ktoś wie gdzie jest w Rzymie "Dom Polski"??

Temat przeniesiony do archwium.
31-48 z 48
| następna
http://www.askmaps.com/006/ml12.php
Tu możesz sprawdzic jak dotrzeć
pociag viterbo - roma ost .niestety z termini trzeba dojechac metrem
viterbo p.f - roma .ost. lub bracciano - roma . ost lub cesano- roma to ta sama linia pociag konczy kors na innych stacjach
To ja moze choc troszke pomoge. Niestety, bylam tam samochodem ( auto na Rzym to nie ejst dobre rozwiazanie, na szczescie kolo Domu Polskiego jest poreczna kolejka), wiec nie wiem jak dojechac z dworca, ale za to zareczam,ze mowia po polsku, zadzwon, ktos juz wyzej podawal numer, zarezerwuj miejsce i tyle
witam w piątek czyli za 2 dni bede w rzymie i nie wiemgdzi etam mamszukac noclegu taniego bo wszęzie ceny są około 50 euro za osobo za dobo to dla mie kosmiczna sume ,jezeli mozesz napiusz jakieś info np. na [gg] lub maila [email]
bardzo dzięuje
witam poszukuje 1 noclegu jak najtaniej w rzymie jakmozesz daj mi jakies informacje gdzie szukac albo jakies namiary moje [gg] luz mail: [email]

byłbym bardzo wdzięczny
pozdraiwam
Wejdżź na www.rzym.pl i tam wszystkiego się dowiesz.
www.rzym.pl albo szukaj pod hostele.
www.hostele.pl/hostele-rzym.php.Wyskoczy spis kilkudziesięciu hosteli od 37 PLN,
WItam,
chciałbym sie dowiedziec 2 rzeczy czy koszt 15 Euro w Domu Polskim to całkowity koszt z posciela i recznikami, a 2 moje pytanie to czytalem na stronie romapass ze obowiazuje równiez kolejke tylko ze wymianione sa linie takie Roma - Lido, Roma - Viterbo (in the Roma - Sacrofano section), Roma - Pantano railways lines.
Teraz moje pytanie czy do Domu Polskiego prowadzi któras z tych lini ?
Pierwsze pytanie najlepiej zadać w Domu Polskim:
tel. (0039) [tel]

Najblizej dojezdza kolejka Roma-Viterbo, stacja: Giustiniana. Nie dojeżdża jednak pod sam Dom Polski na via Cassia 1200. Jeśli masz mały bagaż, to dojdziesz piechotą.
Hej:)

Ja byłam w domu polskim pod koniec października.
Są trzy opcje: 15euro, 20 euro i 25 euro - w zależności od standardu pokoju, ewentualnej łazienki.
Ja byłam w tym najtańszym za 15 euro - łazienka wspólna na korytarzu, ale czysta. Pokoik bardzo prosty, ale czysty, a zresztą nie jechałam tam, by siedzieć w pokoju,. Śniadania można wykupić za 3 euro.
Mimo, że dom jest daleko, to transport z centrum dobry i bezproblemowy, choć sporo przesiadek. Najbliżej kolejka Giustiniana.
Co jest fajne to to, że siostry wszystko łopatologicznie wytłumaczą, więc nawet dla niezorientowanych, czy nie znających języka nie powinno być problemu. Na miejscu można kupić bilety na komunikację miejską. Można odpłatnie skorzystać z ich transportu z lotniska. Ogólnie polecam:) ah! jest też kuchnia, można samemu sobie coś przyrządzić - kuchnia w pełni wyposażona, sklep pod Domem.

Pozdrawiam!
Dzieki wielkie, jade za tydzien. Po powrocie postaram sie opowiedziec jak bylo. Poliszanka jakbys mogła to odezwij sie do mnie na maila, mam kilka pytan co do zabytków które napewno musze odwiedzic. moj mail to [email] z góry dzieki
Ja wybieram się do Rzymu w kwietniu na 4 dni i chciałabym się zatrzymać właśnie w Domu Polskim. Chodzi mi o pokój 2-osobowy w najtańszej opcji...z tego co zrozumiałam za osobę wychodzi 15euro + 3 euro śniadanie? W sprawie rejestracji wystarczy kontakt mailowy czy lepiej jest telefonicznie?
Jestem tylko ciekawa jak wygląda dojazd i ile trwa. Czytałam też że jeśli chodzi o komunikacje są bilety czasowe za 1 euro, dobowe za 4 euro i 3-dniowe za 11 euro. Które najlepiej się opłacają biorąc pod uwagę dojazd właśnie z Domu Polskiego?
Z góry dzięki za informacje :)
Ja byłam w domu polskim 2 lata temu wtedy była podwyżka jeśli chodzi o cenę pokoju i cena wynosiła 20 euro za dobę. Nie opłaca sie brać śniadań, na przeciw domu polskiego znajduje się dość spory supermarket, więc wszystko pod ręką. Jeśli chodzi o dojazd do centrum to trzeba jechać pociągiem chyba ok 15-20 min. i jest się w centrum, niedaleko placu św. Piotra. Można kupić bilety 3 dniowe ale nie pamiętam w jakiej cenie.Zresztą siostry w domu Polskim wszystko ci wyjaśnią na pewno, dadzą mapkę:)
Aha i jak zamierzasz jechać w kwietniu to moze już być za późno jesli chodzi o rezerwację, oni tam mają b. duże obłożenie. Trzeba do nich zadzwonić
U SIOSTR JEST FAJNIE LATWO TRFIC NA STACJE KOLEI WYCHODZI SIE OD SIOSTR W PRAWO IDZIE SIE TAK 800 METROW , PO PRAWEJ STRONIE JEST STACJA BENZYNOWA I PARE METROW DALEJ KEST PRZEJSCIE DLA PIESZYCH TAM TRZEBA PRZEJSC NA STACJE OKOLO 50 METROW.POCIAGI JADA CO 15 MINUT , SIOSTRY DAWAJA PLAN KOLEJKI I STACI BILETY IDZIE KUPIC U SIOSTR JAK KTO CHCE MOGE WYTLUMACZYC TO TELEFONICZNIE MOJ NR 6[tel]KRZYSZTOF
Dojazd z Lotniska Fiumicino do Domu Polskiego przy Via Cassia:
1) moim zdaniem najszybciej i najtaniej:
pociąg z Lotniska Fiumicino do Roma Trastevere (8 euro, czas ok. 30 min), potem na Roma Trastevere pociąg w kierunku Viterbo/Cesano (1 euro, bilet taki jak na metro, ale koniecznie skasować na stacji w żółtym kasowniku, bo jazda bez skasowanego biletu to 50 euro kary) i wysiadamy na La Giustiniana.
2) Express Leonardo (14 euro) albo busik (15 euro) na Roma Terminii (ok.25 minut), potem metro linia A w kierunku Battistinii i wysiadamy na Valle Aurelia i idziemy na stację do pociągu w kierunku na Viterbo/Cesano (bilet za 1 euro skasowany na metro jest ważny przez 75 minut, ale też w pociągu, bo La Giustiniana to Rzym, wiec kolejny raz nie trzeba kasować w kasowniku) i wysiadamy na La Giustiniana
3) z La Gistiniana można pojechać autobusem, przystanek przy głównej drodze, linie 021, i 200 coś...wsiadamy do tych atobusów i wysiadamy na trzecim przystanku (zatrzymać autobus i przy wysiadaniu wcześniej nacisnąć żadanie). Piechotką to ok. 1 km, wychodząc ze stacji idziemy do głównej drogi i kierujemy się na lewo i cały czas prosto (najlepiej po lewj stronie drogi i by nie przechodzić ciągle przez ulicę) i po lewej stronie zobaczymy polską flagę w bramie
Dojazd z Lotniska Ciampino:
Na Lotnisku wsiadamy do autobusu, który podwiezie nas do stacji Ciampino (chyba kilka euro kosztuje 3-5 euro) i tutaj wsiadamy do pociągu na Roma Termini (bilet 1,20 euro) i dalej tak jak to punkt 2 opisuje.
Dom Polski:
Koszt noclegu zależy od rodzaju pokoju, ja płaciłem 20 euro za sam nocleg. Obiadokolacja kosztuje 12 euro, a śniadanie 3 euro.
Zaletą jest to, że można tu tanio przenocować i zywić się samodzielnie - do dyspozycji jest kuchenka gazowa, naczynia, sztućce, automat z napojami; obok domu jest supermarket Sma, w którym można zrobić w miarę tanie zakupy.
Dojazd do Centrum trochę trwa, ale i tak warto, chyba, że się znajdzie gdzieś taniej, ale wszystko zalęży od ilości osób, czasu pobytu, możliwości finansowych...
Z praktycznych informacji warto kupić bilet całotygodniowy (CIS) za 16 euro, obejmuje on metro, austobusy, pociągi miejskie. Najlepiej kupic na początku tygodnia; lub bilet całodniowy za 4 euro.
Mam nadzieję, że te info będzie przydatne:-)
Temat przeniesiony do archwium.
31-48 z 48
| następna

« 

Pomoc językowa