Dojazd z Lotniska Fiumicino do Domu Polskiego przy Via Cassia:
1) moim zdaniem najszybciej i najtaniej:
pociąg z Lotniska Fiumicino do Roma Trastevere (8 euro, czas ok. 30 min), potem na Roma Trastevere pociąg w kierunku Viterbo/Cesano (1 euro, bilet taki jak na metro, ale koniecznie skasować na stacji w żółtym kasowniku, bo jazda bez skasowanego biletu to 50 euro kary) i wysiadamy na La Giustiniana.
2) Express Leonardo (14 euro) albo busik (15 euro) na Roma Terminii (ok.25 minut), potem metro linia A w kierunku Battistinii i wysiadamy na Valle Aurelia i idziemy na stację do pociągu w kierunku na Viterbo/Cesano (bilet za 1 euro skasowany na metro jest ważny przez 75 minut, ale też w pociągu, bo La Giustiniana to Rzym, wiec kolejny raz nie trzeba kasować w kasowniku) i wysiadamy na La Giustiniana
3) z La Gistiniana można pojechać autobusem, przystanek przy głównej drodze, linie 021, i 200 coś...wsiadamy do tych atobusów i wysiadamy na trzecim przystanku (zatrzymać autobus i przy wysiadaniu wcześniej nacisnąć żadanie). Piechotką to ok. 1 km, wychodząc ze stacji idziemy do głównej drogi i kierujemy się na lewo i cały czas prosto (najlepiej po lewj stronie drogi i by nie przechodzić ciągle przez ulicę) i po lewej stronie zobaczymy polską flagę w bramie
Dojazd z Lotniska Ciampino:
Na Lotnisku wsiadamy do autobusu, który podwiezie nas do stacji Ciampino (chyba kilka euro kosztuje 3-5 euro) i tutaj wsiadamy do pociągu na Roma Termini (bilet 1,20 euro) i dalej tak jak to punkt 2 opisuje.
Dom Polski:
Koszt noclegu zależy od rodzaju pokoju, ja płaciłem 20 euro za sam nocleg. Obiadokolacja kosztuje 12 euro, a śniadanie 3 euro.
Zaletą jest to, że można tu tanio przenocować i zywić się samodzielnie - do dyspozycji jest kuchenka gazowa, naczynia, sztućce, automat z napojami; obok domu jest supermarket Sma, w którym można zrobić w miarę tanie zakupy.
Dojazd do Centrum trochę trwa, ale i tak warto, chyba, że się znajdzie gdzieś taniej, ale wszystko zalęży od ilości osób, czasu pobytu, możliwości finansowych...
Z praktycznych informacji warto kupić bilet całotygodniowy (CIS) za 16 euro, obejmuje on metro, austobusy, pociągi miejskie. Najlepiej kupic na początku tygodnia; lub bilet całodniowy za 4 euro.
Mam nadzieję, że te info będzie przydatne:-)