jak tanio przesłać pieniądze z włoch do polski

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich : ) . Proszę o udzielenie pomocy - w jaki sposób najtaniej przesłać euro z Włoch do Polski na konto PKO BP ?
We Włoszech nie posiadam konta ani zameldowania, a pieniądze chcę przesłać na konto należące do mojej mamy.
Wysyłałam już przez MoneyGram w BancoPosta.
Czy są jednak inne tansze formy ?
Pozdrawiam
właśnie,napiszcie coś na ten temat,też jestem zainteresowna.czy zakładać konto walutowe w polsce na nie przesyłać kasę?
uslugi MoneyGram czy Westernunion wcale nie naleza do tanich, po naliczeniu oplaty manipulacyjnej we wloszech a nastepnie zlodziejskiego kursu waluty przy przeliczaniu przez polski bank wychodzi na to ze cena biletu do polski jest prawie taka sama jak koszt calej operacji, prawdodobnie najtaniej jest przelac pieniadze z konta na konto tylko takowe trzeba miec we wloszech
wedlug mnie i tak juz sie bardziej oplaca wysylac kase przez moneygram bo pieniadze w polsce odbierane sa w euro a to juz spory zysk patrzac jak western sobie przelicza euro na zlotowke. kiedys jeszcze bardziej oplacalo sie wysylac w agencjach moneygram a nie na poczcie, ale czy nadal jest ta roznica to pewna nie jestem.

pozdrowionka :)
Jeżeli masz kogoś zaufanego,kto posiada konto we włoszech impreza wyjdzie cie najtaniej.Ja przelewałam pieniążki mojej koleżance.Bankier wypełniał mi kartę z danymi adresata i dochodziły w ciągu 4,5 dni.Koszt operacji w tamtym roku 16 euro,ale są 3 możliwości:
1-za operację płacisz ty
2-płacą obie strony po połowie
3-płaci odbiorca
trzeba tylko powiedzieć bankierowi wcześniej.Dostajesz kopię pokwitowania przelewu i to wsystko.Tak przynajmniej się to odbywa w banku Antonveneta.POWODZENIA
A...być może że teraz nie płaci się nic lub mniej za przelew,dlatego,że po wejściu do UE wszystko zależy od umów między bankami.Pamiętam też,że za te 16 euro można było przesłać kwotę do kilku tysięcy euro.Nie jak w Westernunion : im więcej przesyłasz tym więcej płacisz.CZEŚĆ
Dzięki za wszystkie informacje i prosze o wiecej. W MoneyGram wysyłajac 800e , koszt przesylki wyniosl mnie 18e,natomiast gdy wyslalam 500e to koszt ten wyniosl 30e.Dziwne rzeczy, wychodzi na to,ze im wiecej pieniedzy sie wysyla,tym nizsza jest oplata.Pieniadze mozna odbierac w dowolnej walucie-w euro lub zl.Poniewaz punkt MoneyGram znajduje sie w Polsce w miescie oddalonym o 30 km od mojej miejscowosci ,utrudnia to mojej mamie odbior pieniedzy.Dlatego tez prosze jeszcze o podpowiedz, w jakim banku pobierana jest niska oplata, bez wzgledu na kwote wysylanych pieniedzy. Czy mozna przeslac pieniadze przekazem, podobnie jak u nas w kraju, na poczcie lub w banku?Pozdrawiam.:)
poczta italiana za zwykły przelew 200eur pobiera 3,87e za 100eur zapłaciłem 3,25, w kraju przynosi to listonosz ale w złotówkach kurs nie odbiega znacznie od kantorowego .jest tylko jedno ale trwa to ok 10dni,przy niewielkich przelewach rzędu 200 ,300 różnica nie zauważalna.
Czesc wszystkim!!
pemawu -przyznaje Ci racje :) Sama wysylam tak juz od 4 lat!!

Ja tez kozystam z wloskiej poczty.Wysylam pieniazki "...con via normare".Trzeba tylko wypelnic formularz z danymi(nadawca ,odbiorca,kwota i podac swoj nr.tel.w razie ewentualnosci)Kosztuje to euro 3,25,- (do sumy 500 euro) a puzniej oplata wzrasta do ponad 4 euro...lub jakos tak
Jedyny problem to nasza poczta .Czasem pieniazki docieraja juz po 2 tygodniach a czasem po miesiacu.Wydaje mi sie ,ze to zalezy od wyslanej sumy pieniazkow(ale moge sie mylic)
uslugi MoneyGram czy Westernunion - to dobra sprawa!
Ale co zrobic ,ja w malej miescinie gdzie wysylasz pieniazki jest tylko mala poczta?Odbiorca w takim przypadku musi jechac do wiekszego miasta ,gdzie znajduja sie uslugi MoneyGram czy Westernunion.Czy to sie oplaca?
Fakt uslugi MoneyGram czy Westernunion -daja mozliwosc otrzymania pieniazkow w euro ale koszt wyslania przekazu to 19 euro!!(a wymiana waluty jest w naszych rekach)
Pocztà jest taniej ,ale pieniazki przychodza w zlotówkach(czasem nawet po nizszym kursie)

Zalezy komu sie co oplaca :))
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia