Pielęgniarki -egzaminy

Temat przeniesiony do archwium.
witam może ktoś wie na czym polegają egzaminy lub rozmowa kwalifikacyjna przed podjęciem pracy we Włoszech w charakterze pielęgniarki
z tego co wiem masz male szanse na zdanie egzaminow nawet jak bedzieszobryta na10 wloszkisa w tym wzgledzie b zlosliwe i zawsze znajda haka zeby cie udupic wiec nie liczna cud nawet jesli mowisz perfektzadaja najtrudniejsze pytania zebts oblala zycze wytrwalosci
rozmowa jak rozmowa dajesz swoje cv i mowisz o sobie jak najwiecej co masz do sprzedania potem oni cie pytaja o rozne rzeczy czasem z medycyny albo z zycia prywatnego to zalezy co ich zainteresuje ciao tutti!
O jakich egzaminach wy mówicie?
mowimy o egzaminie we wloskich izbach pielegniarskich
Ale przecież już nie obowiązują nas egzaminy do włoskich izb pielęgniarskich. Jeśli macie nostryfikację dyplomu wpis jest automatyczny. Należy tylko wnieść stosowną opłatę, ok. 260 euro. Chyba że pozmieniały się przepisy, ale ja nic o tym nie wiem. Ja przyjechałam do Włoch 2 lata temu i niestety jeszcze musiałam zdawać egzaminy do IPASVI, ale już moja koleżanka rok później dostała wpis automatycznie.
Chyba że mówicie o egzaminach językowych lub kwalifikacyjnych które organizuja wam pośrednicy lub potencjalni pracodawcy. Słyszałam,że w Polsce niektóre firmy przeprowadzają taką rekrutację, by sprawdzić stopień przygotowania do pracy. Myślę, że w tym przypadku bardziej chodzi o język.
I ostatnia możliwość czyli egzaminy we Włoszech organizowane przez publiczne placówki zdrowia, w formie tzw. konkursów. Są one organizowane przez ASL-e w celu zatrudnienia nowych pracowników na czas nieokreślony, ponieważ innej możliwości prawnej np. szpital nie posiada. Jest jeden wyjątek, że publiczny szpital może zatrudnić daną osobę na czas określony, w zastępstwie (NP. osoby przebywającej na macierzyńskim). Po takim skończonym kontrakcie jeśli chcesz nadal tam pracować to albo bierzesz udział w konkursie i wygrywasz (trudne!!!) albo masz szczęście i dostajesz następną umowę na czas określony w zastępswie innej osoby.
A sama rozmowa kwalifikacyjna we Włoszech już z konkretnym pracodawcą prywatnym i ewentualne kryteria selekcji które on przyjmie to sprawa bardzo indywidualna. Najczęściej starcza złożenie CV, krótka rozmowa i masz pracę.
na www.infopolonia.it(otwiera się stronka po włosku,trzeba kliknąć na polską flagę i już jest stronka po polsku)są wiadomości nt.pracy we Włoszech.Są tam też wiadomości nt.pracy pielęgniarek i uznawaniu ich kwalifikacji zawodowych.
ja tylko odpowiedzialam na pytanie jakie zadano na forum to ze niema egzaminow to zasluga firm wysylajacych pielegniarki one konrolujapoziom jezyka i teorie medyczna
Nieprawda. To że nie ma już egzaminów do włoskich izb pielęgniarskich nie jest zasługą żadnych firm pośredniczących czy nawet bezpośrednich pracodawców. Jest to wynikiem ustaleń międzyrządowych, a weszło w życie w 2005 roku. To czy firma sprawdza poziom języka włoskiego lub wiedzę z zakresu pielęgniartswa jest jej indywidualną sprawą. Moja koleżanka przyjechała do Włoch, wcześniej załatwiła nostryfikację, wpis do izb dostała automatycznie, znalazła pracodawcę, z którym zamieniła dosłownie trzy słowa (dzień dobry, itp), podpisała wstępny kontrakt i zaczęła załatwiać niezbędne dokumenty na kwesturze. Trwało długo niestety.
Szczegółowe informacje o procedurze uznawania zawodów sanitarnych we Włoszech są na str. www.ministerosalute.it/professioni/sez Professioni.jsp?id=113&label=ps
Zgodnie z Traktatem akcesyjnym kwalifikacje pielęgniarek i położnych uznawane są automatycznie,trzeba mieć przepracowane co najmniej 5 lat w ostatnich 7.Aby uznano tytuł zawodowy należy złożyć w Min.Zdr.w Rzymie lub upoważnionych do tego powiat.urzędzie podanie na specjalnym formularzu A oraz:kopię dow.osob.,uwierzytelnioną kopię dypl.i prawa wyk.zawodu,zaśw.o zgodności wykształcenia(wydają Izby ),świadectwo o niekaralności.
Wszystkie dokumenty muszą być przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego i zalegalizowane przez konsulat włoski w Warszawie.
kolejnym krokiem jest wpis do włoskiego rejestru pielęgniarek,prowadzonego w każdym powiecie przez Collegio IPASVI
Załatwianie wszystkich formalności można robić samemu lub powierzyć wyspecjalizowanej agencji,która bezpłatnie( opłaty ponosi pracodawca,który chce zatrudnić pielęgniarkę)prowadzi kompleksową usługę.
O zezwolenie na zatrudnienie pielęgniarki występuje pracodawca i ponosi wszystkie koszty.
Niestety, to juz jest nieaktualne.Naszych dyplomów juz nie uznaja jedynie studia wyższe.A jezeli chodzi o egzaminy, niestety zdaje sie egzamin z jezyka poniewaz IPASVI nie chce wpisywac pielegniarki do rejestru która nie zna jezyka.Ja po roku pracy musiałam zdawac egzamin bo takia wyszła ustawa a chciałam tylko zrobic TRASFERIMENTO moich dokumentów z izb w Modenie do Bresci.NIe było "zmiłuj", pomimo mojej rozmowy telefonicznej z pania prezes.Ona mi powiedziała"ja słysze ze pani mówi świetnie ale egzamin musi pani zdac inaczej nie przeslemy dokumentów".I co miałam zrobic?Poszłam na egzamin a po tygodniu miałam juz moje dokumenty.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Pomoc językowa - tłumaczenia