego 17
2) COLLEGE THE TOP- ul. Karmelicka 3
3) DIALOG (nie podali adresu)
4) EL BUEN TIEMPO - Krasińskiego 14/3a
5)EMPIK(raczej nie biore pod uwage) Rynek Główny 5
6)GLOSS - Dietla 103
7) ITALIANO FACILE - Basztowa 1
8) JAGIELLOŃSKIE CENTRUM JĘZYKOWE(poważnie sie zastanawiam:) )
9)KOSMOPOLITA - pl. Szczepański 3
10) LINCOLN - ul. Karmelicka 29
11)LINGUALAND - ul. Karmelicka 45
12)MAŁY RYNEK (raczej nie chce)
13)PROFI-LINGUA(też raczej nie biorę pod uwagę)- Podwale 7
14)Włoski Intytut Kultury- ul Grodzka 49

Dziękuje serdecznie za jakiekolwiek wskazówki...większość kursów rozpoczyna się z końcem lutego, bądź na początku marca, dlatego zależałoby mi na czasie...niektóre szkoły mają nabór przez cały rok, jakby ktoś szukał więcej inf. to podam, co tu mam :)
piszcie, piszcie ludziki :)
sama szkoła, czy kurs nic nie mówi. Na tym samym kursie dwie lektorki, w dwóch grupach, jedna uczy dobrze i wymaga, druga dostosowuje się do najsłabszego i przez połowę kursu nie 'wychodzi' z pierwszych lekcji, tak że czas i 'kasa' stracone.
ok, tak też może być...ale komentarze byłyby dla mnie ułatwienie, także pomimo tego-prosze...
trudno mi powiedziec cos konkretnego o tych szkolach, wiem tylko tyle ze na pewno warto skorzystac z ofertu instytutu wloskiego, mysle ze ucza tam solidnie i nie bedziesz rozczarowana, kilku moich znajomych chodzilo tam na kursy i zawsze byli zadowoleni, co do studium uj to wiem ze ucza tam miedzy innymi wykladowcy z italianistyki, nie chcialabym dyskryminowac szkol jezykowych, tym bardziej ze nigdy nie korzystalam z ich uslug i nie wiem jak to do konca wyglada, ale ja pewnie wybralabym ktorys z tych dwoch kursow (tzn. iic lub uj):P saluti!!
hehe to tak jak ja, tylko w iic nie pasuja mi godziny...dlatego powaznie mysle o tym uj...nieduzo czasu zostalo...moze jeszcze sie ktos odezwie? :)
ciao zauroczona! hai gia' deciso cosa scegliere? saluti:))
Purtroppo no :(
Dzwonilam wczoraj do KOLEGIUM UJ-nie ma kursow weekendowych na ktorych mi zalezalo...sa jedynie 2x w tyg po 2lekcje i koncza sie w czerwcu. Koszt 630zl. W wyborczej pisali ze ceny "od 315" co bylo zachecajace, bo wszystkie inne zaczynaja sie od powyzej 500 zl, powiedzmy 600. No i mile zdziwiona bylam, ale okazalo sie ze jednak 630 ... spadlam na ziemie, hehe. Swoja droga kolezanka placi 500 z czyms za chinski wlasnie w kolegium a przeciez ten jezyk byl zawsze drozszy...:> No nic...

Dzisiaj wykonalam tez tel. tez do LINGUALAND, niestety tu rowniez rozczarowanie, bo liczylam na kurs weekendowy i czego jak czego ale tego, ze tu go znajde bylam pewna, bo na stronie sa nawet rozpisane ceny, ilosc godzin itd...niestety Pan powiedzial ze nie w przypadku wloskiego na poziomie wiecej niz podstawowym. Kursy rowniez koncza sie w czerwcu(jak chyba wiekszosc), 6-12 osob w grupie...Znizka 15% na kpodrecznik(i).

No i takim sposobem wykluczylam juz kilka szkol, kurcze a na te(+Instytut wloski, gdzie ROWNIEZ nie ma lekcji w sb)najbardziej liczylam. No niestety, wiecej szkol oferuje popoludniowe zajecia w tyg niz w soboty :(
Teraz mysle o LINCOLNIE, ale troche drogo...Wiem już, że jesli chodzi o godziny to wszystko zalezy od tego jaka grupa, trzeba najpierw przyjsc na test wiec zrezygnowalam z dalszego dzwonienia, pojade w kilka miejsc w tym tyg(jak sie uda) i dopiero po testach dostane bardziej precyzyjne info to zdecyduje...uffa...czas nagli niestety. Szkoda ze sie wczesniej nie zaczelam orientowac.
Dzieki za zainteresowanie i mam nadzieje ze nie zanudziłam :D
to co pisałem 12 lutego o 16.30, to o Inst. na Grodzkiej
Bardzo Was prosze o przetłumaczenie ...
mi fa piacere parlare con te,grazie che sei vicino a me
eee tam nie tak latwo mnie zanudzic:P przykro mi tylko ze twoje plany nie wypalily i ze nie poszlo tak jak sobie wymyslilas:( no ale forza! na pewno znajdziesz wyjscie z sytuacji i wszystko sie ulozy! czekam na wiesci z placu boju:P no i trzymam kciuki:) saluti!
Ciao, w ubiegłym roku miałam ten sam problem co Ty.. też chciałam zdawac maturę z włoskiego, i na dobry początek wybrałam się na wycieczkę po Krakowie odwiedzając szkoły językowe. Niestety nie spotkałam kursów przygotowawczych do matury z włoskiego... Skończyło się na konsultacjach z panią prof z mojego liceum i muszę przyznać, że to wystarczyło i maturę zdałam bardzo ładnie na obu poziomach (nie chwaląc się za bardzo;) ) W ubiegłym semestrze, żeby zachować łączność z językiem, zapisałam się na kurs do Profi Lingua... ale właśnie jestem w trakcie zastanawiania się, czy go kontynuować.. mam kilka zastrzeżeń do niego, a poza tym czasowo nie zawsze daję sobie radę, żeby się solidnie przygotowywać do zajęć i na każdych być :)
No nic, w każdym razie życzę powodzenia w dalszych zmaganiach :)
Pozdrawiam
PS Do której szkoły chodzisz?
heloł :)

dzięki, że sie interesujecie :) no więc chyba wreszcie coś ruszyło, jednak z tym Lingualandem...pomimo tego, że nie ma lekcji w weekendy, co by mi najbardziej odpowiadało, to zapisuje się tam jutro, zobaczymy jak to będzie z lataniem w tygodniu...zdecydowalam się dlatego, że wyeliminowalam juz kilka szkół, no a z tego co dzwonilam i sie dowiadywałam to nie ma zabardzo włoskiego w weekendy(pytałam jeszcze w Kosmopolicie i Dialogu)... inne jezyki tak, no ale nie moje :)
włoski na moim poziomie(W2-pisałam dzisiaj test)jest w piątki(3lekcje zamiast 2 razy w tyg)ale ja wtedy późno kończę, więc odpada...wt i czw też odpadły(z tego samego powodu) więc został pon i środa - do wyboru(podkreślam dla mojej grupy:w2 IIsem) 16:20 lub 19:40. Z uwagi na to, że dojazd do centrum zajmuje mi autobusem czy tramwajem do 40min to zdecydowałam się na wcześniejszą godzinę, bo po szkole POWINNAM(:P)się wyrabiać, a nie chce wracać późno do domu przez pół Krakowa...Cena:589 zł, ale ja bede płacić w 3 ratach, więc to będzie 618. Książka taka jak mam w liceum...o tyle dobrze, że nie będę musiała wydawać na nową, ale wolałabym coś innego chyba, bo tą już znam, przerobie tak czy siak(przynajmniej spero:P)a tak to mogę się później w szkole nudzić, heh ;)

Jeśli ktoś jest ciekaw Kosmpolity albo Dialogu:
w Kosmopolicie wydało mi się miło(w sekretariacie:D), cena kursu to 670zł, jeśli się płaci od razu to 50zł zniżki, czyli 620-nieduża różnica. Semestr trwa tak samo-do mniej więcej połowy czerwca(czyli chyba 60h lekcyjnych-również 2x/tyg)na zmianę z nativem i lektorką polską...podobno grupa w2 szczególnie lubi swoich nauczycieli i Pani polecała...oczywiście może i miała w tym swój interes, w każdym razie powtarzam co mówiła :)
W Kosmpolicie są bezpłatne konwersacje i konsultacje, nie wiem ile...w Lingualandzie najwiecej w Krk podobno-600godzin( mozna wybierac wsrod roznych zajec-np warszatatow gramatycznych, leksykalnych...ciekawe jak to jest w praktyce :) )

w Dialogu - w ogóle nie ma włoskiego, bo był 1 chętny ehehe :))) no ale to zrozumiałe, mało jest w N.Hucie liceów z włoskim,więc małe zapotrzebowanie...(malo uczniow zainteresowanych douczaniem;)) ...centrum miasta to jednak co innego, poza tym ten Dialog to malutka szkółka-w budynku przedszkola na os. Dywizjonow 303 :)
Pani powiedziała, że możliwe są jedynie lekcje indywidualne, z uwagi na zbyt mało chętnych na kurs w grupie;cena za godzine(chyba 45min)to 35zł, calkiem przystepna mysle...
w Lingualandzie 80zł :] (z nativem 100!) Program nauczania oczywiście wybiera sobie zainteresowany, decyduje o ilosci h w tyg, itd itd...

Jakby ktoś potzrebował jakiś namiar czy coś to pisać...jutro zdam relacje i opisze wrażenia po pierwszej lekcji w Lingualandzie ...a tymczasem uciekam :)
ps: chodze do 12lo, na os. Kolorowym, a Ty gdzie się uczyłaś? saluti
aa, w Kosmopolicie można przyjść na próbną, bezpłatną lekcję w grupie którą jest się zainteresowanym:) w2(czyli średniozaawansowana) - jutro o 18:30...miałam wstąpić, ale skoro już się zapisze jutro i pójde na 16:20 na te lekcje w Lingualandzie to chyba nie ma sensu"oszukiwać "tamtych...i robić im nadziei :P
cześć no i jak tam w lingualandzie? zastanawiam sie nad szkoła i ostro kombinuje bo ciezko z godzinami albo z kursami..koszmar...instytutu nie polecam!!
No, właśnie, ciężko...mimo, że jest ich tyle..albo i dlatego ;)
żaluję, że wcześniej się nie wzięłam za to szukanie kursu(praktyczne, praktyczne)tylko tak gdybałam"a zapisze się, zapisze...kiedyś" i odkładałam to...teraz tylko rok do matury...no ale niccc, już mówie co i jak :)
Otóż bardzo miło wspominam dzisiejsze zajęcia(pierwsze), w ogóle wchodze a okazuje się, że same dziewczyny, tylko 5!fajna, malutka grupka...
4 z nich już chodziły, 1 tak jak ja-nowa :) wszystkie w mniej więcej tym samym wieku jesteśmy heh, tzn myśle, że one maja ukończone 18,19 lat...ja jestem najmłodsza...chyba dobrze wybrałam stopień, a raczej test wyszedł akuratnie.. bo nie czuję się ani najsłabsza ani nie jest zbyt łatwo(nie nudzę się,bo wszystko jest proste). Nie robiliśmy dzisiaj nic z podręcznika, tylko kserówki od lektorki no ale musze przyznać, że zanotowałam tylko jedno zdanie a tak to był czas raczej na mówienie niż notowanie, Pani zadaje dość dużo pytań, rzadko mówi coś po polsku(tylko jak widzi, że nie rozumiemy), także wiedze będę musiała wynosić raczej w głowie, albo cwiczyc podzielnosc uwagi :P To, ze skupia sie na mowieniu, zadawaniu pytan jest fajne moim zdaniem, odmiana od tego co w szkole, gdzie jak wiadomo malo sie mowi a nauka tokiem szkolnym idzie wolno(sama wiem bo ang ucze sie 6rok)chociaż ja mogłabym wiecej pisać-szybko się ucze wtedy, bo jestem wzrokowcem...no i dlatego tez mam wieksze trudnosci z mowieniem, ale moze dzieki temu kursowi sie to zmieni(?).
Jeszcze jedna sorpresa oprócz struktury grupki-ta lektorka z którą mamy to była nauczycielka z mojej szkoly hehe :) mnie nie uczyła, ja mam 2. rok tą samą, natomiast w równoległej grupie[w liceum] uczyła przez pierwszy rok, teraz odeszła i przyszla inna...
No ale to co WAS jeszcze może zainteresować - salka malutka, szkolna, ani ładna ani brzydka, ale atmosfera bardzo miła...typowo "babska" u nas :) może tym milej, ze tematem byly problemi d'amore :D ( dzięki temu forum[czytaj:milionom smsow] zna się troche slownictwa w tej materii eheh;) )
Pani ma poczucie humoru, dziewczyny też, także naprawde jestem zadowolona. Jedyny minus jaki dziś widze, to dojazd...troche mi to zajmuje, zwlaszcza, ze przed 16 to sa korki na drodze do centrum miasta...a potem wychodze o 18, na 19 jestem w domu i wlasciwie koniec dnia...no ale nic, trza przeboleć :) Ja już chce ponnn.! :) saluti!
słuchaj a jaka to grupa??jak sie nazywa i jaki poziom?? w jakich dniach macie zajęcia?? szukam czegoś kurcze byle zeby nie stracić kontaktu z językiem:( jaką macie książkę?? pozdrawiam i dzięki za wiadomości
Grupa W2 tak jak pisałam...drugi semestr(dlatego te 4 dziewczyny już się znają), książka "QUI ITALIA" (od 15 rozdziału), zajęcia:w PON i ŚR. o 16:20(ale ten poziom ma jeszcze o 19:40 w te same dni, albo w piątki o 16, albo we wtorki i czwartki o 18(czyli do wyboru)). Jeżeli wybierzesz piątek to masz 1raz w tyg 4 lekcje zamiast dwa razy po dwie...proste :)
Kurs(semestr)kończy się mniej więcej w połowie czerwca(ma to być 58lekcji 45minutowych), podobno dostaje się jakiś dyplom, jeżeli się nie opuściło zbyt wielu zajęć i zdało wszystkie testy(najważniejszy ostatni, wszystkich jest 3, są niezapowiedziane). No to chyba wszystko :) Pa
czy ta ksiazka jest dostepna w ksiegarniach?
tak, wyd. Le Monnier, autorzy: Mazzetti, Falcinelli i Servadio :)
aa, ale cena trochę wysoka - 120zł
tez chodze do Lingualand. na ten sam poziom ale wlasnie na 19.40:)
jestem bardzo zadowolona. wczesniej chodzilam do instytutu i do italiano facile i w lingualand jest zdecydowanie najfajniej! Takze sadze dobry wybor!:)
pozdrawiam i wielu sukcesow w nauce!!!
:)
można sie jeszcze tam zapisać jaki jest wiek kursantów ...? przewzaja dziewczyny czy chłopcy dzieki za odpowiedz (chodzi mi o lingualand)
hej, ja uczę się w Poliglocie na Pl.Szczepańskim, wszyscy lektorzy to Włosi lub Włoszki, sympatycznie i wysoki poziom:) polecam i pozdrawiam:)

PS.jeszcze darmowe konwersacje w języku angielskim dają ;)
od września chciałabym zapisać sie na kurs włoskiego,proszę poradźcie mi jakąś szkołe!!!i czy Instytut włoskiego w krakowie jest dobry?pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź!
hej,
czy gdzieś się uczysz włoskiego?
która jest Ok?
pozdro
L.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

CafeItalia

Zostaw uwagę