scuola media

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Mam pytanie. Obecnie po wakacjach ide do 2 gim, ale z powodu pewnych kompilkacji wyjezdzam do Wloch na stale, i tam chcialabym zaczac szkole. Prosilabym o to zeby ktos mi wytlumaczyl jakie papiery sa potrzebne, jaka jest nauka ( bo czytalam ze raz do 13, raz do 17), jakie sa mniej wiecej wydatki, i czy nauka jest trudniejsza niz w Polsce(ucze sie dobrze, i wloski tez znam dosc dobrze). I jeszcze jedno, kiedy jest rozpoczecie roku szkolnego, i czy sa jakies przerwy??
Pros
hey ,,moja corka bedzie chodzic do 2 klasy szkoly elemantare wiec ci za duzo nie pomoge ale wiem ze rok szkolny zawsze sie zaczyna w polowie wrzesnia ok 15,,, moja cora konczy lekcje 12,40 a 2 razy w tyg 15,55 ale to dlatego ze w soboty takze chodza co jest straszne wedlug mnie,,,zalezy gdzie bedziesz mieszkac bo wiem ze w innej miejscowosci o 17 koncza a w sobote wolne,,,i z tego co ja pamietam to w 1 klasie nie bylo tak trudno jak oni tu maja,,ale ty idziesz do gimnazjum to ja nie wiem ,,pozdrawiam i zycze powodzenia
Ja w Conegliano mieszkam.
Ktos jeszcze pomoze?
hej, co do poziomu we wloskich szkolach to jest on dosc niski,nasz poziom jest o wiele wiele wyzszy!Dasz sobie rade w 100 procentach.Co do dokumentow to musialbys spr sobie na stronie Ambasady Wloskiej w Warszawie,moze tam cos bedzie.Szkola zaczyna sie okolo 15stego wrzesnia i trwa do polowy czerwca.Nie ma ferii zimowych,jest tylko przerwa na swieta w grudniu(okolo 21.12-07.01) i na swieta wielkanocne.
zapomnialam dodac ze lekcje sa od 8 lub od 8:30 do 13, i 2 razy w tygodniu popudniu sa zajecia,w sobote tez sie chodzi do szkoly,ale to zalezy od regionu.Zycie we Wloszech moim zdaniem jest tansze niz w Polsce chodzi mi o wyzywienie.
Witam.Mój syn skończył drugą klasę gimnazjum.Mieszkamy 15 km od Conegliano.W czym możemy Ci [email]
Ok, dziekuje Stella za odp :)
Musisz miec ze szkoly polskiej zaswiadczenie o uczeszczaniu do szkoly- do dnia konkretna data, same swiadectwa nie wystarcza to wszystko trzeba przetlumaczyc przez tlumacza przysieglego (ostatnie swiadectwo)bedzie ci potrzebny akt urodzenia.Natomiast szkola wloska ma ci wydac zaswiadczenie o rozpoczeciu nauki ,ktore tez musisz przetlumaczyc i przekazac szkole polskiej.Rocznikiem powinnas zaczac tutaj 1 superiore.Jak sie nie myle urodzilas sie w 1996 .Zycze powodzenia tu jest zdecydowanie latwiej,poziom bardzo niski.Wiem cos na ten temat bo syn zacznie teraz 3 media.Wez ze soba karte szczepien z przychodni.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie

Zostaw uwagę