babskie przyjaciolki

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao a tutti!
dawno nie zagladalam do waszego forum, a szkoda. Mam na imie Kasia, mieszkam we Wloszech praktycznie od 4 lat, mieszkam z moim chlopcem - "un terrone o forse un napoletano-casertano, wszystko praktycznie jest o.k. gdyby nie fakt, ze wraz z przyjazdem tutaj zostawilam rodzine przyjaciol, to nie jest tak latwo na odleglosc... Niestety tu doskwiera mi samotnosc, polki ktore znam nie sa w moim wieku lub nie maja czasu,chcialabym bardzo poznac dziewczyny z provicia di varese, moze nawet samego laveno mombello, wierzcie mi niedawno skonczylam kurs O.S.S. w Milano i mialam glowe zajeta, teraz szukam pracy, ale na to trzeba poczekac, sloneczne Wlochy popadly nie w kryzys, lecz regresje. Gdyby nie internet i zwierzaki(due coniglietti nani e un gatto) i moj chlopak zwariowalabym, ilez razy mozna robic generalne porzadki, popadajac w maniactwo jak wloszki i slyszec sie nazywane massaie, jasne moge czytac ksiazki, pojsc na spacer, ale mimo wszystko brak tej bratniej duszy, gdzie mozesz pogadac o wszystkim, takiej "psiapsiolki"... Oto moj adres [email] piszcie nawet z milano , bo przeciez nie ma nic lepszego niz babska przyjazn Dzieki Kasia
mam male pytanko czy ten kurs ktory ukonczylas w Milano to kurs pomocy pielegniarskiej czy sie myle. Jak tak to prosze o szczegoly tego kursu ,koszt i jaki czas trwania. dziekuje i pozdrawiam
Ciao!
Mozna powiedziec, ze jest to tzw. pomoc pielegniarska, prawa reka, nie moze jedynie wykonywac zajec scisle pielegniarskich tj. podawania learstw, zmiany opatrunkow, pomiaru poziomu cukru we krwi, ekg. serca i tym podobnych, lacznie z obchodem lekarskim. Co natomiast moze wykonywac? Jezeli taki operator pracuje w szpitalu, caly czas pomaga pielegniarce: higiena osobista poranna pacjenta, zaprowadzenie chorego na poszczegolne badania, czasami, ale zawsze pod odpowiedzialnoscia pielegniarki podaje lekarstwa( zanies to 12- nie powinno sie nazywac pacjentow numerami, ale praktyka jest inna, daje ci do reki np. pastylke i podajesz), mizura cukru we krwi( razem z nia wpisujecie dane do cartelli), pomiary parametrow zyciowych, taka sama procedura, w porze obiadowej j esli nie ma O.T.A. - operatore tecnico asistenziale pomagasz przy karmieniu osob majacych z tym problemy, zebranie naczyn, usprzatniecie kuchni, nie wspominajac o dzwoneczkach co dzwonia , wysylaja wtedy ciebie, potem im referujesz czego potrzeba, co nalezy zrobic, zmiana pozycji pz. przebywajacych w lozku, czasami prosi cie o podanie kroplowki, idziesz do magazynu i podajesz ja piel. , ale nigdy nie robisz tego sama, nie podlaczasz, porzadki na oddziale robi firma z zewnatrz...
O.S.S. moze rowniez pracowac w casa di riposo- R.S.A. lub centro diurno , riabilitativo, centro per diversamente abili, con i bambini autistici... co do casa riposo rowniez podlega piel. ale ma wiecej pola do samodzielnego dzialania, pod O.S.S. jest A.S.A. - ausiliario socio asistenziale, juz nie robia kursow na A.S.A. , ta figura mozze wylacznie pracowac w casa di riposo, co do dnia pracy, budzisz gosci, pomagasz przy higienie, zaprowadzasz do salonu, podajesz sniadanie, scielisz lozka, robisz lewatywe lub po prostu spedzasz z nimi czas, sa tez animatorzy wolonatriusze, takze nie jest sie samym, potem przygotowujesz do obiadu, karmisz osoby, ktore za "chiny nie wezma nic do ust, mowia jadlam, w miedzy czasie reszta kloci sie porcje...
Potem zaprowadzasz ich na poobiednia drzemke, zmieniasz pieluszke, niekiedy jesli lekarz wyrazi zgode nawet przywiazujesz, bo moze spasc, mjmo podniesionych zabezpieczen, czesto teco nie klada sie odpoczac mga ci uciec, wtedy je szukasz, itd.
Praca jest dosc ciekawa, warto zrobic ten kurs zwlaszcza, ze tu jesli go robisz w lombardii, tytul jest uznawany w calych Wloszech, pensja nie jest zbyt wysoka, moze byc, 1100 euro.
Co do kurso warto, abys zapisala sie juz teraz, ale do tych co sa sponsorowane przez region lombardii, dostajesz buoni pasto za kazdy dzien szkoly i praktyk o wartosci 5 euro za godzine, jesli bylas w szkole przez przynajmniej 8 godzin, za dojazdy rowniez zwrot, jesli jedziesz srodkami publicznymi na zajecia, nie ma za samochod, materialy dostarcza szkola i co najwazniejsze jest za darmo, ale tylko te z regionu, z reguly taki kurs kosztuje 3000 euro, aby sie dostac musisz przejsc eliminacje, ale dla obcokrajowcow jest latwiej,musza przyjac 3 , coz jeszcze kurs trwa 1120godzin. Na bezplatnym nie wolno pracowac, bo jest dla bezrobotnych, miejsc jest 12, przedmioty sa ciekawe a rytm intensywny, czeste klasowki, nieobecnosci mozesz zrobic tylko 120h lacznie z praktyka ( szpital, casa di riposo, tam na koniec poddaja cie ocenie), na koncu jest egzamin i watla mozliwosc znalezienia pracy, ale lepsze to niz nic. Co do ciekawostek oceniaja cie pod roznymi akceptami np. zaskakujace jest ocena jak zyjesz w klasie, pod wzgledem psychologicznym. Przedmioty: psychologia, socjologia, prawo , historia zawodu, tecnica asistenziale z pielegniarka, anatomia- niesamowicie trudna ale da sie przejsc, dietologia, reszte podam ci pozniej, teraz mi wyparowalo, ale te sa pdstawowe. Zajrzyj na adres www.formaduemila.it i zapisz sie tam konczylam kurs, adres via A. Manzoni,4 20017 Rho(Milano), lub dzwon powiedz , ze jeste kolezanka di caterina- tel.[tel]Co do materialow zrobie ci kserowki, ale oni je dostarczaja, mam dwie dobre ksiazki, tez pokserujesz, zalezy jak zdecydujesz. Moj tel. 3333816427, email [email]
daj znac Kasia
Dziękuję , dziękuję i jeszcze raz dziękuje za tak wyczerpującą odpowiedz.Jeszcze jestem w Polsce ale mamy zamiar wyjechac do Wloch i koleżanka moja pielęgniarka proponowała mi zrobienie takiego kursu ale nigdy nie podawała szczegułów.Myślałam że to 3miesięczny kurs i już! a to jednak bardziej przypomina roczną naukę w szkole.Ja mam dzieci więc 8 godz dziennie jak dla mnie raczej odpada.Moze jak będziemy na miejscu i dzieci pojda do przedszkola pomyślę nad ukonczeniem takiego kursu.pozdrawiwm
zapytam o prace dla Ciebie bo ta moja kol przyjechała na świeta do Polski pa

»

Życie, praca, nauka