możliwości

Temat przeniesiony do archwium.
hej!
odpowiedzcie proszę: jakie są możliwości życia w Italii bez soggiorno , jeżeli chce się mieszkać z Włochem np. pół roku, nie pracując, i bez problemów z policją ? Czy można mieszkać tam legalnie bez pracy? Na jakiej podstawie ( bez ślubu )?
Teoretycznie obywatel wloski goszczacy obcokrajowca ma obowiazek w ciagu 48 godzin od przyjazdu delikwenta zarejestrowac ten fakt na kwesturze. W praktyce malo kto to robi (oprocz hoteli oczywiscie;)), choc grozi za to dosc wysoka grzywna, wiec tak naprawde nikt nie wie, kiedy przyjechalas do Wloch (bo pieczatek do paszportow juz nam nie wbijaja). Dlatego tez w razie zatrzymania przez policje i pytania, kiedy przyjechalas, zawsze mozesz odpowiedziec, ze "wczoraj". Przeciez Ci nie udowodnia, ze klamiesz...:) A co do soggiorno, to obywatel Unii "musi" wystapic o carta di soggiorno, jesli zamierza przebywac na terenie Wloch powyzej 3 miesiecy, ale skoro nikt nie jest w stanie okreslic, kiedy przyjechalas do Italii, to problem znika.:)

Pozdrawiam,
Dee
Dee ja również dziękuję za te informacje,bo są mi bardzo przydatne.
Czyli teoretycznie "jestem tu ciągle od wczoraj".
Powiedz mi jednak-bo bardzo mnei martwi sprawa ubezpieczenia zdrowotnego- co zrobić by nie mieć problemów z lekarzem. Zakładam że np. złamię nogę i... ? nie chciałabym zaciągać pożyczki by spłacić gips...

Czy carta di soggiorno wydawana jest każdemu (czy jak permesso muszę mieć motivo-studio,lavoro) i właściwie jakie z niej mam korzyści??? Czy mam wtedy prawo do korzystania z lekarza?

Jadę neidługo do mojego futuro marito i też w sumie nie umiem się połapać w tym wszystkim, przebrnęłam juz przez strony questury i dziesiątek stron dla stranieri, ale to wszystko pewnie w praktyce wyglada inaczej niż tam piszą.
Dzięki za wszelkie informacje, pozdrawiam ciepło
Powinnas wziac ze soba z polski formularz E111, ktory pozwoli Ci na bezplatne korzystanie z wloskiej sluzby zdrowia w ramach pobytu turystycznego. Niestety, wiele uuslug medycznych, ktore u nas sa darmowe, we Wloszech sa platne i kosztuja sporo (nawet za banalne pobranie krwi Wlosi musza placic), dlatego tez powinnas wykupic dodatkowa polise (jesli masz ponizej 26 lat, oplaca sie wyrobic karte Euro
Dee, dziękuję za informacje. Każdy chciałby mieszkać legalnie, ale z pracą jest różnie a od razu brać ślub to też szaleństwo. Może wiesz coś na temat : Włoch ( przeciętnie zamożny, pracujący np. w biurze ) zatrudnia Polkę jako "pomoc domową" ( w celu soggiorno). Jakie są koszta i plusy tego przedsięwzięcia? Z góry dziękuję. Saluti.
Remedio, ale po co tak naprawde jest Ci soggiorno? Przeciez powyzej tlumaczylam, ze nikt ci nie udowodni, ze jestes we Wloszech ponad 3 miesiace, koniecznie chcesz przechodzic przez cale to biurokratyczne pieklo? Przeciez to nie ma sensu... Jak juz znajdziesz prace, to wtedy bedziesz sie tym martwic, a teraz radze Ci jechac do Twojego bejbi, cieszyc sie, ze mozecie byc razem i niczym sie nie przejmowac. Nie znaczy to, ze bedziesz tam "nielegalnie", nie jestesmy juz extracomunitari. Dowod osobisty masz? Masz. Jesli z jakiegos powodu wejdziesz w bliski kontakt z policja (wypadek, kontrola drogowa itp.), to im go pokazesz i tyle, a do Wloch przyjechalas "wczoraj" w celach turystycznych. Koniec kropka, po co komplikowac sobie zycie? Nameczysz sie wystarczajaco, jak juz znajdziesz prace, moja droga.;)

Pozdrawiam,
Dee
Dee, jeszcze raz dziękuję za poradę. Szkoda, że to wszystko jest takie skomplikowane, bo samo życie miesza już za dużo, niepotrzebne są jeszcze dodatkowo papiery ;) Uściski
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia