Intensywne kursy włoskiego w Warszawie

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao!

Czy ktoś z was chodził na intensywne kursy włoskiego ? Kursy takie są w wakacje, a zajęcia są codziennie po 2h (40h na miech), ale są również opcje codziennie po 4h. Poprzeglądałem archiwum, ale nie trafiłem na żadne info n.t intensywnych więc proszę sie tu wypowiadać.

Po zrobieniu małego przeglądu natrafiłem na takie szkoły :

1) Szkoła jezyków obcych LEXIS - bardzo ciekawy kurs wakacyjny, zajecia 4 razy w tygodniu po 4h w małych grupach, więc myślę że to sporo może dać. Zainteresowała mnie ta oferta mocno, ale nigdzie nie mogę znaleźć info o tej szkole i nie wiem jak tam jest:

http://www.lexis.edu.pl/wakacje_wawa.html

2) Academia de la lengua - zajęcia codziennie po 2h:

http://www.academiadelalengua.pl/index-g.htm

3) Włoski instytut: zajęcia 6 x na tydzień po 60 minut. Taki system akurat mniej do mnie przemawia, troche za mało zajęć.

http://www.iicvarsavia.esteri.it/IIC_Varsavia/Menu/Imparare_Italiano/I_corsi_di_lingua/

4)Szkoła jezyków obcych BRAVO: zajęcia codziennie po 2h

http://www.bravo.edu.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=39&Itemid=89

5) Lingua tua - szkoła włoskiego, ale nie ma info na stronie ich więc nic nie wiem na jej temat:

http://www.linguatua.pl/

Mnie by interesowała ta pierwsza szkoła chyba w opcji 4h dziennie, ale nie wiem nic na jej temat i nic w necie nie mogę znaleźć.
W każdym razie jeśli ktoś chodził na takie kursy w Warszawie i się podzielić może spostrzeżeniami to będzie fajnie.
jesli jestes na poziomie poczatkujacym, to polecam mimo wszystko max 2 godziny dziennie. wg mnie trudno jest wysiedziec 4 godziny (3 zegarowe). Zmeczysz sie i z ostatnich 60 minut nie bedziesz korzystal w pelni. Jesli jestes natomiast na poziomie zaawansowanym, to polecam 4 godziny dziennie, ze wzgledu na wieksza mozliwosc rozmawiania na rozne tematy, Co do szkol, ktore wymieniles/as najlepiej, z tego co pamietam, mowili ludzie o accademia della lengua. Osobiscie odradzam instytut wloski ze wzgledu na ksiazke z ktorej korzysta sie na lekcji i native speakerow ktorzy wg mnie nie sa najlepszym wyjsciem dla poczatkujacych:)
Włoskiego uczę się od 4 semestrów, poziom określiłbym jako zdecydowanie, dużo mniej niż średni jeszcze. We wrześniu wyjeżdżam na studia do Rumunii i jeśli nie uda mi się jakoś tam zapisać na lektorat z włoskiego to będę zdany na uczenie sie samemu(aha...) oraz rozmowy ze studentami z Włoch(to akurat plus).
Wiec myślałem aby zapisać sie na taki intensywny co by przycisnąć trochę z nauką. Może masz rację z tymi 4h dziennie bo to po tygodniu może człowiekowi się mocno znudzić hmmm choć różnica w cenie miedzy tym wariantem a tym 2h nie jest znowu taka duża i to mnie też zachęca. Tylko nie znam w ogóle tej szkoły Lexis, a Academia ma chyba dobrą opinie podobnie jak Bravo.
ktoś chodził do Lexis?
Ja chodziłam na intensywy kurs wakacyjny do Academia 2 czy 3 lata temu. W grupie było 6 osób - każda praktycznie na różnym poziomie znajomości języka (aczkolwiek wszystkie powyżej poziomu podstawowego ;-). Mieliśmy świetną lektorkę (która niestety-z tego co wiem-już tam nie pracuje) ale np. inna grupa narzekała na swoją więc nie ma reguły. Uważam, że jeśli będziesz miała szczęście i trafisz do niezbyt licznej grupy z dobrą lektorką możesz się naprawdę dużo nauczyć.
Jeśli chcesz jednak jak najwięcej się nauczyć w krótkim czasie doradzałabym lekcje prywatne: to twoje potrzeby są wtedy w centrum zainteresowania, nie musisz liczyć się z potrzebami pozostałych więc przelicznik "zysk do ceny" jest bardziej satysfakcjonujący :-)
I jeszcze odnośnie Instytutu - z tego co się kiedyś dowiadywałam kurs organizowany jest jeśli zgłosi się określona liczba osób a z racji tego że tworzą dośc liczne grupy może być problem z zebraniem tylu chętnych na podobnym poziomie
Na Uniwersytecie Warszawskim organizowane są letnie intensywne kursy językowe. Trwają cały miesiąc lipiec, po 4 godz. dziennie, cały kurs kosztuje ok. 1000 zł (120h). Ja miałam zajęcia od 16.30 do 20.30 i byłam bardzo zadowolona (chociaż nie mogę mowić o włoskim, bo chodziłam na inny język). W każdym razie taki intensywny kontakt z językiem dużo daje.. o ile się później przez wakacje nie zapomni wszystkiego :-)
Ja do Instytutu nie idę, bo słyszałem raczej negatywne opinie same. Poza tym za duże grupy tam są(min 8 osób?) i mi to nie odpowiada akurat. Chyba pójdę do Bravo albo Academii, bo o Lexis też ze dwie opinie czytałem i obydwie negatywne:P
a co myślicie o szkole TFLS? Powód wyboru był bardzo prosty - mają zajęcia w weekendy..... Czy ktoś się tam uczył włoskiego (nie koniecznie w soboty i niedziele )?
W Academia de la Lengua rusza kurs w poniedziałek na poziomie 3 (B1 jakos, więc dla kogoś kto już się uczył trochę). Jakby ktoś był chętny to ma jeszcze czas, a dzięki temu grupa bedzie większa i zajęcia będą dłużej trwały. Narazie są 2 osoby.
Czy coś wiecie o szkole, która się reklamuje na Speak.pl to jakaś nowa metoda nauczania. Od jutra rusza tam intensywny kurs włoskiego dla początkujących.
Nie wiem czy tam iść, stąd moje pytanie..
Witam,
ja się zapisałam do Warszwskiego centrum studenckiego ruchu naukowego. Nie jest drogo, a 5 dni w tygodniu po 2 godziny przez 4 tygodnie-myśle że oferta jest spoko.
ja chodziłam do Lexis na włoski i angielski. Było świetnie, bo tak jak mówiłeś grupy były małe (4 osoby) przez co lektor (native) poświęcał nam dużo uwagi.
Na zajęciach Lexis kładzie nacisk na mówienie w danym języku, dzięki czemu nabrałam pewności w posługiwaniu się włoskim. Bez problemu zdałam certyfikaty i bardzo mi się w szkole podobało.
Kursy są niedrogie. To też jest plus.
aha! w Lexis można iść na lekcje prywatne za 70 zł.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka

Zostaw uwagę