szkola z wykladowym jezykiem wloskim

Temat przeniesiony do archwium.
syn mojej znajomej chce wracac do Polski,urodzil sie we wloszech i chodzil tylko do wloskich szkol,wiec nie zna dobrze jezyka polskiego ukonczyl 3 klase liceum turystycznego i chcialby dalej uczyc sie w polsce,czy ktos wie gdzie moze sa szkoly z wykladowym jezykiem wloskim,
wydaje mi się że taka szkoła nie istnieje. nie może ten chłopak posiedzieć jeszcze dwa lata w it? przynajmniej spokojnie skończy szkołę a potem najwyżej studia w Polsce, tak to mógłby się przeniesc najwyżej do ogólniaka jakiejś klasy turystycznej albo technikum hotelarskiego, zależy co on ma w tej szkole turystycznej. ale różnice programowe są zapewne ogromne, wątpie żeby chłopak zdał polską maturę. skoro uczy ł się w it nie ma znajomości języka polskiego, literatury, historii... byłoby mu bardzo ciężko.
najwiekszy problem bo chlopak nie umie pisac ani czytac po polsku,wiec jedyna mozliwosc to nauka w szkole z wykladowym jezykiem wloskim.do polskiej szkoly isc nie moze ,no bo jak ,musialby zaczynac od poczatku,chyba zeby jakis kurs jezyka polskiego dla obcokrajowcow a potem szkola polska.
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/94897.html

upieram się jednak że to nie jest dobry pomysł...
zresztą także tu trzeba się dostać na zwykłych zasadzch, czyli posiadać test gimnazjalny. poza tym chłopak by musiał zacząć liceum od zera.

przede wszystkim skontaktuj się z min edukacji i dowiedz się czy i na jakich zasadach uznają włoskie świadectwa i co zgodnie z prawem mogą chłopakowi zaoferować.
wiem, że z tym jest trochę biegania no ale nic za darmo. nie wiem jaka jest sytuacja, ale jeśli to tylko widzi-mi0się chłopaka czy jego mamy to nie ma sensu. niech skończy tam szkołę w międzyczasie robi kurs polskiego i potem na studia do polski, możesz się odrazu dowiedzieć co do tego potrzebne
ja wiem że na uj np w tym roku trzeba było przyjechać i zdawać egzamin, oczywiście po polsku. możecie też poszukać programów stypendialnych, nie wiem czy są z włochami, znajoma była na rok w liceum niemieckim w ramach takiej wymiany, uczyła się tam razem ze zwykłą klasą no i szkoliła niemiecki. powodzenia w szukaniu, załatwianiu i dobrych decyzji życzę!

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę