Mieszkancy Umbrii jednoczcie sie

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 95
Ciao a tutti! :-D No to towarzystwo sie powieksza!!! A myslalam, ze nikogo nie przywieje tu do centrum, bo wszyscy albo w Rzymie, na Sycyli lub w Milano hehehe. Jesli chodzi o kursy jezykowe, Iza, po przyjezdzie wybierz sie do urzedu tzw. Comune i spytaj czy miasto nie organizuje czegos. Ja w ten sposob zalapalam sie na "darmowy" kurs, za ktory rocznie place tylko podatek w wysokosci 10 euro - czyli NIC! ;) Fille - o tych z Gubbi mowia: "tutti matti" lub "pazzerelli" ale przyznaje, ze tam nie bylam wiec nie dodam nic od siebie. A pieknie to tam musi byc, jak w calej Umbrii! - zielone serce Italii - tak ja nazywaja wlosi. Holly zycze milej nauki na kursie wakacyjnym i wspanialego pobytu. Pierozek - niestety nie wybieram sie na koncert ale zycze udanej imprezki i powodzenia w poszukiwaniu pracy.

Hmm, wszyscy zjezdzaja sie tu w lipcu, wlasnie wtedy gdy ja wybieram sie do kraju :-D to chyba na wymiane miedzynarodowa hahahaha. Pozdrawiam Was wszystkich goraco!!!
czesc dziekuje tobie za informacje dotyczace kursu jezykowego.bede szukac.
tak przy okazji fajnie ze zaczelas temat o umbryjkach i jak o pieknie piszesz zielonym sercu italii.pozdrawiam po poznansku :)iza
Nawiązanie do wczorajszego meczu - Jak wam się podoba Totti z krótkimi włosami?
o rany, to ze są "pazzerelli" ( w jak najbardziej pozytywnym znaczeniu tego slowa) to się ostatnio przekonałam...:):) dziewczyny, któraś z Was spotyka się z jakimś Umbrowiczem?? a dokładniej Gubbioiwczem:):) kurcze, niedlugo tam jadę i barsdzo chcialabym wiedzieć jacy oni są jeśli chodzi o "te sprawy" ;);) pozdrawiam wszystkich zauroczonych centro dell'italia:)
opowiem ci moją historię z pierszym umbrowiczem z terni. grał w ternanie, ale był moim sąsiadem i zawsze śmigał koło domu pięknym motorem,wabiąc mnie swym pięknym uśmiechem. któregoś dnai umówiliśmy się do PUB-u. zakupił piwo, i po około 20 minutach pierwszy raz spytał mnie "czy już jestem gotowa". zrobiłam oczy jak pingpongi, ale mówię ..wiesz chyba zbyt krótko się znamy... o`k. po drugim piwie chamsko spojrzał na zegarek i mówi: "znamy się już 3 godziny, chyba już wystarczająco?" wtedy podjęłam dyskusję jak on w ogóle śmie rzucać mi takimi tekstami,że myśli że jak jast piłkarzem (i tak miał kolana na śrubki)to co...a on na to:przecięż wy wszyskie dziewdzyny ze wschodu jesteście łatwe..."
opowiedziałam tę historię wszystkim sąsiaom..Skutek? chłopak bał się wyjść z domu bo wszyscy się z niego śmiali. Wiem,troche nieładnie z mojej strony,ale to była moja jedyna broń..
P.S. sorki za błędy, piszę w ciemnościach...
Tak mi dziś jakoś dziwnie, bo mam ostatni dzień pracy w firmie, w której pracowałam przez 10 miesięcy.Cieszę się, że nie będę musiała wykonywać tych monotonnych czynności, ale szkoda mi zostawiać ludzi.I co najgorsze będę miała utrudniony dostęp do netu, także na jakiś czas zniknę. Dlatego życzę miłych, słonecznych dni wszystkim i serdecznie pozdrawiam:-)
powodzenie we wszystkim:)izka
Siemanko wszystkim w ten upalny dzionek! Nie wiem jak u was ale u mnie za goraca! Iza, powiedz cos wiecej o sobie, gdzie wlasciwie jestes w uroczym Poznaniu czy juz w "zielonym sercu Italii"?

Fille jesli chodzi o umbrowiczow, to zgadzam sie z Elisa (swoja droga - db zrobilas!). Tez mialam kilka sytuacji tyle, ze bardziej zabawnych. Po raz pierwszy spotkany w parku mlody chlopak chcial zaprosic mnie na randke tego samego dnia wieczorem. Odmowilam! Sa moze nazbyt uporczywi, ale tylko w stosunku do obcokrajocow. Takie jest moje zdanie.

Pierozek - glowa do gory i do przodu, zamknelas jeden rozdzial a teraz nadchodzi nastepny, NOWY ! Powodzenia!
una bella
spiesze z odpowiedzia. jestem jeszcze w poznaniu. zatrzymuja mnie tutaj obowiazki duze zeby nie powiedziec wielkie bowiem koncze studia nareszcie 27 wiosen juz do czegos zobowiazuje:)
do perugii bardzo chce wyjechac z moim narzyczonym ale czekamy na wazny mail ale jak to wlosi zwlekaja z odpowiedzia:)mam nadzieje ze wszystko dobrze sie potoczy i decyzja bedzie pozytywna poki co nie podniecam sie za bardzo.
co wiecej o mnie no coz jak tylko przyjade do wloch bardzo chcialabym nadal utrzymywac kontakt na forum albo jeszcze lepiej na zywo:)
co wiecej jestem pozytywnie nastawiona do swiata i uwielbiam jerzego stuhra o ktorym napisalam 116 stron:)!pracy magisterskiej.
a ty una bella gdzie mieszkasz musze wrocic i przeczytac wszystkie odpowiedzi ale musze wracac do jureczka stuhra:)napisz tez cos o sobie.
a jeszcze jedno bylam na erazmusie w ferrarze przez 10 miesiecy i to byl wspanialy rok!pozdrawiam
ciao!!!

Czy ktos z was wybiera sie na sagre do Bevagni? Ja z kolezanka Polka bedziemy jutro tam wieczorem. To jest kolo Foligno, gdyby ktos sie wybieral to napiszcie. Moje [gg] . Pozdrawiam was
Hey dziewczynki! Iza pozdrawiam Cie goraco jeszcze w kraju i zycze udanego przyjazdu do slonecznej Italii! No coz, siedze tu sobie jekiej 1.5 roku, szukam zajecia (na stale, bo dorywczo mam), zapisalam sie na kurs wloskiego od przyszlego roku (jak zrobia 4 poziom hahaha). Podaj mi swoj mail albo napisz cos na adres: [email] Co konczysz? Teatr, film cos z tej branzy? Zgadlam? ;-D

Umbryjka2, jestem w Foligno ale do Bevani nie pojade. Mamy male "urwanie glowy" w domku i mnooostwooo latanie w tym tygodniu (o ile nie przedluzy sie o nastepny!). No i jeszcze musze isc po permesso, bo juz 0.5 roku czekam, no i do lekarza (bo tylko po poludniu przyjmuje) no i ... nie wiem czy jeszcze czegos nie zapomnialam uff! Az goraco sie robi. W kazdym razie czekam na wiesci co tam wlasciwie "graja"!!! A dopo dziewczynki.
Hej! A ja od niedzieli będę już w Foligno. Słyszałam,że potworne upały.Właśnie się pakuję i już mi wszystko bokiem wychodzi!ratunku!!!
hej pierozek milego pakowania bardzo zazdroszcze pozdrawiam i powodzenia.izka
Słyszałyście może dziewczyny o jakiejś fajnej pracy w Perugii?
pierozku gdybym slyszala sama bym sie cieszyla:)ale glow do gory cos sie znajdzie:) pozdrawiam powodzenia
una bella napisalam do Ciebie maila ale moj internet raz jest a raz go nie ma:)wysle jak tylko dam rade.pozdrawiam iza
Czesc dziewczynki! Iza masz maila w skrzynce wiec nie zwlekaj i szybciutko lec go otworzyc ;-)

Pierozek buon viaggio! Daj znac czym jedziesz i gdzie sie zatrzymasz w Foligno. Ja tu mieszkam. Z praca niestety nie potrafie Ci nic podpowiedziec, bo sama szukam, ale powodzonka!!
czesc una bella masz juz te maila w skrzynce teraz ty biegnij go odebrac:)pozdrawiam wszystkie dziewczyny.izka
witam już z Foligno. Po kilkunastu godzinach podróży samochodem, jestem!!!nawet połowe walizki już rozpakowałam i poprasowałam. A najlepsze jest to, że na przeciwko domu, w którym mieszkam, pracuje Polka. Przynajmniej kilka słów po polsku mogę zamienić. Po drodze do Włoch zatrzymałam się w Bratysławie. Myślałam, że jest brzydka, ale pomyliłam się. Centrum jest całkiem, całkiem. Na dzień dobry we Włoszech usłyszałam wszystkie możliwe historie o Polkach, które biedne pracują tu z chorymi staruszkami po to, żeby zarobić trochę euro i zawieść dzieciom do biednej Polski. Boże, ustrzeż mnie przed tymi chorymi historiami, bo jak odpowiem, to się wszyscy obrażą.ci vuole tanta forza!!!A wy dziewczyny,przyzwyczaiłyście się już do głupich komentarzy?może ja też się kiedyś przyzwyczaję:-)teraz zacznę poszukiwania jakiejś normalnej pracy, ale najpierw pójdę dziś wieczorem na lody, bo coś gorąco.a, najważniejsze-mam na imię Justyna. mam głupinick, ale wszystkie inne były już zajęte i to pierwsza rzecz, która mi przyszła do głowy. buźki.
czesc Justyna!
swietnie ze juz dojechalas. i gratuluje decyzji nie bedziesz zalowala:)pozdrawiam serdecznie jeszcze z Polski ale mam nadzieje juz niedlugo:)ide robic kurczaka chociaz chetnie zjadlabym wloskie lody.zazdroszcze:)pozdrawiam Izka
mój numer na gadu gadu 7602326
Ciao ragazze! Pierozek, benvenuta!!! :-) Niestety nie mam gg wiec pisz na maila: [email] i odpoczywaj! A tekstami nie przejmuj sie, mnie pytali czy mamy plastikowe talerze i sztucce albo grila hahahahhaha.

Iza dzieki za maila i zdjecia! Suuper. Trzymam za Was kciuki i moze do zobaczenia?... w Italii!!!
hej dziewczyny! przygotowane na mecz?czy jest ktoś chce,żeby wygrali Niemcy?No cóż nasi z nimi przegrali W OSTATNIEJ MINUCIE!!!niech im ktoś da w tyłek, chociaż Włosi też nie są fantastyczni, bo kładą się na tej trawie i leżą,leżą,leżą jak gdyby mieli sieste:-)a Niemcy biegają, biegają, biegają, jak gdyby byli na polu bitwy podczas II wojny Światowej:-)insomma, pożyjemy zobaczymy.Dziś wyruszyłam do Perugii w poszukiwaniu pracy.i tu urwę komentarz, bo nie ma o czym pisać...:-)to narazie, pozdrawiam justyna
hej jasne ze przygotowane!!!!faktycznie wlosi cos padaja ostatnio ale mam nadzieje ze dzisiaj pokaza na co ich stac:)juz sie denerwuje.pozdrawiam.Iz
ola ola, ja co prawda jestem z Toskanii, ale Umbria tuz za rogiem,poza tym miloby bylo zwiedzic to i owo;)Nie macie ochoty,zorganizowac jakiegos spotkanka, w jakims konkretnym miesicie, np w w jakas niedziele..moze sie uda..mozemy sprbowac..ja proponuje niedziele za 2 tygidnie..hm..co Wy na to mieszkancy Umbrii i Toskanii?buziaki
hurrrrrrrrra wygrali lepsi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hurrrrrra wygrali lepsi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
poprzedni wpis tez byl moj ale moj narzyczony sie burzy ze nie chce takiego wpisu:)
narzeczony ale i tak jest za wlochami!!!!!!!
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 95

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Kultura i obyczaje