rachunkowsc po wlosku

Temat przeniesiony do archwium.
mam zamiar zrobic kurs z rachunkowosc- contabilita ordinaria. przejrzalam program i sie troche zalamalam poniewaz teorie jako tako znam ale nie znam slownictwa. mam problemy z pojeciami definicjami. w jezyku wloskim jest tak ze dane slowo moze miec rozne znaczenia w zaleznosci od kontekstu zdania. tymczasem wszystko mi sie miesza, tlumacze intuicyjnie.

moze ktos juz robil taki kurs, jak wy sie oswajaliscie ze slownictwem, moze polecicie jakies dobre slowniki (mam jeden w domu ale okazal sie za maly), moze jakies strony internetowe(znalazlam 2 ale sa bardzo ubogie wiec chyba nie powinnam sie opierac na internecie),

moze jakies ksiazki w stypu podstawy rachunkowsci, prosty kurs jasno i przejrzyscie napisany?????

tymczasem udam sie do miejskiej biblioteki......

i bede oczekiwac na bratnie dusze ktore mialy podobne dosw. zjezykiem w srodowisku ksiegowych.

aaaa

czy ktos slyszal o programie SISPAC

ALBO TPPRO IES contabilita ordinaria su pc - czy te programy sa regionale narodowe takie ktore mozna tez uzywac w polsce

dzieki pa
hej marta, nie piszesz czy znasz w ogole wloski i masz klopoty tylko ze slownictwem secjalistycznym jesli znasz, to polecam jednak mimo wszystko slowniki on line, nawet wczoraj widzialam, ze jakas dobra dusza wkleila wiele linkow do tego rodzaju slownikow, wpisz w wyszukiwarke dizionari/slowniki i mam nadzieje,ze cos znajdziesz dla siebie.
dodam, ze ja korzystam ze slownika Virgilio, w zaleznosci od tego,czego szukasz masz tam albo zwykly slownik, albo slownik synonimow i antonimow i wiele innych opcji
http://sapere.virgilio.it/home/index.html
sprobuj tez slownik Garzanti - musisz sie bezplatnie zarejestrowac zeby moc z niego korzystac:
http://www.garzantilinguistica.it/index.html
pzdr:-)
Do wszystkich!
Mam do przetlumaczenia kilka stron z jezyka wloskiego na j polski.Jezeli ktos jest zainteresowny to prosze o kontakt moj e-mail [email]
Przygotowuje strone internetowa.Zalezy mi na dokladnym tlumaczeniu.
Wiem ,ze znajdzie sie osoba,ktora potraktuje powaznie ta oferte.Czekam na odpowiedz.
wloski znam w koncu jakis czas jestem juz tu. ale najgorsze ze zdalam sobie sprawe ze tak naprawde moj zasob slow jest bbb ubogi. a moze przesadzam bo jestem dosc skrupulatna jesli chodzi o terminy (studiowalam polityke socjalna na ae).
w kazdym badz razie dzieki za info

poczekamy zobaczym

ucz sie ucz bo nauka to potegi klucz
dzieki wlasnie odkrylam te strony.
marta, jestem przekonana, ze przesadzasz:-) pomysl ilu polakow zna w jez.polskim specjalistyczne slownictwo z innej dziedziny niz ta, w ktorej pracuja albo z ktora sie stykaja?...tylko, ze w jez obcym mamy wrazenie ,ze to sie poteguje, bo to nie nasz jezyk, tylko tyle, w kazdym razie mysle, ze poradzisz sobie spiewajaco:-)
pozdrawiam i zycze powodzenia:-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia