Życie w Włoszech(ceny,żywności,mieszkań itd)

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 40
poprzednia |
WITAM.
Zakładam ten temat ponieważ wiele jest postów i zapytań na ten temat.
Zapraszam do wypowiedzi ,bo jak nie zaczniemy pisac tutaj,to nigdzie:)
CIAO A TUTTI:)
No widze ze zacznę sam:)
Piwo w Italii 1-3euro.
Bilet na mecz piłkarski średnia cena25euro:)

No to narazie.
Saluti a tutti.
Wiec moze cos dodam:
Jesli chodzi o ceny sa zroznicowane.Wczoraj zwiedzalam nowy market w okolicach-jeden z tanszych i oto rezuttaty:
Spaghetti Barilla(500g) -0,46 euro
owoce jak jablka,gruszki,pomidory w ofercie za 1 kg.-0,99 euro
kawa lavazza 500g -3,75
cukier 1 kg -0,83
piwo Becks 0,33cl -0,75
soki owocowe opakowanie 6 buteleczek po 125 ml-0,85
zmiekczacz do tkanin-0,85
mozarella -1,25
ricotta-0,59
papierosy Diana-3 euro

w barze mala butelka zimniej herbaty nestatea-1,80
bulka ok 3 euro
kawa expresowa od 0,75 do 0,85 na autostradzie-za filizanke

tyle z wazniejszych produktow

bilet komunikacji miejskiej o ile sie nie myle ok 1,5 euro
ropa ok 1,07-1,13 euro za litr
parkingi platne-ok 1-1,5 euro za godz-chyba ze w centrum miasta to od2- 2,5 euro za godzine

telefon-za abonament miesiecznie jest ok 24 euro + Iva-placi sie co 2 miesiace

nie wiem co jeszcze moze was interesowac.
Bardzo Panią proszę o napisanie ile kosztuje prąd , gaz , woda , ubezpieczenie obowiązkowe samochodu.
to o co pytasz zalezy od tego ile konsumujesz,czy masz grzejnik do wody na gaz czy na prad ile gotujecie ile zuzywacie wody i ile swiatla.
My mamy grzejnik na gas.
Gas srednio kosztuje nas ok 80-90 euro co dwa miesiace
prad-malo przebywamy w domu ok 30-45 euro co dwa miesiace
woda-srednio ok 50-70 euro co 3 miesiace

ale ogrzewanie mamy centralne wiec placimy oddzielnie.
Starajcie sie unikac ogrzewania elektrycznego tak mieszkania jak i wody,poniewaz w zimie placic bedziecie jak za zboze.

Grzejnik do wody najlepiej na gas i tak samo ogrzewanie-jest tansze
no i jest jeszcze do oplacenia wywozenie smieci-dla nas pzy wielkosci mieszkania i ilosci osob w rodzinie jest to srednio ok 250 euro na rok
abonament do internetu alice-koszt 29-36 euro na miesiac +Vat

co do ubezpieczenia auta to rowniez zalezy od auta,od pojemnosci i wartosci
My kupilismy 2 lata temu strare uzywane i za ubezpieczenie od postaw za 1-szy rok zaplacilismy 1060 euro-za rok
w tym roku juz mniej o jakies 100 euro
ale za drugie auto jakie mamy a jakie ubezpieczenie mojego meza objelo i jest w /-mej klasie (pojemnosc 1900)-placimy ok 700 euro na rok
ubezpiecznie motoru(125)srednio na rok ok 125-150 euro
bollo do auta-zaleznie od auta ok 1[tel]euro

oplata pocztowa przy placeniu rachunkow-1 euro od rachunku
No i fajnie.
Czyli z mojego punktu widzenia wszystko OK.
Można tam w miarę spokojnie "wyżyć" od wypłaty do wypłaty.
Z tego co widać lepiej cenowo niż w Naszym kochanym kraju :P
Saluti a tutti.
No właśnie interesuje mnie internet.
Czy trzeba mieć telefon aby mieć neta.
Napiszcie jak to się ma.
Proszę o info:
- ile kosztuje bilet na pociąg zwykły z miejscowości odległej ok. 30 km od Rzymu?
- ile bilet na metro? czy są np. 1- 3- 5-dniowe wszystkie linie metra?
Jesli chodzi o poruszanie sie komunikacja miejska w Rzymie, to bilety sa "laczne" dla autobusow, tramwajow i metra. Bilet za 1 euro wazny jest przez 75 minut od 1. skasowania i uprawnia do tylko jednego przejazdu metrem. Co do biletow okresowych, ponizej wklejam informacje ze strony ATAC (zakladu rzymskiej komunikacji miejskiej):

BIT Biglietto Integrato a Tempo
PREZZO € 1,00

5BIT MULTIBIT
PREZZO € 5,00

BIT via SMS Biglietto Integrato a Tempo via SMS
PREZZO 1 € piu' il costo dell'SMS inviato in base al piano tariffario che il cliente ha con il proprio operatore telefonico (al massimo il costo totale del biglietto sara' di 1,15 €)

BIG Biglietto Integrato Giornaliero (bilet dzienny)
PREZZO € 4,00

BTI Biglietto Turistico Integrato
PREZZO € 11,00

CIS Carta Integrata Settimanale (tygodniowka)
PREZZO € 16,00

ABBONAMENTI

Mensile Ordinario Personale (miesieczny imienny zwykly)
PREZZO € 30,00

Mensile Ordinario Impersonale (miesieczny na okaziciela)
PREZZO € 46,00

Mensile Agevolato Disoccupati
PREZZO € 16,00

Mensile Agevolato a Contribuzione
PREZZO € 4,00

Mensile Integrato ridotto
PREZZO € 18,00

Annuale Roma (roczny normalny)
PREZZO € 230,00

Annuale Roma agevolato
PREZZO € 150,00

Co do ceny biletu kolejowego, nie potrafie CI pomoc, bo nie poruszam sie pociagami. Jednak na stronie trenitalia.com mozesz wpisac skad dokad chcesz jechac i po kliknieciu na koszyk (niby, ze chcesz kupic bilet) pojawi sie cena.

Pozdrawiam,
Dee
Chyba chciałeś napisać napisać 'najniższa cena za bilet'... Byłem na kilku meczach i za 25 euro kupisz najtańszy bilet na trybuny za bramkami i to w dodatku jak jest mecz z mało atrakcyjnym rywalem.
Mam pytanko wybieram się na wymianę studencką do Włoch nie wiem ile pieniążków mi wystarczy na artykuły codziennego użytku i wyżywienie, jakie są ceny kosmetyków o wiele droższe niż w Polsce( np. podkład,błyszczyk- Lóreal,perfumy,żel pod prysznic ?
Będę wdzięczna za informację

gorąco pozdawiam:)!!!!!
jesli chodzi o kosmetyki wszystko zalezy od marki to jest taka sytuacja jak w Polsce rowniez jesli chodzi o ubrania jesli sa wyprzedaze lub obnizki posezonowe mozna spotkac cos ciekawego za dobra cene.
Dodaje jeszcze ceny innych produktow:
ziemniaki 5 kl-2.50 e
cif w sprayu - 2.00 e
tequila cena od 7.99 do 15 e
piwo dreher 0.82 e
serek stracchino 1.98 e
papierosy Diana juz 3.20 e
pepsi 1l 0.79
szampany wina musujace chyba od o.80 dobry szampan martini 3 e
maka 0.25
10 jajek 0.79
a moge spytac jakie sa przecietne place...tak naprawde przecietne..wiem ze to od zawodu zalezy ,ale zakladajac ze w polsce jest to ok 1.5-2000zl w przypadku ludzi mlodych /
przepraszam ale gdzie mieszkasz w Polsce ze przecietne place az tyle Ci wychodza 1.5[tel]jak na moje oko to ciut jest to zawyzone. Jesli chodzi o Wlochy ciezko mi to powiedziec bywa roznie ja bym sie sklaniala moze do 1200 euro tak pi razy drzwi ale moge sie mylic
mieszkam w w-wie,ale faktycznie moze masz racje ze troche zawyzone,ja tyle biore.tak czy owak wychodzi na to ze zycie we wloszech chyba tansze mimo wszystko.....zwlaszcza w porownaniu do naszej 100licy
choc ja podalam w zl
jesli mieszkasz w Wawie to sorrki tam zarobki sa duzo wyzsze niz w innych regionach Polski ja mieszkam w Cz-wie i tu przecietna pensja to 800 zl.Ale chyba we Wloszch faktycznie zyje sie lzej ,mam dwa przyklady moj i mojego chlopaka gdzie ja nie pracuje a jego stac na utrzymanie mnie ,siebie i domu oraz jego krewnych z Polski ,przeprowadzili sie tu 3 lata temu on stolarz z trojka dzieci ledwo wiazali koniec z koncem a tu we Wloszech on utrzymuje cala rodzine plus tesciowa i ostatnio pies:)Wciagu tych lat kupili mieszkanie,samochod 7 osobowy maja w czym chodzic i co "do garnka wrzucic" w Polsce to chyba malo realne
Ale ceny we Włoszech są zalezne od tego czy jest to północna Italia czy południowa! Przeciez w Rzymie,czy Neapolu albo na Sycyli jest wszystko o połowe tańsze niz w Florencji,Bolognii czy Milano!A oni maja tez super to,ze jak juz wykupią mieszkanie na własność to juz czynszu nie muszą płacić. A unas jak zwykle wyzysk przez panstwo..Ktos wykupi ale co z tego?I tak czynsz płacic trzeba...co miesiac.
DO MRU MRU, mylisz sie, podam Ci przyklad mojej kuzynki ktora pracujac jako barmanka zarabia 1000 euro, z czego mesiecznie okolo 150-180 wudaje na bilety.... zobacz ile zostaje.....gdyby nie to ze nie musi oplacac mieszkanaia i oplat nie stac jej by bylo aby kupic sobie chociaz jakis ciuch czy buty..... ja to tak widze
JESZCZE ! DO MRU MRU, przecietna pensja pracowników fizycznych (i nie tylko) wacha sie w granicach 1000 euro (czasami troszke mniej czasami wiecej)......nadal uwazasz ze to duzo lepiej niz u nas w Polsce.....??? Nie sadze....... (jak sobie przypomne ceny produktow w sklepach, nie mowiac o rozrywkach.....)
A jesli chodzi o przyklad gingerki to owszem duzo lepiej zarabiaja tam osoby posiadajace taki zawod jak stolarz, hydraulik czy elektryk.......gdyz obecnie Wlochy przezywaja deficyt tych profesji.......Nasz tez to kiedys spotka bo wszyscy "wala" na studia a coraz mniej idzie do zawodowek........
ok.widze ze bardziej zorientowane niz ja jestescie.ja teraz robie juz 3.kierunek studiow i zarabiam ok1500.plus daje korki ale to tak nielegalnie i wcale nie czuje satysfakcji.moze to malo skromnie powiedziane ale uwazam ze jak na moje kwalifikacje to bardzo malo.biorac pod uwage ile mnie wysilku i kasy tez kosztowaly studia.a taki gowniarz 18-letni bierze 1200 funtow w anglii za to ze zmywa gary w restauracjii.dodam nie ukonczyl zawodowki. rozumie ze wy troche czasu we wloszech spedzilyscie? ja tu narazie mieszkam z moim chlopakiem wlochem bo on tu pracuje tymczasowo.jestesmy ze soba od niedawna ale mnie namawia zebym rzucila te studia bo i tak mi juz nic nie dadza..studuje zarzadzanie i m.,wczesniej ekonomie na sgh i ang zaocznie.on jest z milano.ja jeszcze nigdy nie bylam we wloszech.i to by byl taki wyjazd bardzo bardzo w ciemno,a zdecydowac mam do konca lutego.powiedzcie jak sie tam zwyklym ludziom,a zwlaszcza wam polakom polkom zyje we wloszech,poziem zycia duzo wyzszy?mi tu az tak zle nie jest tyle ze nie czuje sie spelniona,ale we wloszech mysle ze tez nie bede bo na moje studia pewnie nikt nie popatrzy,a ja po wlosku praktycznie wogole,ehhh i co tu robic..
To masz dylemat mrumru......... Nie zazdroszcze....... Powiem krótko łatwo powiedziec skoncz studia ( bo warto miec wyksztalcenie i to dobry kierunek) i łatwo jedz z nim jesli czujesz że "to ten" i bez niego "zycia nie widzisz"........To Twoja decyzja...
Powiem tylko tyle od sibie nie łudz sie że we Wloszech zaczynalabys od jakiegos stanowiska (jesli kariera jest dla Ciebie wazna) to byc może czekaloby Ciebie u nas.........( 3 kierunki mamma mia!!!) no chyba że Twoj chlopak ma tam bogatych rodziców lub znajomych........ zwłaszcza że nie znasz jezyka na poczatek bylabys pewnie zwyklym pracownikem fizycznym (jako kto pomysl)..........
Ps on ma racje (moim zdaniem) studia nie sa tak wazne......... (choc sama zostalam tu i je koncze.........)
Jeszcze 1 pytasz mrmru jak sie tam zyje....a to indywidualna sprawa..... jednym dobrze innym zle...... to zalezy od danej osoby.....te ktore tam mieszkaja na stale powiedza Ci ze b. dobrze bo odnalazly sie tam , odnalazly jakis sens w tym co robia, sens zycia. Tak naprawde sama nigdy sie nie dowiesz, nie przekonasz poki tam nie pojedziesz, nie zobaczysz, nie doswiadczysz..........
dolaczam sie do wypowiedzi Hani od siebie moge dodac jedynie to ze jestem tu juz prawie rok nadal moj wloski pozostawia wiele do zyczenia a co za tym idzie ciezko o prace,w Polsce skonczylam studia dostalam propozycje pracy ale dla chlopaka zrezygnowalam teraz siedze coz z tego ze mam przy sobie bliska osobe ale nie mam pracy a bez pracy czlowiek malo jest wart mozna sie zanudzic bo ilez mozna w domu sprzatac a jak sie raz na jakis czas trafi praca niestety nie jest to przyjemna w Polsce siedzialabym w szkole miala wolne kiedy potrzeba fakt ze za marne grosze ale lepsze to niz nic.Musisz po prostu podjasc "meska decyzje"na pewno jak bedziesz znala wloski to pojdzie z gorki.Powodzenia za tem.
Pracuje jako sekretarka i zarabiam ok 1100 euro. za mieszkanie place 340, plus rachunki za telefon, gaz i prad. Jestem sama, a jak wiadomo samemu zawsze trudniej. Nie mam samochodu ani skuterka bo drogo, taniej zaplacic 300 euro za roczny bilet na autobus. logiczne ze nie wydaje calej pensji ale to co jest sie w stanie odlozyc, nie pozwala mi na kupienie sobie mieszkania. niestety. nie jest tak latwo jak sie niektòrym wydaje...
tylko ze ja wloskiego praktycznie wogole.co d mojego faceta...no coz planujemy razem przyszlosc ale nie chcialabym tez tak jak gingerka,bo ja w miejscu usiedziec nie moge i nie wyobrazam sobie spedzac calego dnia gotujac obiadki.a co do wyjazdu i ewentualnego zamieszkania tam myslalam raczej o zdobyciu jakis nowych doswiadczen,ale w sumie to jakie ja tam doswiadzenie moge zdobyc nie znajac slowa po wlosku.chlopak rodzicow bogatych nie ma,ale nie dla tego z nim jestem.on chcialby nawet tu ze mna mieszkac ale z praca w polsce przeciez jeszcze gorzej.ja nie cierpie podejmowac decyzji na szybko.milosc albo kariera.
ja też jestem z cz-wy,chciałam wyjechać do pracy we włoszech jako pielęgniarka,mam już wszystkie sprawy formalne załatwione ,pozostał tylko język-znam w stopniu średniozaawansowanym,bardzo obawiam się tego wyjazdu,boję się tu zostawić moją rodzinę,nie wiem czy za płacę jaką mi oferują ok.1200 e będę w stanie utrzymać się tam i jeszcze coś odłożyć dla moich bliskich,
Mrumru!nie zazdroszcze Ci, zemusisz dokonac tego wyboru, ale chcialam napisac Ci co ja zrobilam 6 lat temu. Pracowalam jako tlumacz it przez 3 lata w pl firmie, zarabialam swietnie( bo i pracowalam po 12 godz.) W pracy poznalam super it, zakochalam sie po uszy, po 6 mies.znajomosci, wyjechalam do niego, do Firenze. Bylo cudnie-jak w bajce!Po 3 mies. zaczelo mi brakowac pracy i wlasnych srodkow finans.-zaczelam szukac pracy.. setki CV w obiegu, kilka rozmow mniej lub b.konstruktywnych, kilka calkowicie jednoznacznych. Pozostala mozliwosc sprzatania, ale na to nie zgodzil sie moj it i ja sama. Wytrzymalam tam rok(z przerwami na fuchy tlumacz.w Pl), potem wrocilam do domu. Okazalo sie, ze z praca w Pl bylo b.trudno,ale cos tam znalazlam, nic specjalnego,ale b.lubilam te prace. On pozostal w It, przyjezdzal co kilka tyg.albo ja jechalam do niego, od 3 lat mamy coreczke. Nie jestesmy malzenstwem, nie jt latwo, ale nadal sie b.kochamy. Martwie sie jak dlugo dziecko bedzie szczesliwe widzac tate 2-3dni w miesiacu. On planuje zamieszkac z nami w Pl (na razie musi dokonczyc pewne badania w It).
Nie zaluje mojego wyjazdy do It,choc jak to wszyscy mowia, pogrzebalam tym moja kariere. Obecdnie mam prace, ktora pozwala mi na zycie, a wlasciewie przezycie. Wiem, ze gdybym zostala w It, nie bylabym szczesliwa; nie odpowiada mi it mentalnosc, styl zycia, hierarchia wartosci.
Ale wiem, ze dla milosci zawsze warto sprobowac! nie mozna tylko palic za soba mostow! Powodzenia!!!trzymam kciuki
Nie martw sie, z tego co wiem, to pielegniarki w It sa dobrze traktowane, zwlaszcza polki. B.sie je cenie jako opiekunki dzieci i starszych. Wenezuelki czy peruwianki jako pomoce domowe, a pl do opieki. 1200 e to stosunkowo duzo (zalezy od tego czy pl czy pd wloch). Dasz rade przezyc i cos odlozyc.. choc np.w Mediolanie nie bedzie to proste. Trzymam kciuki
czy ktos moze wie ile kosztuje sms do polski z telefonu na karte w firmie vodafon dziekuje
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 40
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka