praca dla lekarzy

Temat przeniesiony do archwium.
witam wszystkich goraco. Jestem mlodym lekarzem (a wlasciwie lekarka) i chcialabym wyjechac do pracy do Wloch. Wiem ze jest mnostwo ofert pracy dla pielegniarek, ale dla lekarzy jeszce sie nie spotkalam. Czy ktos moze mi pomoc w tym temacie. Bede bardzo wdzieczna za kazde info. prosze pisac na maila
[email]
Pozdrowienia
Wydaje mi sie , ze lekarzy we wloszech nie brakuje. Moj znajomy jest lekarzem i z tego co slyszalm o sytuacji to o prace wcale nie jest latwo. Wstrzymuja zatrudnienie ze wzgledow oszczednosciowych. Chyba ich sluzba zdrowia przynajmniej ta publiczna przezywa kryzys...Ale moze w innych rejonach jest troche lepiej.
z tego co wiem nie ma zapotrzebowania na lekarzy i nie ma ofert pracy dla lekarzy z polski przykro mi musisz zmienic kierunek wyjazdu
To prawda co zostało napisane.We Włoszech jest zapotrzebowanie tylko na pielęgniarki i techników radiologów,opiekunki.Nie potrzebni tam są ani lekarze(chyba,że sami coś sobie znajdą ale to raczej nie do zrealizowania)wszelkich specjalności,ani położne,ani dentyści czy protetycy(również technicy).To jest chyba jedyny kraj który przedkłada zatrudnienie(i poszanowanie)średniego personelu nad wyższy.Poza tym największe szanse na zatrudnienie poza pielęgniarkami mają jeszcze:pracownicy budownictwa i w rolnictwie,kierowcy busów,barmani,kelnerzy,instruktorzy aerobiku.
Myślę, Kasiu, że skoro postanowiłaś szukać pracy we Włoszech, trzeba ten temat drążyć do końca i nie ma, co słuchać bajek o zmianie kierunku. Jak ktoś ma chęci i szuka, zawsze znajdzie... Jestem lekarzem i też planuje wyjechać... I tak się składa, że jedynym krajem, który mi pasuje jest Italia.
Powodzenia w poszukiwaniach ale nadzieje płonne na znalezienie pracy dla lekarza.Ani z agencją a tym bardziej profesjonalnie.Trzeba przedewszystkim świetnie zaliczyć język,również zawodowy(my np.musimy to zaliczać a jesteśmy pielęgniarkami).Znam paru lekarzy,którzy wyjechali do Włoch jakiś czas temu a pracują jako sanitariusze i pielęgniarze i czekają na szansę znalezienia kiedyś pracy jako lekarze(taki los zgotował sobie np.mój szwagier,który w Polsce był lekarzem a teraz nieźle zarabia jako pielęgniarz)
Oj nie widzcie tego tak czarno, najpierw trzeba wiedziec jaka macie specjalizacje a potem szukac po stronach internetowych i wysylac zyciorysy, chyba nie tylko pielegniarki szukaja pracy, no nie?
Wazne aby znalezc specjalistyczne szpitale i osrodki ktore was moga interesowac. Oczywiscie kardiolog jest malo potrzebny w szpitalu ortopedycznym, a w nowych osrodkach kardiologicznych (ktore na przyklad w Mediolanie sa tworzone) bedzie zapotrzebowanie! Do gory glowa!
http://wiadomosci.onet.pl/1496218,69,item.html
Nie jest łatwo lekarzowi znaleźć pracę, tylko z tego powodu że jest ich poprostu za dużo.Włochy mają najwięcej lekarzy w porównaniu z innymi krajami uni.Można jednak spróbować, może są jakieś regiony gdzie wskaźnik lekarzy nie jest taki wysoki, pielęgniarek np.najwięcej brakuje w Trento i Bolzano.
53 jest dokładnie tak jak napisali w tym artykule, niestety tutaj też liczą sie znajomości.
Przy tak masowej emigracji do UK niedługo i wyspy będą "cierpieć" na nadmiar lekarzy - 1/4 absolwentów wydzialu lek na mojej uczelni wyjechała na staż zaraz po otrzymaniu dyplomów-głownie do UK..aż strach pomyśleć ilu wyjdzie zaraz po stażu albo podczas robienia specjalizacji.Piwszesz że liczą się znajomości?A nie przypadkiem wyniki egzaminów ,które zdaje się przed rozpoczęciem specjalizacji w większości krajów jaK również w trakcie jej "robienia"..?Ciekawe..Mnie dochodzą słuchy że lekarzy we Włoszech jest być może lekki nadmiar ale brakuje specjalistów w niektórych dziedzinach medycyny jak kardiologia,psychiatria i anestezjologia.
pisząc o znajomościach odniosłam się do tego co było napisane w artykule(aby zrobić karierę liczą się znajomości) nie jest to reguła ale często tak bywa.
we Włoszech jest zarejestrowanych-330.997 lekarzy
Germania-272.296
Francja-198.700
Hiszpania-tylko 125.400
Wielka Brytania-117.579
Polska-88.070
wiec jest oczywiste że we Włoszech przy tylu lekarzach nie jest łatwo o pracę.
Nie czytałam tego artykułu-i tak jestem nieufna wobec informacji zamieszczanych w necie.Faktycznie 333,9 to spora sumka ;) ale wymienionych przeze mnie w przedostatnim poście specjalistów brakuje w większości krajów europejskich bez względu na liczbę zarejestrowanych lekarzy-info mam z pierwszej ręki.
Na temat pojedynczych specjalizacji nie mogę nic powiedzieć bo poprostu nie wiem.
Rahmo z tym lekkim niedoborem mylisz się . Liczbę 120 000 lekarzy bym nie nazwał lekkim niedoborem . Ale jestem ciekaw zdania mojego kolegi, który lepiej jest zorientowany w sprawach medycznych.
Damian podpisuję się pod tym, co napisałeś czterema rękami
Witajcie, czy zmienilo sie cos w temacie pracy dla lekarzy we Wloszech? wiecie jakie sa stawki i warunki pracy dla specjalisty ortopedii z kilkunastoletnim stazem? jesli macie jakies informacje bede wdzieczny za mail na adres [email]
pozdrowienia
Przed wyjazdem proponuje zwrocic pieniadze za nauke podatnikom skoro teraz leczyc ich sie nie chce.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Kultura i obyczaje