gość

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałabym znajomemu Włochowi pokazać od najlepszej strony Kraków no i oczywiście na sPolaków. Kiedyś tam studiowałam,ale było to ładnych parę lat temu i wypadłam z "obiegu". Czy kto/ś mógłby mi doradzić jakie miejsca lubią Włosi co najchętniej oglądają i gdzie mógłby poznać fajnych ludzi. Oczywiście namiary na fajne knajpy też by sie przydały...Wielkie dzięki.
Nikt mie jest w stanie mi nic doradzić???..........
Krakow jak wiesz jest bardzo wygodnym miastem, bo wszedzie jest blisko, mysle,ze to co jest warte obejzenia znajduje sie przede wszystkim w centrum. Trzy miesiace temu zabralam do Krakowa mojego Wlocha, Krakow bardzo mu sie podobal, bylismy tam tydzien a wiec zaliczylismy duza czesc rastauracji w centrum miasta, moj chlopak najbardziej lubial grilla, ktory jest zawsze urzadzany w centrum. Krakow jest przepiekny, tego lata spedilam tam najwspanialsze wakacje mojego zycia z moim exchlopakiem i z moimi kochanymi bracmi, ktorych goraco pozdrawiam i ktorzy niestety sa w Polsce. Bardzo mi was brakuje misiaczki! Doradzam tez przede wszystkim odwiedzic Oswiecim i Wieliczke,busy docelowe kursuja co godzine we szystkie dni. Nie mozesz oczywiscie pominac zwiedzania Wawelu, to niesamowite miejsce, radze ci jednak na Wawelu byc juz najpozniej o 9,30-10,00 poniewaz najlepsze bilety tzn, do komnat krolewskich wysprzedawane sa blyskawicznie, ale najlatwiej zawsze zrobic oczywiscie rezarwacje telefoniczna.
Jezeli bedziecie chcieli zabawic sie wieczorami to niestety musicie uwazac z wyborem lokali. A wiec lokale w centrum, na swiezym powietrzu sa zawsze bezpieczne, ale jezeki chcecie sie wybrac do nocnej dyskoteki, musicie sie upewnic czy traktuja tam dobrze nowych, bo niestey w Krakowie mozna czasem oberwac za to, ze nie jest sie z Krakowa.
Kraków jest dosyć zwartym miastem. Zycie wieczorne i nocne toczy się w Rynku i na Kazimierzu i po drodze na Wielopolu ( trzy kluby-knajpy w jednym budynku). Nie wiem co lubicie robić zwiedzając obce miasta? Muzea , zabytki , koscioły.... czy kluby i knajpy...
W Krakowie wszyskiego jest pod dostatkiem. Podstawowo - WAWEL.
Co do imprez to na Jana wchodząc z Rynku po lewej stronie jest punkt informacji tam jest mnóstwo reklam, ulotek... polecam miesięcznik o imprezach w Krakowie lub piatkową Gazetę Wyborczą.
Co do knajp na zewnątrz , to jest najbardziej niesamowite przeżycie wieczorem i w nocy , ale zależy kiedy przyjeżdzacie- mogą być nieczynne z powodu zimna
dzięki za wszystkie uwagi...musze przemyśleć a może ktoś poleci jakiś fajny hotelik którego nie musze sie wstydzię przed obcokrajowcem? A tak apropo tych dyskotek to gdzie są miłe i bezpieczne?
To znów ja, jeszcze raz sie przypominam i ponawiam prośbe o te dyskoteki czy jakies puby. Albo może gdzie mam szukać jakiś informacji....Dzięki, z góry wieeeeeeeeeelkie dzięki
Znajomemu wlochowi bardzo podoba sie Pasja (na ulicy Szewskiej), wpada tam ile razy jest w Krakowie.
Co do hotelu, to trudno cos doradzac bo nie podalas budzetu, powiem wiec tylko ze ten: http://www.cracow-life.com/globtroter/ bardzo sie podobal, a to bo fajny klimacik wewnatrz , plus przede wszystkim z racji max centralnego polozenia (np do Pasji due passi:-) Szewska --> Plac Szczepanski.
Co do zwiedzania to oczywiscie Stare Miasto, Wawel i Kazimierz noca a jak pogoda dopisze to moze Ojcow lub Tenczynek (romantycznie)...
Jezeli chodzi o kluby ktore moga sie spodobac to polecam Stalowe Magnolie na Jana i malutkÄ… kawiarenke w Rynku, w bramie Pod Bialym Orlem --> a nazywa sie Panaceum (wracalismy tam dziesiatki razy)
I punkt ostatni, restauracje... nie wiem jak Wam ale nam smakowalo w Casa Susana (kiedys Taco Mexicano w Rynku Glownym, smacznie i slicznie), Gechuanska (tez Rynek) i wloska Da Pietro (u wylotu Grockiej, pasta al dente, czytaj prawie surowa ale niektorym smakuje:)
Pozdrawiam i zycze milego pobytu!
Puffo wielkie, wielgiachne dzięki,naprawdę dużo informacji.... a już sie zaczynałam denerwować! Ten Globtroter wygląda ciekawie, muszę tylko sprawdzić cenę, Gościa interesuje coś w granicach 30-50 Eur/dobę. Serdecznie pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa