No tak Fiore, tylko firma gdzie miałabym pracować chce zatrudnić mnie i nie szukają żadnych wymówek. Problem w tym, że agenzie di lavoro, którym większość firm zleca selekcję swojej przyszłej kadry, są albo niekompetentni albo leniwi na tyle, że nie chce im się wysłać wniosku do Sportello Unico w celu wyrobienia Autorizazzione al Lavoro (na podstawie którego to dokumentu mogę pracować oraz na policji odebrać Carta di Soggiorno).
Niestety tak jest, że gdy pośredniczą Agenzie di Lavoro, to przez pierwszy miesiąc czy dwa oni są Datore di Lavoro, więc to oni muszą dopilnować dokumentacji (potem podpisuję się nowy kontrakt, jeśli firma jest zadowolona, już bezpośrednio z firmą daną). Szukałam ogłoszeń nie przez Biura Pracy, ale nie ma praktycznie firm, które same robią selekcję pracowników. Nie mają na to czasu, ochoty..nie wiem..Zlecają to zadanie Agencjom Pracy i tak rezultat z tego, że ja już miałam być w kilku miejscach zatrudniona, bo wszystkie rozmowy w firmach przechodziłam pozytywnie, ale dzień przed rozpoczęciem pracy Agencje(jak się dowiadują że trzeba ten wniosek wysłać bo to jedyna metoda na zatrdunienie neocomunitario) to mówią, że w sumie oni to nie robią takich rzeczy, że nie zajmują się pozwoleniami itd... No i tak się kółko zamyka. Już trochę nie mam siły, a prawo pracy dla krajów nowo przyjętych znam już całkiem dobrze.... :(