kalendarz szczepien dla dzieci

Temat przeniesiony do archwium.
czy ktos z was zna wloski kalendarz szczepien obligatoryjnych dla dzieci? przeprowadzilam sie niedawno do Wloch z malenstwem, nasz pediatra nie dysponuje takowym kalendarzem, mowi ze powie jak przyjdzie pora, ale chcialabym miec pewnosc ze niczego nie opuscimy. i jeszcze jedno - wiem ze zalecenia sie roznia dla Polski i Wloszech, np tutaj na WZWB szczepi sie tylko 2 razy, w Polsce 3, i w innych odstepach czasu. wprawdzie mieszkamy tutaj, ale kto wie, moze wrocimy za jakis czas do Polski. dlatego nie wiem ktorych zalecen sie trzymac. a moze obydwu naraz? czy wtedy nie zaszkodzi jesli zaszczepie go o 1 raz za duzo przeciwko jakiejs chorobie? moze ktoras z mam przechodzila podobny dylemat?
http://www.totemtabu.it/pagine/vaccinazioni.htm

znajdziesz tu wszystkie obowiazujace szczepienia i ich terminy moze nie w formie kalnedarza ale dosc czytelenie. Mam pytanie do Ciebie - czy lekarz wymagal od Was przetlumaczonej karty szczepien z Polski ?
Byly tez na stronach rzymskiej kliniki pediatrycznej - www.opbg.net (Ospedale Pediatrico Bambino Gesu').
Oraz bywaja na roznych wloskich stronach dla mam typu www.quimamme.it, www.mamma.it. itp.
Gdzie mieszkasz?
Pozdrawiam!
nie, karta szczepien nie musiala byc przetlumaczona, wystarczy ze powiesz jakie szczepienia maluch juz dostal. dzieki za link, ale nie bardzo znam wloski i troche trudno mi sie polapac...
witam wszystkie mamy;-)
mam pytanie, co to za szczepienie TRIVALENTE?
moj 5-letni synek bedzie na to szczepiony w lutym, a niestety nie bardzo wiem co to.
z gory dziekuje za pomoc:-)
pozdrawiam
to trzy w jednym
vaccino trivalente-antimorbillo, parotite, rosolia
dziekuje bardzo:-)
pozdrawiam
Witam czy zna ktos na tyle włoskiego aby mi przetumaczyc szczepienia dziecka z włoskiego a polski.
http://pl.bab.la/slownik/
jesli jest ktos zainteresowany mozna tu sobie przetlumaczyc szczepienia ,,zreszta wszystkie inne slowa tez ,,,, (szczepienia najlepiej z polskiego na angielski i pozniej z ang na wloski bo czasem nie mozna bezposrednio )
DIFTERICA - BŁONICA
TETANICA- TEżEC
PERTOSSE ACELLULARE- KSZTUSIEC
POLIOMIELITE- POLIOMYELITIS
Temat przeniesiony do archwium.