Perugia - mieszkanie! Help

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktos kto byl lub jest w Perugii moze mi pomoc? W jaki sposob sie wynajmuje mieszkanie? Czy pisze sie jakas umowe czy tylko "na twarz"? Jesli jest jakas umowa to jak ona wyglada? Czy moze sluzyc jako rachunek do stypendium?
Pozdrawiam.
czesc,
ja studiowalam w perugii (erasmus) i w tym roku bede nostryfikowac dyplom, mieszkam teraz kolo perugii, wiec moge ci tez opowiedziec o samym miescie.
jesli chodzi zas o mieszkanie to jest agencja atena service ktora zajmuje sie wynajmowaniem apartamentow studentom szczegolnie tym zagranicznym. mozna zarezerwowac apartament jeszcze bedac w polsce (trzeba zaplacic zaliczke no i rezerwujesz troche w ciemno bo nie wiesz jakie to mieszkanie jest) jak i po przyjezdzie do wloch. adres internetowy: www.atenaservice.com
jest tez gazeta cerc&trovo, tam sa ogloszenia o wynajecie apartamentu z tymze z tego cowiem od znajomych czesto wynajecie jest bez kontraktu, tak na slowo czy twarz.
pozdrawiam jak bedziesz miec pytania dam ci [gg]
aga
A jesli chcialbym wynajac mieszkanie z ogloszenia, z takiej kartki ktore wisza na korytarzu w Gallenga? Czy trzeba cos podpisywac? Czy tylko sie placi z gory i to wszystko?
Dzięki za szybka odpowiedz.
wiesz z tymi ogloszeniami z kartek to nie wiem jak jest, bo nigdy nie korzystalam. Podejrzewam ze w wiekszosci przypadkow odbywa sie to na slowo. z tego co czytalam to najczesciej takie ogloszenia wywieszaja osiby szukajace wspolokatora. Od razu dam ci jedno ostrzezenie: pod universita per stranieri czesto stoja ludzie ktorzy zaczepiaja wychodzacych studentow i oferuja pokoj do wynajecia, trzeba na nich uwazac bo czesto okazuja sie oni oszustami i najlepiej nie reagowac na ich propozycje.
pozdrawiam aga

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę