cześć, mieszkam pod Florencją, ale nie szukałam nigdy noclegów we Florencji. Ale z tego co się orientuję: noclegi we Florencji nie są zbyt tanie. Chyba najtańsza jest Villa Camerata Viale Augusto Righi 2/4 w doległości ok. 20 minut od stacji kolejowej jadąc autobusem nr 7 w kierunku Fiesole. Warunki są dość surowe + trzeba wracać na noc przed 23, bo później zamykają bramę. Noc kosztuje 17,5 euro ze śniadaniem. Kiedyś nocowałam w hostelu w centrum miasta (2 os. pokój, 25 euro za os.), to ściany były tak cienkie, że słychać było chrapanie zza ściany. We Florencji jest jeszcze opcja spania na campingu. Widziałam camping Michelangelo, który jest cudnie zlokalizowany (na wzgórzu, z którego widać całe miasto, a do centrum na piechotę jest może ok. 15 minut), więcej na stronie http://www.camping.it/italy/toscana/michelangelo/prezzi.asp
Słyszałam jeszcze o fajnym noclegu w villi na via Bocaccio (25 euro za os.), ale niestety nie znam nazwy. Chyba już więcej nie pomogę, tym bardziej że jestem we Wloszech tylko do czerwca. Powodzenia