Sycylia

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałam zapytać, czy ktoś może pracował na Sycylii? Jak tam jest? Tak niebezpiecznie ja się wydaje?...A może jest ktoś z Messyny?
mam kolezanke ktora mieszka i pracuje w reggio di calabria..20 mniut promem z messyny..to 2 miasta bardzo ze soba zwiazane i bardzo podobne do siebie (ale jednoczesnie mieszkancy sie nie cierpia i bardzo konkuruja)
bedziesz pracowac w messynie?jako kto?
zycze powodzenia...sycylia jest przepiekna!
znam tez dziewczyne ktora 2 lata temu pracowala jako kelnerka w messynie..
co do pracy na sycyli to moze sie trafic roznie... niebezpiecznie to tez duzo powiedziane niebardzo wiem w jakim kontekscie bo niebezpieczne moze byc to ze np sycylijczycy lubia robic w balona czyli popracujesz kilka miesiecy za darmo bo nieznasz jezyka niemasz sie do kogo zwrocic i zatrudniaja na czarno tak czesto bywa z praca np w barach ale moze ci sie tez poszczescic i zarobisz w miare dobre pieniadze noi pracodawca bedzie miły np zapewni jedzenie nocleg itp ze o nic nie bedziesz musiala sie martwic ale z doswiadczenia wiem ze praca na sycyli jest duzym doswiadczeniem bo sycylijczycy maja duze temperamenty sa bezpsredni jesli cos niepujdzie po icjh myslli to owijaja w bawelne tak ze nieraz zrobi ci sie przykro ale nichce tu samych negatywow pokazywac
najlepiej napisz konkretnie z jaka praca bedziesz miala kontakt a sie cos naskrobie jak to inni maja w tej dziedzinie i jak im sie powodzi i czy warto czy nie albo jak sie przygotowac czy nastawic do tej pracy... nio niewiem co ci radzic bo niewiem konkkretnie co chcesz usłyszec :(
Ja jestem z Messina, ale miszkam we wroclawiu, pracuje tutaj. Mozna pracowac wna Sycyly, ale nie latwo znalesc pracy, muisz znac kogos, ktory ci zalatwie! Moj mail jest [email] jak chcesz wiecej info!
Wroclaw akurat jest ladnym miastem, ale na pewno tesknisz za Messyna. Bylam tam 3 razy na wakacjach i czesto mysle o wyjezdzie tam do pracy. niestety nie znam w messynie nikogo. mam znajomych na Stromboli ...Boze coz za piekne zakątki : )
Obecnie pracujęwe wloskiej firmie, ale naprawde czesto mysle o wyjezdzie do Wloch w celu pracy iii wyszkoleniu sie we wloskim, tutaj sie chyba nigdy nie naucze..

Pozdrawiam
a ja zaobserwowalam ze z praca niejest ciezko pracy pod dostatkiem a odbywa sie to tak:) jedna polka przekazuje drugiej taka poczta pantoflowa ktos daje cynk i posyla dalej ze potrzeba np kogos do opieki nad starsza osoba ze płacą tyle i tyle w takiej i takiej miejscowosci z takimi i takimi warunkami ... sami sycylijczycy poszukuja na wlasna reke kogos czyli jak tylko zobacza gdzies czy usłysza cos o polakach to zraz zaczepiaja czy niechcesz u nich pracowac albo ze maja kogos kto szuka polki do pracy ... w sumie mamy sie teraz troche lepiej jestesmy górą nad innymi narodowosciami heh bo np ruskich policja sie czepia a albanczycy sa cwansi ...
z praca jest jedynie moze cieszko tym osoba ktorych to pierwszy raz
Dzięki za odpowiedzi!!!
Prawde mówiąc, trochę mnie pocieszyliście...że jednak można dobrze trafić i w ogóle...Język znam (ewentualnie trochę zapomniałam, ale myślę, że szybko się przestawię:), więc nie powinnam mieć problemów z dogadaniem się z Włochami. Niestety nigdy wcześniej nie pracowałam za granicą...
Sama się zastanawiam, bo coś mi się widzi, że trudno będzie z legalną pracą...Ale zobaczę...To niby tylko na miesiąc...
Gaetano, tak się składa, że ja przypadkiem jestem z Wrocławia :)))
A ja jestem z Catani i mieszkam tu juz na stale 6 lat.Moge ci powiedziec ze niebezpiecznie nie jest.Mniej placa niz w Itali.Jak ktos chce sie cos dowiedziec to moje [gg] . Anka
Wiem, że mniej płacą...już się przekonałam po warunkach wstępnych. Ale nie ważne, grunt, że coś jest.
Pisząc "niebezpiecznie" miałam na myśli to, czy jest duża szansa, że pracodawca wystawi do wiatru, nie zapłaci czy coś w tym stylu...no i jaka jest tam szansa wplątania się w jakieś nieczyste interesy (ostatnio jest w Polsce głośno o tym, iż gdzieś na południu Włoch pracodawca trzymał pracowników pod kluczem...)
A że Sycylia jest tak piękna, jak piszecie, to nie wiedziałam!
co to jest ze sie innych czepia policja a ja mam sie nie bac czy jak . dzieki
alisse czyjuz jestes w messynie czy pracoujesz. ja jestem niedaleko czekam na kontakt
Z Sycylijczykami zawsze mialam problemy i niedobre doswiadczenia. Przepraszam tych Sycylijczykow, ktorzy sa w porzadku, moze trafialam zle, ale zdanie mam negatywne - oszusci, kretacze, do tego ignoranci brrrr. Nie lubie generalizowac ale oni roznia sie od Wlochow kontynentalnych, dla mnie na minus. Zycze lepszych doswiadczen. Mam wielu przyjaciol wloskich, na ktory ch zawsze moge liczyc, ale trudno mi juz zaufac komus z Sycylii. Polecam wylacznie jako miejsce wakacji, piekna wyspa.
hej ja pracowalam na sicili 11 miesiecy i powiedzialam sobie ze juz tam nie wroce a zajmowalam sie starsza kobieta ktora byla 3 lata w lozku sparalizowana i ta pani miala 2 corki myslalam ze mnie wykacza psychicznie 24/24 NON STOP TYLKO WRZESZCZALY:wyobras sobie ze musialam zmywac podlogi 3 razy za jednym zamachem one mieszkaly jak w szpitalu co dzien dezynfekowaly cale mieszkanie roznymi plynami,w domu mialam zimno,mialam 2 lazienki na gorze gdzie byla wanno nie moglam sie kompac tylko pod prysznicem gdzie bylo zimno jak dibli na dole zanim przyjechalam na sicile powidzialy ze jeden dzien bede miala wolny niedziela a co sie okozalo nawet w swieta musialam sprzatac niemialam nawet jednego dnia wolnego od rana do wieczora a na wiczor kladlam sie spac o 22 a rano musialam wstac o 7.30 tagrze nawet niemialam czasu dla siebie.ale byc moze ty znajdziesz lepsza prace zycze ci to z calego swego serca pozdra
CZEŚĆ
POZDRAWIAM SERDECZNIE JA TEŻ WRÓCIŁAM Z WŁOCH A DOKŁADNIE Z PALERMO MOJA PIERWSZA PRACA BYŁA TRAGICZNA PRACOWAŁAM PRZY RODZINIE OPIEKOWAŁAM SIĘ 3 LETNIM DZIECIAKIEM I MUSIAŁAM ROBIĆ WSZYSTKIE PRACE DOMOWE A DZIECKO TO DIABEŁ BYŁ OKROPNY,A W DODATKU NIE MIAŁAM JEDZENIA BYŁAM TAM 3 MIESIĄCE,POTEM OPIEKOWAŁAM SIĘ BABKĄ PRACA NIE BYŁA TAK CIĘŻKA JAK TWOJA ALE WIEM JAK JEST CIĘŻKO.OBECNIE JESTEM W POLSCE I SZUKAM PRACY LUB WYJAZDU ALE NIEWIEM CZY ZDECYDUJĘ SIĘ NA PRACĘ PRZY BABCE BO SIDZIEĆ 24/24 TO JAK WIĘZIENIE.POZDRAWIAM SERDECZNIE.JAK MASZ CZAS TO NAPISZ [email]
hej bylam w Catanii w styczniu,piekne widoki,sklepy.Zamierzam wyjechac na Sycylie we wrzesniu,znam angielski i niemiecki nie znam wloskiego.Czy moglabys napisac jak wyglada sytuacja z praca tam?czy bez jezyka mozna znalezc prace nie mam znajomosci,moj facet jest Sycylijczykiem.Dzieki za informacje,pisz na [email]
Senza vedere la Sicilia non ci si può fare un'idea dell'Italia.
È in Sicilia che si trova la Chiave di tutto.
A ja z kolei chciałam zapytać, czy są szanse na znalezienie un lavoro estivo in Sicilia... Czy jest w ogóle sens jechać w ciemno?
czesc, szukam pracy w oklicach trapanii, czy ktos jest w stanie udzielic mi jakichs informacji na ten temat, z gory dziekuje.
Anka
czesc, czy jestes w stanie udzielic mi jakichs informacji na temat pracy na sycylii. Wybieram sie tam i chcialabym znalezc jakas prace na okres 6 miesiecy. Moze jakas opieka nad straszymi ludzmi albo dziecmi.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Polskie-opiekunki-sa-wyrzucane-i-oszukiwane,wid,1[tel],wiadomosc.html..wlasnie pisz o mentalnosci sycylijczykow do wyrzucania bez wyplaty pensji za juz wykonana prace...Chce ktos prace? dzwoncie ..mowia tam po polsku, praca na polnocy..nr. 3891886818..Nie ponosze zadnej odpowiedzialnosci za ta agencje pracy.Podaje tylko numer .Informacja z wczoraj...wiem ze mowia tam po polsku i oferuja prace..nawet bez jez.wloskiego..moze byc dobry angielski.powodzenia
swanhild..tam gdzie chcesz jechac..jest najwyzsze /podobno../ bezrobocie..moze sie wypowie ktos z tamtad..ja jestem z polnocy.Jaki sens jest jechac tam gdzie bezrobocie wrod mlodych dochodzi do 30 procent?..nie znam odpowiedzi...
...'Kobiety, którym obiecywano zarobki w wysokości 600 euro, dostają najwyższej 200 euro lub nie dostają w ogóle żadnych pieniędzy.'
fajna stronka http://www.praca4u.net/
che palle.... za zbior owocow na poludniu placa ok 30 eu za dzien pracy ..na polnocy 60 eu za dzien pracy.Rodacy zostawcie ten Sud Rumunom...miejscie honor.
bardzo szybko udzieliłaś odpowiedzi!wpis jest z 2007 roku!!!!!!!!!!!!!
:D..nie spojrzalam na date wpisu..myslalam ,ze to ktos z nowym z nowym nickiem..hehehe to przez ten wiatr huraganowy...
:-)
..witam..mieszkam na wyspie..i sa tu tylko dwie polki i dwoch polakow w moim miasteczku wszyscy uciekli :)nie placa duzo..teraz to jest duzzzzzo rumonow wiec nikt nie da cie za duzo wola wziasc paru rumunow do roboty za 25 euro na dzien niz polakow..z tego co wiem to jest tak..
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia