powiem Ci tak, nie wiem czy warto tam zostac na stale to zalezy od poszczegolnych osob, jednym sie to podoba innym nie. bylam przez rok we wloszech-stypendium. jesli mialabym tam zostac to tylko z kims bliskim, wszystkie przyjaznie, ktore zawarlam tam wydaja mi sie takie kruche, z wlochami - z ich strony wydaje mi sie zwykla ciekawosc , chec poznania nie-wlocha, jednak bariera jest, mimo bdb znajomosci jezyka, ja to wyczuwalam, a z kolei z polakami za granica nie radze sie zadawac.mowiac krotko, jesli nie masz tam kogos bliskiego czujesz sie sama, a nawet jesli masz tam wielu znajomych to wg mnie sa to ludzie tylko do zabawienia sie, do napicia sie. poza tym we wloszech jest wielu obcokrajowcow, murzynow arabow i nie jest wazne czy to pn czy pd kraju. kazdy wg mnie jest tam pozostawiony sobie samemu,szczerze mowiac pod koniec pobytu juz mialam dosc poznawania obcokrajowcow i prowadzenia typowych rozmow z nimi, :skad jestes?co studiujesz? moze pojdziemy wziac aperitivo wieczorem? a za kilka tygodni, miesiecy nie bedziesz miec z takim zadnego kontaku. Zycie we wloszech jest dosc drogie, z praca tez ciezko. jesli mialabym pracowac jak wiekszosc polakow tam - jako sluzaca, baby sitter nigdy nie zdecydowalabym sie na pozostanie tam na stale. Po filologii wloskiej moglabys byc np. tlumaczem z pol/wl i odwrotnie.
no , ponarzekalam triche, ale tak to widze, poza tym wg mnie polska nie jest wcale tak do tylu w porownaniu z panstwami ktore s a w unii juz od dawna, oni maja te same problemy co my, moze troche inaczej je rozwiazuja(ciagle strajki sa na porzadku dziennym), poza tym gdyby nie turysci nic by nie bylo z italii. wg mnie jest to db miejsce na wakacje, a jesli chodzi o prace to wg mnie w gra wchodza tylko wysokie stanowiska w firmach , lekarze , dyplomacja, inni powinni dac sobie spokoj, tam sie tez przecietnemu wlochowi zyje ciezko jak polakowi w polsce, a tym samym polak tam-daleko od kraju, bliskich, ciagle podroze do polski w celu zobaczenia bliskich, za duzo zachodu.........lepiej zostac w polsce, wbrew pozorom nie jest tu tak zle , w twoim przypadku tez mozesz miec fajne zajecie bedac tlumaczem w polsce, no ale decyzja nalezy do ciebie