życie i ceny we Włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! mam pytanie dotyczące kosztów życia we włoszech?? czy może mi ktoś pomóc bo chciałbym się zorientować ile kosztowało by mnie życie we włoszech przez miesiąc? w jakiej kwocie bym się zmieścił? jeśli znacie jakieś linki do sklepów z artykułami spożywczymi we włoszech byłbym wdzięczny.
200 euro miesiecznie starczy Ci na skromne wyzywienie, zakladajac ze nie palisz...Np kilogram ziemniakow kosztuje ok 1,5 euro a chleb 1 euro, wiec jesli masz mozliwosc pojechania samochodem to warto sie porzadnie zaopatrzyc w zywnosc.
Ceny podstawowych produktów

SKLEPY - MARKETY:

chleb zwykły (pane casareccio - 1 kg) - 1,5/2 euro (zawsze na wagę, nigdy na sztuki)
masło (250g) - 1,5 euro
mleko świeże (1l) - 1,30 euro
mleko UTH (1l) - 0,70 euro
woda mineralna (1,5l) - 0,25/0,80 euro
piwo (0,33l) - 0,5/3 euro
wino stołowe wytrawne (0,75l) - 1,5/5 euro
wino czerwone wytrawne typu CHIANTI (0,75l) - 3/10 euro
wino czerwone wytrawne "lepsze" (0,75l) - 10/20 euro
nalewka Amaretto di Saronno (0,75l) - 14/20 euro
szynka parmeńska (100g) - 2,30 euro
mortadela (100g) - 1,50 euro
cielęcina na befsztyk(1kg) - 12/18 euro
wołowina na befsztyk(1kg) - 10/14 euro
polędwica wieprzowa (1kg) - 6/10 euro
kurczak mrożony (1kg) - 2,5/4 euro
ryba typu dorsz (1kg) - 4,5/8 euro (mrożona); 10/15 euro (świeża)
ser żółty typ "emmenthal" (1kg) - 8/14 euro
ser żółty typ "edamer" (1kg) - 5/10 euro

pomidory (1kg) - 1/5 euro (zależy od gatunku i pory roku)
sałata typu "lattuga romana" (1 kg) - 0,5/2,5 euro (zależy od pory roku)
sałata lodowa (1kg) - 1/2 euro
ogórki - 0,5/2 euro (zależy od pory roku)
jabłka (1kg) - 1/3 euro (zależy od gatunku i pory roku)
mandarynki (1kg) - 1/3 euro (zależy od gatunku i pory roku)
pomarańcze (1kg) - 1/3 euro (zależy od gatunku i pory roku)
brzoskwinie (1kg) - 1/3 euro (zależy od gatunku i pory roku)

BARY - KAWIARNIE - RESTAURACJE:
kawa espresso - 0,60/1 euro (na stojąco - przy stoliku x2)
cappuccino - 1/2 euro (na stojąco - przy stoliku x2)
rogalik/ciastko - 0,60/2 euro (na stojąco - przy stoliku x2)
sok ze świeżych pomarańczy (spremuta) - 2/4 euro (na stojąco - przy stoliku x2)
piwo (0,33l)- 3/5 euro (na stojąco - przy stoliku x2)
pizza okrągła na wynos - 3/5 euro
pizza na wagę (100g) - 2/4 euro
wlasnie przeczytalam cennik i drogo jest widze. zywnosc droga, ale moze zarobki sa i wysokie i wlosi tego nie odczuwaja. a paierosy ile kosztuja? bo ja szukam pracy we wloszech.moglabys mi zalatwic jakas prace np. opieka, sprzatanie, zbiory. pozdrawiam.
papierosy kosztuja od 2,5 E do 4,5E. drozyzna w tych wloszech. no i z praca tez nie lekko. przynajmniej tu gdzie ja jestem to baz jezyka nie przyjma. i maja ogromne wymagania.
dzieki za informacje. no to drogie te papierosy strasznie ja tu za swoje place 3.60 zl.niecale euro. a gdzie pracujesz?
www.esselungaacasa.it
wejdz na "visita libera al supermercato" i zobaczysz wszystkie ceny...
Moim zdaniem miesięczne wyżycie we Włoszech wynosi około 100 euro
chyba 1000
zalezy co kto je. Pomidorki, chleb i woda mineralna... to 100 może wystarczyć... Ale nie wiem czy z danego człowieka coś po takiej diecie zostanie. Minimum trzeba liczyć ok 20 euro na dzień przy zakupach w dyskontach spożywczych i niechodzeniu na pizzę czy do restauracji. No i zależy to od miasta i okresu / pory roku...
100 e?no co ty!nigdy w zyciu.jakies 300 euro chyba starczy.
250 euro , to na skromne wyzywienie ,na Calabrii ! A na temat Rzymu czy Milano moze ktos inny sie wypowie.
No nie, no co to za bzdura, wyzywienie za 100 euro miesiecznie....ma ragazzi...
a jesli ktos do tego lubi imprezowac....Pwko za 6 euro...:)
Mam akurat siostrę we Włoszech (Taormina - Sycylia) i wg mnie życie nie jest tam wcale az tak drogie, jezeli ktos lubi makarony to wyzywienie nie bedzie go duzo kosztowac bo te w dyskontach spozywczych nie sa drogie, a roznego rodzaju sosy itp sa nawet tansze niz w Polsce, w zaleznosci od pory roku warzywa i owoce tez nie sa drogie, papierosy tak jak w calej starej unii sa drogie - paczka pall malli 3,5 euro, piwo w cenie zblizonej w Polsce np Carlsberg 0,65l 1 euro, co ciekawe wodke Wyborowa widzialem jeszcze tansza niz w Polsce 8 euro za 1l, mieso jest drogie to fakt a wedliny beznadziejne. Drogo to jest ale w kawiarenkach i barach
orientujesz sie jak sie placi za mieszkanie w Taorminie?? latwo cos wynajac? nie mowie o wakacyjnym wynajeciu pokoju przez turyste..tylko przez kogos, kto chcialby sie tam dluzej zatrzymac
twoja siostra mieszka w Taorminie czy w okolicach?
w Taorminie moze i nie ale np. w Mediolanie tak...
TO ZALEZY WE JAKIM REGIONIE SIE ZNAJDZIESZ BO WSZEDZIE CENY SA ZROZNICOWANE.RADZILABYM CI ZABRAC JAKI PROWIANT KTORY WIESZ ZE SIE NIE ZEPSUJE. A JAK PALISZ TO TEZ WEZ JAKIES PAPIEROSY.MI BYLO SZKODA PLACIC NP.3,5 EURO ZA FAJKI WIEDZAC ZE W POLSCE MOGE KUPIC ZA TE PIENIADZE NP.4 PACZKI.POZDRAWIAM.MILEGO WYPOCZYNKU:):):)
A powiedzcie mi, jak włosi stoją z angielskim?? Da sie z nimi dogadac?? np. na dworcu kolejowym czy w barze. Lece w czwartek do wloch na 2tyg. rowerem i nie wiem jak bedzie z językiem:/
hej z mlodymi osobami sie dogadasz zwlaszcza studentami gorzej ze starszymi, wiec dla pewnosci zaczepiaj mlodych:)nie jest tak zle a w jakie rejony sie wybierasz?
Samolotem do Boloni, potem wenecja, rimini, san marino, rzym, neapol, korsyka, sardynia... Tak ogolnie po włoszech:)
zycie w italii jest juz wyrownane z polska. wyplaty sa male jak u nas i zycie drogie. ludzia nie oplaca sie juz tu przyjezdzac do pracy.
A powiedzcie mi. Mam 600 euro, jak mi sie bedzie zylo?? Z campingami, opłatami za promy i wyzywieniem...
nie wiem jak jest z campingiem ale za prom Ischia-pozzoli zaplacilismy w jedna strone dwa lata temu 39 euro za samochod plus 5 euro od osoby ..
nie lepiej sie przejechac barka po wisle? po co tracic tyle kasy.
A na Sardynie to po dnie tak???
dzis pilam swiezy sok z jablek pomaranczy i marchwi..3,50 za szklanke..podwyzka w stosunku do ceny z roku 2005..pizza tez kosztuje o ok 50 proc wiecej..galka lodow 1 eu/1.20 male piwo w barze 2 eu biale wino lampka 2 eu kawa 90 cent
u mnie w miescie nie jest tak drogo czasami sa jakies przeceny i mozna ciuchy fajne kupic i kosmetyki nie wiem ile galka loda kosztuje bo mi chlopak stawia takie rzeczy wiec sie nie orientuje w tych sprawach takich do jedzenia ale tak to ok jest niedrogo nawet
Cytat: mandarynaa
u mnie w miescie nie jest tak drogo czasami sa jakies przeceny i mozna ciuchy fajne kupic i kosmetyki nie wiem ile galka loda kosztuje bo mi chlopak stawia takie rzeczy wiec sie nie orientuje w tych sprawach takich do jedzenia ale tak to ok jest niedrogo nawet

;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa